avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Radiere sulta din CF. Buna ziua , problema mea este ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Radiere sulta din CF. Buna ziua , problema mea este urmatoarea ,tatal meu detine un ...

Buna ziua , problema mea este urmatoarea ,tatal meu detine un teren care este grevat de o datorie unor rude sub forma de sulta,am cerut in instanta prescriptia sultei ca au trecut mai bine de 10 ani ,am primit hotararea definitiva si irevocabila
Acum am mers la cartea funciara cu acea hotarare penteu radierea ei din cf ,dar nu se poate pentru ca cei de la CF spun ca nu poate radia sulta respectiva in baza hotararii de instanta pentru ca instanta a dispus prescripria ei nu si radierea ei din CF
CE SFATURI IMI DATI SI CUM SA PROCEDEZ INCONTINUARE ,MULTUMESC.
Nu stiu sa va raspund, cel mai bine ar fi sa asteptati raspunsul unui avocat in acest sens.
Nu ar fi fost ok sa le puneti banii in cont, cu asta nu ati fi rezolvat nimic. Fie le dadeati banii in mana si ei va semnau o declaratie, fie achitati sulta prin intermediul unui executor judecatoresc, prin procedura ofertei reale urmate de consemnatiune, in sensul ca depuneati banii la un executor, acesta ii consemna la cec pe numele creditorilor dupa care ii notifica pe acestia ca exista sumele de bani depuse la dispozitia lor, iar pe baza acelei notificari/acelui proces verbal va radiati sulta din cartea funciara.
Cata vreme creditorii stiu ca dreptul lor de a cere plata sultei este prescris puteti incerca sa negociati cu acestia o suma de bani mai mica pe care sa le-o achitati in urma incheierii de catre ei a declaratiei de care aveti nevoie pentru radierea sultei din cartea funciara.
Multumesc mult pentru toate informatiile,sincer dvs. Intr-o ora mi-ati explicat atatea lucruri si avocatul cu care am lucrat de 4 ani si ceva ma tinut tot timpul intr-o ceata totala fara explicatii prea multe .
Daca mai am nevoie de cateva informatii pot sa va mai rog sa ma ajutati?


-incercati sa nu mai citati inutil mesaje anterioare, apasati pe raspunde!
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2021
gi-jane2, moderator
Multumesc,imi cer mii de scuze,sincer nici nu am vazut casuta cu "raspunde".
As mai avea o intrebare,cat timp sa desfasurat procesul de prescriptie a sultei eu am facut demersul pt a obtine autorizatie de constructie(am depus un dosar cu planuri si avize),cei de la primarie imi spun ca ,chiar si cu acel act/sentinta data de instanta nu pot obtine autorizatia de constructie si ca imi trebuie si de radiere un document oficial,
Am specificat lucrul acesta pt ca dvs ai spus mai sus ca pot dezmembra,vinde/cumpara o parte din teren si construii chiar si cu conditia de a ramane grevat terenul si constructia .
Vroiam sa stiu daca este un/o lege ,articol unde este specificat aceste lucruri sa pot merege la primarie /notar informat
Va multumesc
Pai, terenul este grevat de un drept de ipoteca legala, in baza art 2386 al 5 pentru a garanta obligatia de plata a sultei. Terenul nu este grevat si de o interdictie de instrainare sau de o interdictie de construire. Totusi, revin la ceea ce am scris mai sus, exista o interdictie legala de dezmembrare a terenului instituita atat de art 879 al 3 Cod Civil cat si de art 137 al 1 din Ordinul 700/2014 al Directorului ANCPI. Deci nu puteti dezmembra decat cu acordul titularilor sarcinii.
In schimb, puteti cumpara terenul de la tatal dvs, sarcina mentinandu-se, la fel cum, ulterior, puteti construi o casa pe acest teren, ipoteca urmand a se extinde asupra constructiei in baza art 2382 Cod Civil, care spune ca "Ipoteca se întinde, fără nicio altă formalitate, asupra construcţiilor, îmbunătăţirilor şi accesoriilor imobilului, chiar dacă acestea sunt ulterioare constituirii ipotecii." rezultand in mod clar faptul ca legiuitorul a prevazut posibilitatea edificarea unei constructii pe un teren ipotecat.
Daca cei de la Primarie au alta parere ... intrebati-i in baza carui text de lege. Depuneti dosarul complet pentru emiterea autorizatiei de construire impreuna cu cererea aferenta si cereti numar de inregistrare, apoi asteptati raspunsul in scris in termen de maximum 30 de zile, nu va bazati pe ce vi se "spune".

Alte discuții în legătură

Radiere sulta din cartea funciară tinu78 tinu78 In februarie 2010 in urma unui hotărâri judecătorești sa stabilit plata sultei pentru 5 persoane dintre care si bunica mea care in 2012 a decedat, 2 ... (vezi toată discuția)
Părintii mei sunt divorțați de mai bine de 20 ani și au partajul făcut, dar mama nu i-a plătit tatei sulta și nu poate vinde apartamentul. Își mai poate cere el acum drepturile? Nicosisu Nicosisu Buna seara. Parintii mei sunt divortati de mai bine de 20 ani. La partaj a fost evaluat apartamentul si stabilita o suma pe care mama ar fi trebuit sa o dea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, pot dona( copiilor) sau vinde un teren agricol cu ... cordun cordun buna ziua, Pot dona( copiilor) sau vinde un teren agricol cu o mica datorie (sulta)? Mentionez ca nu ii gasesc pe cei (nepoti) carora le datorez o suma ... (vezi toată discuția)