avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract prestari servicii între persoane fizice - ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract prestari servicii între persoane fizice - înșelăciune ...

Contract prestari servicii între persoane fizice - înșelăciune
Bună seara!
Vă rog să mă ajutați cu sfaturi privind posibilitatea de a recupera banii de la o persoană fizică.
În data de 14 noiembrie am început construirea unei case. Am încheiat un contract de prestări servicii între mine și o persoană fizică ce mi s-a prezentat drept meseriaș, cu calificare de constructor și multă experiență profesională.
Deși am stabilit tranșe de plată în contract, după ce a câștigat încrederea mea și a soțului meu, a tot cerut bani, deși nu a finalizat etapele ulterioare de construire. Am avut grijă și a semnat pe verso contract de fiecare dată când a încasat bani de la mine. Când a văzut că nu mai dorim să plătim în avans, ci doar după ce finalizează etapa de turnare a plăcii, a plecat. Nu înainte de a ne aduce la cunoștință faptul că nu avem ce ii face, fiica lui fiind avocat, iar băiatul procuror în devenire.
Am strâns cu greu banii pentru casă. Am făcut multe sacrificii. Nu am dori să rămână nepedepsit. Mâine poate înșela o altă familie. Am înțeles de la niște colaboratori de-ai dumnealui că așa procedează: antamează lucrări pe care nu le duce la bun sfârșit, încasând o mare parte din bani, apoi părăsește șantierul, nu înainte de a prejudicia beneficiarii prin folosirea necorespunzătoare a materialelor și a uneltelor puse la dispoziție.
Vreau să știu ce pot face. Ce valoare are acest contract semnat între 2 persoane fizice în calitate de beneficiar, respectiv prestator? Am vreo șansă să fie tras la răspundere? Nu mai spun că a lucrat execrabil. Nu a respectat proiectul și a făcut greșeli peste greșeli, a căror remediere ne va costa foarte scump.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru eventualele sfaturi!

Cu apreciere,

Corina Toma
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2020
Ioana Corina Toma, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Simplul fapt ca este încheiat un contract scris nu absolvă de răspunderea penala daca sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de înșelăciune.
Daca fapta nu constituie infracțiune conform codului penal atunci devine exclusiv operanta răspunderea civila contractuala.
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
@ Iulian

Nu este obligatoriu sa fie PFA, SRL etc .... pntru unele activitati ocazionale se pot incheia astfel de contracte.
Ar fi avut daca nu ati fi incheiat un contract de prestari servicii.In cazul acesta il puteti da in judecata intr-o actiune in pretentii.
Ne spuneti va rog si temeiul legal? Construirea unie case implica anumite calificari si responsabilitati. Nu vorbesc numai de respectarea proiectului, dar si calitatea in constructii (legea 10/1995). Contractul nu are niciun temei de drept, si-a asumat responsabilitatea. Pe d-na o intereseaza nu sa-l trimita in puscarie si sa-i ia praful de pe toba, ci sa-si termine lucrarea, ori sa-si recupereze banii. In ce temei? Opinia mea. Multumesc.
Exact. Nu vreau să îi fac rău. Vreau doar dreptate. De când am pățit ce am pățit, tot citesc pe forumuri de situații similare. Oamenii păgubiți cum își pot face dreptate?
Iar dacă domnul meseriaș așa procedează de obicei, ia lucrări pe care știe ca nu le poate duce la bun sfârșit, încasează banii și lasă lucrurile neterminate, o face cu premeditare, nu?
Este o modalitate de înșelătorie în formă continuată, nu?
Iar dacă avertizează beneficiarul că ambii copiii ai săi activează în sfera juridică, cum se numește?
Sau că "are oameni/băieți" care vor împiedica acțiunile proprietarului?!
În opinia mea sunt amenințări, formule de intimidare, care cel mai probabil funcționează în majoritatea cazurilor.
Ce pot face?

marcel.damaschin a scris:

Ne spuneti va rog si temeiul legal? Construirea unie case implica anumite calificari si responsabilitati. Nu vorbesc numai de respectarea proiectului, dar si calitatea in constructii (legea 10/1995). Contractul nu are niciun temei de drept, si-a asumat responsabilitatea. Pe d-na o intereseaza nu sa-l trimita in puscarie si sa-i ia praful de pe toba, ci sa-si termine lucrarea, ori sa-si recupereze banii. In ce temei? Opinia mea. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Inselaciune in contract de prestari servicii virgil1971 virgil1971 Va salut. Se poate vorbi despre inselaciune comisa de un prestator de servicii, in cadrul unui contract, daca beneficiarului, dupa ce a achitat avansul, i se ... (vezi toată discuția)
Contract pentru constructia unei case antecume antecume Buna ziua, O sa va descriu mai intai situatia despre care vreau unele detalii. Am incheiat in urma cu aproximativ un an, un contract cu o firma de ... (vezi toată discuția)
Administratie bloc lucien lucien Sunt administrator la un bloc turn. Am avut adunare generala a asociatiei in care s-a hotarat anveloparea blocului .Am dat anunt la ziar in urma caruia s-au ... (vezi toată discuția)