avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Bună ziua. Mă poate ajuta cineva cu o interpretare a ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Bună ziua. Mă poate ajuta cineva cu o interpretare a legii armelor ...

Bună ziua.

Mă poate ajuta cineva cu interpretarea a legii armelor și munițiilor vă rog?
Textul de lege spune așa:
Armele de apărare şi pază pot fi procurate numai de către:
Demnitari, magistraţi, diplomaţi, militari şi poliţişti, pe perioada cât sunt în activitate şi după pensionare, trecere în rezervă, sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor;

Din ce înțeleg eu este că dacă am făcut armata (militar în termen) termen întreg, nu am fost dat afară în timpul stagiului militar (ceea ce multi ne-am fi dorit la momentul acela dar statul nu și nu că trebuie să ne pierdem vremea acolo până la liberare), am un livret militar deci sunt rezervist, înseamnă că pot aplica pentru permis de armă letală, cu glonț, apărare și pază.
Nu scrie nicăieri în lege că ar fi trebuit să fiu angajat în armată. Deși chiar și așa, primeam soldă deci tot un soi de plată.
Cazierul e curat, de profesie medic deci puțin probabil să vreau să rănesc oameni.
Din când în când îmi petrec ceva timp la munte, o casă mică, moștenită de la socri cocoțată sus pe munte, la distanță mare de civilizație. In mijlocul pădurii parcă se simte nevoia unei posibilități de apărare că nu știi cine sau câți se hotărăsc să își încerce norocul in miezul nopții în timp ce eu și familia suntem în vacanță.
In fine, este asta o interpretare corectă a legislației?
Vă mulțumesc frumos.

O zi bună.
Cel mai recent răspuns: Rivedhaul , utilizator 22:21, 1 Iunie 2021
Interpretarea legala o puteti primi cand faceti cerere la politie pentru permis de portarma.
Daca analizam fraza, strict, constatam, din context: ".... militari si politisti, pe perioada cat sunt in activitate si dupa pensionare ... " Sunt asociati militari si politisti, deci se refera la cadre active si/ sau ulterior pensionate, nu la persoane care au facut armata.
"...pe perioada cât sunt în activitate şi după pensionare, trecere în rezervă, sau retragere, după caz..."
Legea nu specifică doar pensionare. Specifică și trecerea în rezervă sau retragerea. In livretul militar ultima rubrică este exact data trecerii în rezervă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de procurare a armelor letale - nelamuriri, legea nr. 295/2004 taruhidis taruhidis Caut lamuriri cu privire la art. 15 alin.1 lit. b din lg. nr. 295/2004 :\\"b) dovedesc necesitatea procurarii armelor, in functie de destinatia acestora, prin ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna decizia asta ? este o decizie banuiesc preliminara ... penca_claudiu penca_claudiu Ce inseamna decizia asta ? Este o decizie banuiesc preliminara adica din greseala faptului ca in cerere am pus solicitare de suspendare si nu era ... (vezi toată discuția)
Unde se incadreaza? ursariu ursariu Buna ziua. In 2009 am lucrat ca si director agentie la o societate multinationala . Cat tim am fost plecat la un client, doi angajati al agentiei au luat ... (vezi toată discuția)