avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, sunt asistent personal și ma confrunt cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, sunt asistent personal și ma confrunt cu următoarea ...

Buna ziua, sunt asistent personal și ma confrunt cu următoarea problema. La primarie cică au venit cei de la Curtea de conturi și au verificat cheltuirea bugetului pe ultimii 3 ani 2018,2019,2020. In urma acestei verificări s a constat ca contabila a gresit la calcularea indemnizației de concediu a persoanei cu handicap pe perioada lipsei Asistentului personal ( fiind in concediu de odihna). S a făcut o ședința și am fost anuntați toți Asistenții personali ca trebuie sa dam inapoi sumele pe care le am primit in plus , dar fără sa ne arate o concluzie o hotărâre a Curții de conturi sau sumele care trebuie restituite. La mine s au oprit 250 lei net din salar intrebarea este dacă e legal sa ni se oprească din salar fără aceasta decizie și fără explicării , nefiind greșeală noastra pt banii primiți in plus?( in fiecare luna ni se oprește pt 2018, 2019, 2020)
Multumesc pt răspuns. Multă sanatate.(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 04:31, 7 Decembrie 2021
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.
Buna seara și Multumesc pt răspuns, in concluzie nu trebuia sa ne oprească din salar ,
Problema a fost așa, cum am zis și mai sus pe data de 04.10.2021 am fost chemați toți asistenții personali și ne au zis verbal ca curtea de conturi au făcut verificări și ca calculul pt lunile in care noi ca asistenți personali am fost in concediu de odihna ( in 2018,2019,2020), indemnizatia pe care am primit o pt persoana cu handicap ( adică am primit tot noi AP pt ca nu are cine sta cu persoanele pe care le îngrijim),a fost calculata gresit și au cerut ca sumele dat in plus sa fie recuperate de la cei care le au primit adică AP., dar nu ni s a arătat decât legea prin care beneficiem de CO și art37 prin care persoana cu handicap are opțiunea de a cere indemnizatia pt acea perioada dacă primaria nu are înlocuitor pt AP. Greșeală lor a fost ca nu ne au cerut 2 cereri una a AP care cere CO și cealaltă a Persoanei cu Hadicap prin care cere acea indemnizație.
As putea depune o cerere prin care solicit sumele oprite inapoi conform a ceea ce ați scris dv mai sus?iar după dacă nu se rezolva sa merg in instanta cu răspunsul in scris?
Mutumesc și suflet pt ajutorul acordat! Cu deosebita stima fam. Florea
Da, ați putea depune o cerere prin care sa solicitati restituirea sumele oprite, iar dacă nu se rezolva sa mergeti in instanta pentru recuperare. La instanță veti putea depune și răspunsul in scris.
Multumesc frumos și sarbatori fericite!!!
Mulțumesc asemenea.

Alte discuții în legătură

Dispozitie de imputare spor conditii vatamatoare functionar public europe europe In data de 11.04.2014 a fost intocmit Raportul de audit a Curtii de Conturi. In data de 08.05.2014 a fost emisa Decizia Curtii de Conturi,primita la UAT in ... (vezi toată discuția)
Retinere contributii pt. zile co MihaelaBrancus MihaelaBrancus Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema spinoasa : o angajata a unitatii noastre si-a efectuat tot concediul de odihna pt. anul 2008 (28 de zile) . ... (vezi toată discuția)
Salarii Ioana 1987 Ioana 1987 In luna Decembrie 2017 am primit o prima de 650 Ron. (250 Ron fiind bonus pentru ca nu am beneficiat de concediu medical ) . Dupa ce am luat aceasta prima am ... (vezi toată discuția)