Firma noastra nu merge deloc bine in aceasta perioada de criza si as dori sa stiu cum as putea beneficia de somaj, eu fiind unul din cei 3 asociati ai firmei si totodata angajat al firmei.
Cum se procedeaza in aceste cazuri ?
In acelasi mod ca si cu ceilalti salariati, ceea ce v-as sfatui insa, ar fi sa va incetati si calitatea de asociat al societatii, caci s-ar putea sa fie o cauza de neincadrare in conditiile de acordare a drepturilor de somaj.
Legea 76/2002 prevede ca:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacă realizează venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
Normele metodologice la aceasta lege definesc sintagma "activitati autorizate potrivit legii":
Art. 15. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 din lege, care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacă dovedesc că acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare în luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Dupa cum observati nu scrie nimic despre statutul de asociat intr-un SRL. Ca urmare, parerea mea este ca statutul de asociat nu influenteaza acordarea indemnizatiei de somaj.