avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va supun atenției următoarea speta: Soțul a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va supun atenției următoarea speta: Soțul a divorțat de soție ...

Va supun atenției următoarea speta: Soțul a divorțat de soție cu care are un copil major. Împreună au un apartament. Nu s a făcut partajul. Copilul a rămas la tata.
Întrebare 1 Se poate face un document juridic(contract de vânzare cumpărare sau donație) , prin care mama sa renunțe la partea ei din apartament, cu clauza prin care fata sa l dobândească după moartea mamei?
Întrebare 2:Documentul de la întrebarea 1 se poate face fără sa se facă partajul? Mama fiind trecuta ca coproprietar al apartamentului.
Întrebarea 3: În situația în care mama se recasatoreste și apare un al doilea copil din aceasta căsătorie, copilul rezultat din aceasta noua căsătorie, poate ataca, după moartea mamei, contractul de vânzare cumpărare, donația făcută către fiica din căsătoria inițiala?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:13, 17 Februarie 2022
ce poate face e un testament, asta daca nu vreti sa faceti partaj si daca nici nu vreti sa ii dati de acum, cu sa ii lasati dupa deces.
Mulțumesc! Doresc un răspuns de la un avocat!

gi-jane2 a scris:

ce poate face e un testament, asta daca nu vreti sa faceti partaj si daca nici nu vreti sa ii dati de acum, cu sa ii lasati dupa deces.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vreti raspuns musai de la un avocat, va trebui sa mergeti la biroul unui avocat, aici sunteti pe un forum.
Fara partaj, nu se pot face acte translative de proprietate.
Dupa partaj, puteti vinde copilului ( daca are bani sa cumpere) sau dona, va puteti pastra drept de abitatie viagera sau drept de uzufruct.
De atacat, toate actele pot fi atacate, depinde de ce motiv invoca
Se poate face Testament, din partea mamei divortate, pentru partea ei din apartament prin care fiica sa moștenească 1/2 din apartament, după moartea mamei? Acesta poate fi atacat în eventualitatea în care mama se casatoreste și face alt copil?

gi-jane2 a scris:

ce poate face e un testament, asta daca nu vreti sa faceti partaj si daca nici nu vreti sa ii dati de acum, cu sa ii lasati dupa deces.

Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2022
gabibotea, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu are cum sa mosteneasca tot apartamentul dupa mama, ci numai jumatate, cealalta jumatate mosteneste dupa decesul; tatalui.
Mama poate lasa testament pt partea ei de casa.
da, testamentul poate fi atacat, dar depinde de motiv,, daca va mai face copii, va avea si sot, , daca nu mai face avere, poate fi atacat daca le incalca rezerva succesorala.

Alte discuții în legătură

Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un apartament ... Khaine Khaine Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un apartament primit prin donatie(mama are uzufruct viager) dar nu se foloseste de el,am si o sora care este la ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)