avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de timbru partaj imobiliar -Detin 60% dintr un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de timbru partaj imobiliar -Detin 60% dintr un imobil. Fac actiune de iesire ...

Taxa de timbru
Detin 60% dintr un imobil.
Fac actiune de iesire din indiviziune si instanta imi solicita sa platesc taxa de timbru 3% din valoarea totala a imobilului.
Art. 5, alin. 1, lit. f spune ca trebuie platit doar 3% din valoarea masei partajabile, masa care este in situatia noastra 40% din imobil.
Eu detin 60% din imobil. Instanta nu are motiv sa imi solicite plata pentru tot imobilul pentru ca nu imparte tot imobilul, imparte doar 40% din imobil.
E corect rationamentul?
Considerati ca a interpretat gresit instanta sau eu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:39, 15 Ianuarie 2022
Cred ca se interpreteaza gresit art. 5, f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile. din OG 80/2013.
Mie instanta imi partajaza ce nu am!!!
VONPAUL006 a scris:

Mie instanta imi partajaza ce nu am!!!

Păi, bineînțeles :)

Obiectul împărțelii este imobilul. Adică ceea ce (încă) nu aveți în proprietate exclusivă.
În acest moment sunteți coproprietar. Aveți o cotă parte ideală, abstractă (de 60%) din dreptul de proprietate asupra imobilului. Restul de 40% aparține altcuiva (pârâtului / pârâților din proces).

Niciunul nu este proprietar exclusiv asupra imobilului (în întregul lui).
Fiecare este titularul unei cote-părți, ideale, abstracte (60% - 40%) din dreptul de proprietate asupra imobilului.
Dreptul fiecăruia se întâlnește cu dreptul celuilalt pe fiecare particulă subatomică din bun.

Partajul, împărțeala, sistarea stării de ... (ziceți-i cum vreți, aici este corect coproprietate, pentru că indiviziunea are ca obiect o universalitate de bunuri, dar nu scrieți lucrări științifice, presupun) se face în scopul ca fiecare dintre coproprietari să devină proprietar exclusiv asupra a ...ceva.
- fie asupra unui lot determinat din imobil, dacă imobilul este comod partajabil. (Adică, mai pe românește, posibil de lotizat, fără să rezulte ceva gunoie din punct de vedere economic, cum ar fi loturi fărâmițate, pe care să nu puteți construi nici vreun coteț de câine etc)
- fie asupra imobilului în întregul său (cu obligarea la plata unei sulte către cealată parte - care devine proprietar exclusiv asupra sumei de bani obținute din partaj)
- fie ... sunt mai multe modalități de realizare

Dar, indiferent care ar fi modalitatea de realizare, obiectul partajului (în speță) este imobilul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa timbru iesire din indiviziune VONPAUL006 VONPAUL006 Sintem trei coproprietari ai unui imobil. Deoarece nu s a ajuns la o intelegere, unul din coproprietari vrea sa deschida actiune de iesire ... (vezi toată discuția)
Taxa de timru adriana istrate adriana istrate Avem in proprietate eu si prietenul meu un apartament in cote de 1/2 fiecare cumparat in 2003 inainte de casatoria care a avut loc in 2005. Am divortat in Feb ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)