avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatii comune bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatii comune bloc

Buna ziua. Am cumparat recent un apartament cu 3 camere intr-un bloc. Cei de la care am cumparat apartamentul, utilizau si o boxa afata la etajul la care este apartamentul respectiv. In momentul cand am vazut apartamentul prima data, ne-au zis ca ei utilizeaza acea boxa de cand s-au mutat si ca ne-o "lasa" noua (desi legal am inteles ca aceasta constructie este un spatiu comun al locatarilor). In momentul cand ne-am mutat, au dat cheia de la acea boxa vecinei de langa mine - contrar discutiei avute cu ei. In momentul cand am incercat sa vorbesc cu aceasta vecina referitor la utilizarea boxei si de catre noi, aceasta mi-a zis ca boxa e a ei (neavand vreun act care sa dovedeasca acest lucru) si ca nu putem sa o utilizam si noi.
Va rog sa-mi spuneti ce drepturi am referitor la acest spatiu comun si cum ar trebui procedat. Banuiesc ca in factura de la intretinere, platesc ceva si pentru acest spatiu si nu ar fi corect sa nu il pot utiliza si eu.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 04:09, 20 Octombrie 2011
Dv. trebuie sa vorbiti sau sa faceti cereri scrise, in sensul accesului la camara, catre presedintele asociatiei. El, impreuna cu comitetul, sunt in masura sa rezolve cu adevarat problema.
Administratorul este doar o "curea de transmisie" in cazul Dv. :)
buna ziua
cam acelasi lucrul se intimpla si la blocul nostru
stam intr-un bloc cu 4 etaje si la parter avem spalatoriile blocului in nr. de 3
pe una o foloseste administratorul , una mica e luata abuzit de o fam dde la parter iar cea de-a 3 fiind si cea mai mare e luata tot abuziv de inca 2 familii de la parte
toate aceste familii find bineinteles de pensionari
cind am incercat si i-am rugat sa i-mi dea si mie cheia caci e incuiat ( vb despre spalatoria cea mare unde incap de toate ) miau spus ca nu am dreptul sa pun acolo si ca ei au dreptul , ptr ca nu au balcon
m-am conformat si acum urmeaza sa se faca sedinta de bloc tocmai de aceea va si scriu sa vad cu ce argumente le dau peste nas si sa putem sa folosim si restul apartamentelor care sunt in acest bloc spalatoriile
nu mai zic ca ei au depozitat acolo ce vrei si ce nu vrei
stiu ca si ptr acel spatiu noi platim impozit si nu mi se pare corect ca ei sa puna stapinire
va rog datimi un sfat si un ajutor
sa nu mai spun ca au si scos unele calorifere de pe scara blocului si din acele spalatorii iar eu , caci aici e durerea mare stau chiar deasupra lor si mai e si holul de trecere fata spate al blocului - iesirea , iar pe altele le-au oprit de tot
eu stau acum si sufar din cauza lor , sa-mi mearga caloriferul in casa non stop ca sa pot simti si eu macar caldura
iarasi nu mi se pare corect ca acesti pensionari sa-si faca ei singur legea
va rog ce e de facut si cum pot sa remediez aceste situatii

La Dv. in bloc constat ca domneste legea junglei.
Pot sa va spun urmatoarele:

-spalatoriile (uscatoriile)

Sunt spatii comune pe care in mod normal trebuie sa le foloseasca toti proprietarii din scara. Cu exceptia spatiului in care administratorul are biroul.
Pentru aceste spatii, prevazute in actul de proprietate al apartamentului, este trecuta si cota-parte indiviza, ca rezultat al impartirii suprafetei tuturor spatiilor comune (orice in afara apartamentului propriu) si care se imparte la suprafata fiecarui apartament.
Impozitul pe care Dv. il platiti anual include si aceasta cota-parte indiviza, deci Dv. platiti impozit si pentru uscatoriile ocupate abuziv.
Daca proprietarii care au ocupat acele spatii sustin ca "au dreptul" pentru ca asa li se pare lor deoarece nu au balcon, acesta este un argument fals. Daca aveau dreptul, le-ar fi fost trecut in actul de proprietate. "Dreptul" fiecaruia este actul care-i atesta proprietatea si nu parerea lui in baza fanteziilor refulate.

Comitetul poate inchiria acele spatii unor proprietari sau terti, dar daca exista contestatii, sigur, acest lucru se impune a fi discutat intr-o adunare generala.
Inchirierea acelor spatii este indicat sa se faca printr-un contract de inchiriere anual, ca sa poata fi mai usor reziliat (daca e cazul), iar proprietarul-chirias al acelui spatiu trebuie sa plateasca o chirie. Banii din chirie intra in fondul de reparatii al asociatiei si cu aceasta suma se pot face diverse lucrari de reparatii sau intretinere a spatiilor comune.

caloriferele de pe holuri

Puteti cere comitetului executiv sa repuna in functiune acele calorifere, argumentand ca ele au fost montate de constructor pe baza unui proiect al instalatiei de incalzire si scoaterea lor din functiune, pe langa dezagrementele pe care vi le cauzeaza Dv. se mai pune problema si de racirea peretilor interiori din condominiu. Nu mai vorbesc de modificarea parametrilor de functionare a intregului sistem de incalzire in scara.
va multumesc mult de tot
in sfirsit pot sa le dau peste nas
se va discuta in sedinta caci mai sunt si alti locatatri care sunt de partea mea
o sa vedem ce iese

inca o data Multumesc
Buna seara
Am si eu o problema asemanatoare.
De curand am cumparat un apartament care de la inceput ni s-a prezentat cu o boxa pentru 2 apartamente. Mentionez ca pe palier sunt patru apartamente si doua boxe.
La momentul prezentarii apartamentului boxa era deschisa si plina cu mobila veche. Fostul proprietar nu a folosit-o si mi-a spus ca nu stie ale cui sunt lucrurile din ea . In ziua in care am intrat in posesia apartamentului....surpriza. Boxa era incuiata. Am sunat la vecina din fata (cu care ar trebui sa folosesc boxa) si mi-a spus ca boxa a incuiat-o vecina de langa apartamentul meu (care are o alta boxa langa apartamentul ei) si ca nu s-a putut intelege niciodata cu ea pentru a avea acces la boxa. Am vorbit cu presedintele asociatiei iar acesta mi-a raspuns ca doamna Cirstea (cea care a ocupat abuziv boxa) este cam dificila si nu prea avem ce face. Aceasta Doamna nu locuieste acolo si are apartamentul inchiriat. Am reusit sa fac rost de nr dumneaei de telefon. In momentul in care am sunat-o si mi-am cerut civilizat dreptul la folosirea boxei, mi-a spus ca boxa este a ei ca a cumparat-o si oricum sta inaintea mea acolo si nu elibereaza nimic pentru ca ea nu are ce face cu toate lucrurile de acolo. Acolo este o mizerie de nedescris si nu cred ca ma poate obliga nimeni sa stau cu asa ceva langa usa mea.
.In contractul meu de vanzare cumparare este mentionata boxa si presupun ca despre aceasta este vorba.
Va rog sa-mi spuneti care este calea legala de a obtine dreptul meu si ce se poate intampla daca sparg usa, ii scot mizeriile de acolo si schimb yala.

Alte discuții în legătură

Drept de utilizare boxa la bloc xcpaula xcpaula buna ziua. urmeaza sa cumpar o garsoniera la parter, fara balcon. blocul dispune de boxe la subsol, dar proprietarul nu are boxa in folosinta. vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatii comune la bloc dan.predescu@yahoo.com dan.predescu@yahoo.com Buna ziua, In momentul de fata avem in cadrul asociatiei de proprietari toate cele 12 spatii comune (boxe) sunt inchiriate catre proprietarii din bloc fara a ... (vezi toată discuția)
Boxa in spatiu comun ! BogdanPetru BogdanPetru In blocul meu la fiecare etaj unde era spatiul destinat ghenei de gunoi se afla cate o boxa ! Boxa de la etajul meu este inchiriata de un vecin care sustine ca ... (vezi toată discuția)