avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire/succesiune/vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire/succesiune/vanzare-cumparare

Buna ziua,

Am nevoie de ajutorul dvs in legatura cu o succesiune/mostenire.
Parintii mei au detinut o casa pe care mi-au vandut-o printr-un act de vanzare-cumparare (cu drept de uzufruct). In acelasi timp, mama mea are o fata din prima casatorie. Tatal meu a decedat recent.
Din ce am inteles, actul de vanzare-cumparare poate fi contestat de sora mea vitrega.

Cateva intrebari in eventualitatea in care mama mea va deceda:
1. Presupunand ca sora mea vitrega va contesta acel act de vanzare-cumparare si va castiga, ce se intampla mai departe? Se va face o succesiune clasica?
2. In cazul unei succesiuni clasice, care este cota din mostenire care imi revine mie si care este cota care revine surorii vitrege?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2021
Petre Dan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Petre Dan , utilizator 23:59, 8 August 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice act poate fi contestat, în sensul că accesul la justiție este liber, dar dacă actul este în regulă, a fost o vânzare reală, de ce să câștige?
Întrebările Dvs. sunt prea largi ca să poată primi răspunsuri.
Dacă sora va câștiga, răspunsul la întrebarea „ ce urmează” depinde de ce va cere și ce i se va admite.
Cu privire la succesiunea clasică, iarăși nu e clar: contează cui a aparținut bunul și ordinea în care au murit părinții.
Va multumesc pentru raspuns.

Incerc sa aduc cateva clarificari :
-suma mentionata in contractul de vanzare-cumparare a for platita cash. Din ce am mai citit, este recomandata mai degraba o plata printr-un cont bancar
-suma platita este sensibil sub valoarea de piata a imobilului la momentul respectiv
Cele doua precizari de mai sus pot fi baza unei actiuni de anulare/reziliere a contractului.

-legat de imobil, a apartinut parintilor mei in totalitate. Tatal meu a decedat intre timp iar eu sunt singurul copil din casnicia cu mama mea.
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2021
Petre Dan, utilizator
Ca sa apreciem dacă "va castiga", întâi trebuie văzut ce pretinde/solicita.
Va pretinde cu siguranta partea ei de mostenire din partea mamei.
Asta e destul de vag.
Ce înseamnă "partea ei"?
O parte din banii, pe care se presupune ca i-ati achitat?
Rezerva succesorala, invocând faptul ca prețul nu s-a achitat, iar actul este de fapt o donație deghizata?
Faptul ca mama nu a avut discernământ sau consimțământul i-a fost viciat la momentul încheierii contractului?
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 August 2021
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Testament/situatie familiala emiliapana emiliapana Buna ziua, Parintii mei au fost casatoriti legal si au divortat la 1 an de la nasterea mea. In acel moment s-a facut partajul bunurilor iar eu am fost ... (vezi toată discuția)
Posibilitate atacare testament dirina2 dirina2 Buna seara, Suntem doi frati iar mama noastra s-a despartit in fapt de tatal nostru, cand eram copii si a plecat in alta localitate. Am locuit cu mama in casa ... (vezi toată discuția)
Contestare testament CornelTPF CornelTPF Bună seara, se poate ataca un testament? Mama mea a murit în luna august 2017, iar pe 13 iulie i-a făcut surorii mele testament pentru toate bunurile care ... (vezi toată discuția)