avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Merită/pot să cer daune morale de la ANAF într-o ...
Discuție deschisă în Executare silită

Merită/pot să cer daune morale de la ANAF într-o contestație ...

Merită/pot să cer daune morale de la ANAF într-o contestație la executare sau doar aș stârni monstrul?
Am primit de curând o somație în care mă amenință că mă execută silit pentru niște sume estimate într-o declarație unică. Mai exact, la începutul anului 2019 am depus declarația unică pentru anul 2018, în care, pe lângă cifrele pentru 2018, am estimat veniturile și impozitul/contribuțiile pe care urma să le datorez în 2019. Am achitat în avans tot ce datoram pentru 2018. Pentru 2019, am depus declarația unică în 2020 cu sume mai mici decât cele estimate în declarația unică anterioară și am achitat, de asemenea, tot ce datoram. În sistemul lor însă se pare că au rămas sumele estimate și vor să mă execute pentru diferența dintre ce am estimat și ce am realizat (și plătit) efectiv. Daunele morale le-aș cere pentru enorma desconsiderare a contribuabilului din partea funcționarilor ANAF și pentru timpul pierdut. Le-am trimis o petiție când am primit decizia cu penalitățile, nu am primit încă răspuns (au trecut vreo 40 de zile). Nu răspund la telefoane. Nu răspund la mailuri. M-am deplasat la sediul lor, la circa 30 km de localitatea mea, pentru ca o funcționară incompetentă de la un ghișeu să strige la mine și să mă trimită acasă, zicând că sigur am greșit eu ceva, că e autoimpunere, că oi fi optat etc. Funcționara respectivă nu înțelegea diferența dintre a estima (cum se estima anterior în formularul 220) și a opta pentru ceva. Mai am doar două, trei zile pentru a contesta executarea. Mulțumesc anticipat pentru orice sfaturi.
Mai întâi câștigați contestația la executare și după aceea formulați acțiunea în daune morale.
Vai fi mult mai ușor și mai confortabil.

Întrucât vă confruntați cu un refuz nejustificat în sensul legii nr. 554/2004, puteți formula și acțiune în contencios administrativ, iar dacă faceți asta, vă va ajuta ulterior să obțineți daunele morale.
Ultima modificare: Vineri, 28 Mai 2021
Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen, Avocat
Atenție și la prescripția dreptului de a cere daunele morale

Articolul 19 din LEGEA nr. 554 din 2 decembrie 2004 contenciosului administrativ
"Termenul de prescripție pentru despăgubiri
(1) Când persoana vătămată a cerut anularea actului administrativ, fără a cere în același timp și despăgubiri, termenul de prescripție pentru cererea de despăgubire curge de la data la care acesta a cunoscut sau trebuia să cunoască întinderea pagubei.
(2) Cererile se adresează instanțelor de contencios administrativ competente, în termenul de un an prevăzut la art. 11 alin. (2)*).
(2^1) Dispozițiile alin. (1) și (2) se aplică, în mod corespunzător, și contractelor administrative.
(la 02-08-2007, Alin. (2^1) al art. 19 a fost introdus de pct. 28 al art. I din LEGEA nr. 262 din 19 iulie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 510 din 30 iulie 2007. )
(3) Cererile prevăzute la alin. (2) se supun normelor prezentei legi în ceea ce privește procedura de judecată și taxele de timbru.
Notă Decizie de admitere: RIL nr. 22/2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 853 din 22 octombrie 2019:"

În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 19 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la dispozițiile art. 11 alin. (2) din același act normativ, data la care începe să curgă termenul de prescripție pentru introducerea acțiunii în despăgubire reprezintă momentul la care persoana vătămată printr-un act administrativ nelegal a cunoscut sau ar fi trebuit să cunoască întinderea pagubei, nefiind legat în mod direct și aprioric nici de comunicarea actului administrativ nelegal și nici de momentul rămânerii definitive a hotărârii de anulare a acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca nu am solicitat daune in contencios administrativ le pot solicita ulterior solutionarii litigiului? geo-vem geo-vem într-un proces de contencios castigat cu o instituție a statului in care nai cerut daune de nici un fel, te poti indrepta dupa ce ramane definitiva acea ... (vezi toată discuția)
Pe 7 sep 2022 am obtinut in instanta anularea unui proces verbal ... Hociung Hociung Pe 7 sep 2022 am obtinut in instanta anularea unui proces verbal de amenda eliberat de CTP Cluj pe 1 martie 2022. Care e termenul de prescriptie pentru cererea ... (vezi toată discuția)
Daune morale contencios administrativ sjmisss sjmisss in 2010 am fost exmatriculat din scoala de ag politie campina pt nepromovarea unui examen, iar in 11 februarie 2011 am castigat la curtea de apel cj recursul ... (vezi toată discuția)