avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara! Am lucrat la o firma începând cu data ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara! Am lucrat la o firma începând cu data de 01.04.2021 ...

Bună seara!
Am lucrat la o firma începând cu data de 01.04.2021 iar contractul de munca mi s-a făcut cu data de 08.04.2021. Contractul de munca este făcut pe 8 ore ,5 zile pe săptămână adică 40 de ore săptămânal. In schimb, făceam ore suplimentare (minim o oră,o oră și jumătate zilnic, două sâmbete lunar și sărbătorile legale.)Acest contract de muncă nu s-a respectat de către angajator, mi-am dat demisia fără preaviz ținând cont de nerespectarea prevederilor contractului de muncă. Menționez că mi-au fost reținuți 1000 de lei din salariu fără nicio bază legală, fără a semna vreun contract de garanție sau altceva și în momentul în care mi-am cerut drepturile, adică zilele libere și banii opriți abuziv,nu mi-am mai primit nici salariul pe luna aferentă. Foștii mei colegi și-au primit salariile. Am făcut o plângere la ITM și nu știu ce demersuri să fac in continuare. Tot ceea ce spun,probez cu înscrisuri.
Va mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 17 Iunie 2021
RIVE, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:03, 17 Iunie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Neplata salariului mai poate face obiectul unei :
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).


ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariului sly7 sly7 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cat timp are dreptul angajatorul sa nu plateasca salariatii? (vezi toată discuția)
Preaviz Sebastian Faur Sebastian Faur În caz ca directorul refuza sa îmi plătească preavizul ce este de făcut? (vezi toată discuția)
Recuperare restante salariale liliana1971 liliana1971 cum pot recupera restantele salariale de o firma la care am lucrat si am facut plangere la itm de la care astept un raspuns? (vezi toată discuția)