avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua, Un angajat decedeaza dupa sase luni de la ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua, Un angajat decedeaza dupa sase luni de la angajare. ...

Buna ziua,
Un angajat decedeaza dupa sase luni de la angajare.
Lucra la Firma de paza.
Ce/cat trebuie sa plateasca din echipamentul de protectie/Avand in vedere ca nu-l poate folosi nimeni,fiind inscriptionat !!!
Multam Fain !

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, se poate promova o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a se restitui suma retinuta nelegal.

4. Fraţii şi surorile sunt rude de gradul II.

5... Despre ajutorul de deces ati mai deschis un topic, aici :
www.avocatnet.ro/forum/discu...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu conteaza ce grad de rudenie aveti, mergeti cu o dovada a unei cheltuieli cu inmormantarea si faceti cerere la casa de pensii de care aparetinea cu domiciliul sa va dea ajutorul. Ca si acte in afara de cerere, aveti nevoie de certificatul de deces in original si copie, factura de cosciug ( ca ex)- copie si original si dovada ca fratele era asigurat- cereti de la angajator.
in ce priveste retinerea pt costum, nu cred sa va retina, Din contra intrebati daca si angajatorul poate oferi o suma ca si ajutor .
Ultima modificare: Marți, 18 Mai 2021
gi-jane2, moderator
Cel mai PROFI raspuns!
MUltumesc din suflet.
Nicu
Multumesc,asa am facut. Numai ca ce este pe siteul Min Muncii nu este si pe cel al Casei de pensii Bucuresti,de unde am primit alte formulare de completat de mine si angajator.
Multam Fain mult de tot!
Va cer iertare. pt topic.Inchideti primul topic.Cu stima!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputatie echipament lucru gbrlcostache gbrlcostache am angajat un muncitor la 15.10.2017 si l-am echipat cu echipament de lucru nou, corespunzator locului de munca. Echipamentul are valoare de 725 lei . Si-a ... (vezi toată discuția)
Contravaloare echipament de lucru BX BX Contravaloare echipament de lucru O firma solicita angajatilor care isi inceteaza contractul de munca prin demisie sa plateasca echipamentul de protectie ... (vezi toată discuția)
Contractul individual de munca enacheflorinconstantin enacheflorinconstantin 1.In contractul individual de munca ,la ,,Drepturile salariatului\" este prevazut dreptul la protectie in caz de concediere (fara detalii).La ce se ... (vezi toată discuția)