Am nevoie de ajutorul dvs in legatura cu o succesiune/mostenire.
Parintii mei au detinut o casa pe care mi-au vandut-o printr-un act de vanzare-cumparare (cu drept de uzufruct). In acelasi timp, mama mea are o fata din prima casatorie. Tatal meu a decedat recent.
Din ce am inteles, actul de vanzare-cumparare poate fi contestat de sora mea vitrega.
Cateva intrebari in eventualitatea in care mama mea va deceda:
1. Presupunand ca sora mea vitrega va contesta acel act de vanzare-cumparare si va castiga, ce se intampla mai departe? Se va face o succesiune clasica?
2. In cazul unei succesiuni clasice, care este cota din mostenire care imi revine mie si care este cota care revine surorii vitrege?
Orice act poate fi contestat, în sensul că accesul la justiție este liber, dar dacă actul este în regulă, a fost o vânzare reală, de ce să câștige?
Întrebările Dvs. sunt prea largi ca să poată primi răspunsuri.
Dacă sora va câștiga, răspunsul la întrebarea „ ce urmează” depinde de ce va cere și ce i se va admite.
Cu privire la succesiunea clasică, iarăși nu e clar: contează cui a aparținut bunul și ordinea în care au murit părinții.
Incerc sa aduc cateva clarificari :
-suma mentionata in contractul de vanzare-cumparare a for platita cash. Din ce am mai citit, este recomandata mai degraba o plata printr-un cont bancar
-suma platita este sensibil sub valoarea de piata a imobilului la momentul respectiv
Cele doua precizari de mai sus pot fi baza unei actiuni de anulare/reziliere a contractului.
-legat de imobil, a apartinut parintilor mei in totalitate. Tatal meu a decedat intre timp iar eu sunt singurul copil din casnicia cu mama mea.
Asta e destul de vag.
Ce înseamnă "partea ei"?
O parte din banii, pe care se presupune ca i-ati achitat?
Rezerva succesorala, invocând faptul ca prețul nu s-a achitat, iar actul este de fapt o donație deghizata?
Faptul ca mama nu a avut discernământ sau consimțământul i-a fost viciat la momentul încheierii contractului?