avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mi s-a defectat teava de scurgere de la toaleta iar ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mi s-a defectat teava de scurgere de la toaleta iar vecinul de ...

Mi s-a defectat teava de scurgere de la toaleta iar vecinul de dedesubt a gasit un instalator care cere 1950 RON pentru inlocuirea tevii. Este vorba de o teava de scurgere de toaleta (110 mm grosime) care trece pe o lungime de 2 metri prin spatiul de 50 de centimetri dintre tavanul fals al vecinului si planseul de beton de deasupra.
Vecinul a contactat el un instalator pe care il cunoaste dinainte si tine mortis ca numai cu el vrea sa lucreze, iar pretul este fix si nenegociabil de 1950 de lei.

In intelegerea dintre vecin si instalator este inclusa si demolarea completa de catre instalator a tavanului fals de 6-7cm zidarie urmand sa se faca inlocuirea cu tavan de rigips.

Eu nu am fost implicat deloc in negocierea initiala a intelegerii dintre instalator si vecin, pur si simplu mi s-a comunicat suma totala a lucrarii. Am fost refuzat vehement atunci cand am solicitat instalatorului defalcarea costului total pe activitati: demolare completa dupa mine nenecesara a tavanului fals si schimbare efectiva teava. Instalatorul m-a "amenintat" ca nu mai face deloc lucrarea si va sterge numele vecinului din agenda daca nu-si primeste banii pentru lucrarea convenita cu vecinul.

Cum vi se pare si cum ar trebui sa procedez? Ar trebui de implicat si asociatia de proprietari?
A fost un membru din comitet la constatare insa nu este nimic formal incheiat, nici un act de constatare.

Ca sa fie imaginea completa, un alt instalator a venit, a facut o spartura de 20 cm, a facut constatarea si a cerut 350 RON pentru schimbarea tevii, incluzand spargerea tavanului fals doar la capetele de teava unde se lucreaza.
Spargerea necesara a tavanului fals pe care al doilea instalator a solicitat-o inseamand dupa mine cam jumatate de metru patrat de spart la cele doua capete ale tevii, in total cam 1 metru patrat de tavan fals de spart din totalul de 6 metri patrati ai camerei.

Dupa mine nu cred ca ar trebui sa accept sa achit pentru demolarea completa a tavanului fals existent al vecinului si inlocuirea cu tavan de rigips atata timp cat pentru schimbarea efectiva a tevii acest lucru nu este necesar.
Propunerea vecinului este de a imparti pe din doua suma completa a lucrarii, adica cate 975 RON de fiecare.
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2021
alexberi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Psihosex , utilizator 14:55, 26 Aprilie 2021
Ca o completare, teava chiar este din fonta si nu a fost folosita multa vreme. Nu este o situatie ca "apa ii curge in cap", eu am turnat un binon de apa (curata) de 5 litri pentru a ma asigura ca wc-ul poate fi folosit iar vecinul a constatat ca o parte din apa a ajuns la el pe tavan. Este intradevar o teava de fonta care cumva s-a fisurat pe lungime dar nu este e situatie de urgenta pentru ca nimeni nu ca mai folosi wc-ul respectiv pana nu se remediaza problema.

De fapt am suspiciunea ca pretul mare cerut de vecin si instalatorul pe care el incearca sa il impuna pentru a remediea defectiunea poate proveni din doua cauze principale, posibil ca amandoua sa fie in cauza:
1)Vecinul s-a inteles cu instalatorul ca pretul sa fie foarte mare iar o parte din bani sa ii imparta intre ei - asta explica pretul de 2000 lei cerut fara a face macar constatarea, comparativ cu 350 lei cat a cerut un alt instalator care a si facut constatare.
2)In pretul de 2000 ron vecinul vrea sa demoleze tavanul fals al intregii camere, urmand ca ulterior sa fie inlocuit cu tavan fals. Asta in conditiile in care instalatorul al doilea facea reparatia cu 350 lei incluzand spargerea tavanului fals doar in locurile unde era necesar. Mai concret, consider ca aceasta demolare completa a tavanului nu este necesara reparatia putandu-se face local doar in zonele de tavan false necesare pentru a inlocui teava. Ba chiar am gasit o echipa de zidari care ar demola tavanul fals cu 400 lei ajungand la un total de 350 + 400 = 750 lei comparativ cu 2000 de lei cat cere instalatorul vecinului.

As mai trece cu vederea o mica diferenta de pret dar de la 350 la 2000 de lei pare deja spre zona de inselatorie. Si mai urmeaza si refacerea tavanului unde deja pregateste terenul, iarasi vrea doar "un mare expert" pe care sa il aduca el si doar el sa negocieze pretul.

Ma vad fortat sa ma protejez cumva avand in vedere desfasurarea evenimentelor si persoanele cu care am de-a face.
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2021
Manuela Rășină, administrator
2 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspunsul meu anterior, ramane valabil. Atat in ceea ce priveste teava, cat si raspunderea delictuala, cat si relatiile de vecinatate. Dupa mine banii sunt niste hartiute fara valoare, in situatia de fata, dar relatia cu vecinul este importanta. Pana la urma si cu 1000 lei la deal sau la vale (sunt 3 sticle de whisky mai rasarit).
Asa gandesc eu. Insa dvs, puteti sa va judecati in instanta civila pana la urma, caci legea va permite.
Cat priveste costurile interventiei, sunt f f f relative, adica e posibil sa va faca cu 350 lei (ceea ce eu ma indoiesc), dar stiti cum e, atata dai atata face, si problema e ca este in casa la vecin, nu la dvs. In fine, va mai ganditi si daca nu se poate altfel deschideti un proces dupa cum v-am spus si mai sus.
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2021
trandafir2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
vecinul poate are o intelegere cu instalatorul,si impart cei 2000 lei intre ei,,,va tepuieste ,,,,sa castige si el la afacerea asta ,,,,
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu aș încuraja escrocheriile chiar și aranjate prin vecini. Mă întreb, chiar există ceva gen bună înțelegere cu așa un vecin? Eu am evitat vecini de acest fel și nu le-am simțit lipsa. Azi un preț excesiv pentru reparații umflate, mâine cine știe ce altceva. Nu subscriu la ideea că sabia nu taie capul plecat, dacă înțelegeți. Nu aduce nimic bun.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Maare ATENTIE, miroase a tzeapa de la o posta!!

Alte discuții în legătură

Impartire cheltuieli reparatie tevi casa cu apartamente paulc3 paulc3 Buna ziua, Tocmai am devenit proprietarul apartamentului de la etajul unei case cu un singur etaj, la parter fiind un alt proprietar. Asa s-a impartit casa, ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac? amk1243 amk1243 Vecinul de la etajul superior a inlocuit teava de scurgere de la bucatarie. Au trecut 7 luni si in urma lucrarii efectuate sus, la mine au aparut pete de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! stau la bloc,iar sub mine s-a mutat recent o persoana ... Ana-maria11 Ana-maria11 Buna ziua! Stau la bloc,iar sub mine s-a mutat recent o persoana care s-a apucat de renovari. A constatat ca de la tevile de scurgere ce vin din apartamentul ... (vezi toată discuția)