avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contribuția de 10% - CAS pensionari
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contribuția de 10% - CAS pensionari

Codul Fiscal ar urma să fie modificat astfel încât cei care au pensii de peste 4.000 lei, să plătească obligatroiu contribuția de asigurări de sănătate.
Intrebari:
- 10% se calculeaza din pensia bruta sau din diferenta ce depaseste 4000 lei?
- daca sunt pensionar dar primesc si dividende pentru care deja platesc 10% contribuția de asigurări de sănătate, voi plati de doua ori contributia?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:44, 25 Noiembrie 2021
Nu este aprobat un document oficial in acest sens. In mod normal, se va plati numai pentru suma din pensie care depaseste 4.000 lei/ luna, similar cu impozitarea cu 10 % a sumei din pensie ce depaseste 2.000 lei/ luna.
Daca primiti dividende, se va aplica CASS, separat, la acestea, fiind venit suplimentar pe care il declarati la ANAF.
Sub rezerva aparitiei acestei modificari as dori sa stiu daca aceasta prevedere nu este discriminatorie
Daca este discriminare sau nu vom vedea. Cum s-a impozitat deja pensia, banuiesc ca nici taxarea pentru sanatate nu va fi considerata discriminare, chiar daca impozitul/ taxa se aplica numai la pensii mai mari de 2.000/ 4.000 lei/ luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, se poate deschide un proces sau reclama la ccr modul ... Vasana Vasana Buna ziua, se poate deschide un proces sau reclama la CCR modul arbitrar si discriminatoriu în care s-a aplicat CASS 10% pensionarilor cu pensia de peste ... (vezi toată discuția)
Este constitutionala plata cass de 10 % doar pentru cei cu pensii ... Geluoprisan Geluoprisan Este constitutionala plata cass de 10 % doar pentru cei cu pensii de peste 4000 lei cu intentiile guvernului Pnl-psd (inca neformat) ? (vezi toată discuția)
Există vreo cale de atac? ludo ludo Bună ziua, Am primit azi talonul de pensie cu noua contribuție la CASS. Mi se pare discriminatoriu deoarece nu mi s-au modificat și beneficiile de asigurat ... (vezi toată discuția)