avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Salutare Este sau nu discriminare între vaccinați ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Salutare Este sau nu discriminare între vaccinați și nevaccinați? ...

Salutare
Este sau nu discriminare între vaccinați și nevaccinați?

In Constituția României scrie:

Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, A SĂNĂTĂȚII ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie APLICATĂ ÎN MOD NEDISCRIMINATORIU şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

De aici concluzionăm că se pot da legi restrictive pentru a proteja sănătatea publică iar acestea trebuie aplicate nediscriminatoriu.

Însă legea 324/2006 definește discriminarea:
„Art. 2. - (1) Potrivit prezentei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice."

De aici concluzionăm că restricțiile pot fi aplicate persoanelor care AU o boală contagioasă exceptând HIV așadar carantinarea este legală.

Cei care NU AU COVID-19
așadar fac obiectul legii.

Discriminarea bazată pe vaccinare intră sub incidența prezentei legi la categoria "și altele"
( orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice)
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu ma gandesc ca exista discriminare si intre cineva care detine permis de conducere si are voie sa conduca o masina si altul care nu detine permis si nu are voie. Deci in posibila interpretare a discriminarii, i se restrange un drep, acela de a conduce un vehicul pentru , pe motiv ca nu detine un permis. La fel si cel care nu detine un certificat de vaccinare nu poate accesa anumite facilitati..... In constitutie nu scrie ca este un drept constitutional sa intri oricum in restaurant sau aiurea.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2021
dodoambra, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și dacă mergem și mai departe, dacă un copil cu sindrom de hiperactivitate, are dreptul să deranjeze o clasă întreagă, și nu i se poate face nimic, de aduce părinții celorlalți copii la disperare, de ce un surd nu ar avea dreptul să șofeze? Povestea asta cu discriminarea este o prostie care îmi amintește de sintagma "omul supune natura", din vremea comunismului timpuriu, o îngâmfare a omului, care crede că poate schimba naturalul. NU suntem egali! Nu suntem egali de la naștere, și tot restul vieții.

dodoambra a scris:

Eu ma gandesc ca exista discriminare si intre cineva care detine permis de conducere si are voie sa conduca o masina si altul care nu detine permis si nu are voie. Deci in posibila interpretare a discriminarii, i se restrange un drep, acela de a conduce un vehicul pentru , pe motiv ca nu detine un permis. La fel si cel care nu detine un certificat de vaccinare nu poate accesa anumite facilitati..... In constitutie nu scrie ca este un drept constitutional sa intri oricum in restaurant sau aiurea.

Aceasta "dicriminare" sa inteleg ca o pot invoca toti care nu pot trai printre oameni? Doresc doar regulile lor, proprii?
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu se pune problema de Discriminare a celor ce nu vor sa se vaccineze!
Cei ce nu vor sa se vaccineze nu fac decat sa prelungeasca problema si aici se termina Drepturile lor constitutionale.

Sa luam examplul variolei, un virus ce a omorat sute de miliane de oameni in secolul XX, si a lasat mutilati si cu sechele alte zeci de milioane.
Spre sfarsitul anilor 60 a fost descoperit vaccinul impotriva variolei, iar in anii 80 OMS a demarat vaccinarea in masa la nivel global.
Dupa aceasta campanie transmiterea viruslui a fost blocata si epidemia a luat sfarsit.
Daca variola aparea in 2019, in locul COVID, mai mult de jumatate din populatia globului ar fi murit in chinuri crunte pana azi!

Prostia ce caracterizeaza acest secol va intra, fara doar si poate, in cartile de istorie, si v-a fi studiata intens de generatiile viitoare.

Nu se poate ca un om cat de cat normal la cap, sa refuze un vaccin fara nici un temei, si fara a se gandi nici macar o secunda ca el este astazi in viata, si a avut o copilarie cat de cat normala, datorita schemei de vaccinare obligatorii facuta in copilarie!
Ultima modificare: Vineri, 8 Octombrie 2021
Alexandru0312, utilizator
1 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
ba este o incalcare a drepturilor omului mare cat casa! adica sa stea in cusca de la ora 20 pe cand si animalele nu mai sunt tinute in lant si sunt lasate sa bantuie!
inteleg sa nu fie in grupuri mai mari de 2, rasfirati la 2-3m etc, dar la cusca este revoltator. cu restaurantele si alte locuri inchise este altceva, dar mersul pe jos este un dat divin - asa a facut Dzeu (sau cine vreti) lumea.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am si eu cateva intrebari legate de drepturile noastre ... Exorcitus68 Exorcitus68 Buna ziua! Am si eu cateva intrebari legate de drepturile noastre fundamentale! In primul rand, se poate ca eu ca persoana fizica, fara a termina domeniul de ... (vezi toată discuția)
Legalitatea certificatului verde Dacul G Dacul G Articolul 110 din CONSTITUȚIE spune că Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Teste pe banii nostri? ! cum ar trebui să procedăm, dacă ni se cer teste, ... VioCostea VioCostea Bună ziua! Cum ar trebui să procedăm, dacă ni se cer teste, angajatilor de la spital, antigen la 3 zile sau pcr, la 7 zile, dacă nu suntem vaccinați? Ne ... (vezi toată discuția)