avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am cumpărat un apartament din care lipsesc o camera ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am cumpărat un apartament din care lipsesc o camera și un hol ...

Am cumpărat un apartament din care lipsesc o camera și un hol conform actelor de proprietate.
Apartamentul l-am luat anul trecut și când am studiat actele mai vechi am găsit o neconcordanță între schița inițială (releve) și schița de azi / realitate. Mai exact lipsesc holul de la intrare și o camera, care se găsesc acum în afara apartamentului. Camera este acum biroul asociației, iar întrarea în ap. e mutata. Situația apare și în actele de vanzare-cumparare în care se menționează: "apartamentul... în suprafață utila de x conform actelor de proprietate și de y conform măsurătorilor cadastrale"

Apartamentul este la ultimul etaj al unui bloc început înainte de revoluție și finalizat în 1992 de fosta Imobiliara RA.
Am verificat la Cartea funciara: nu apare sa se fi vândut o parte din apartament și nu au alte acte în plus;
Am întrebat in bloc: nu mai e nimeni de la începutul blocului iar administrația nu are cartea imobilului sau planuri, schițe;
Am trimis un email la Administrația Fondului Imobiliar sector 3 - n-am primit nici un raspuns.

M-ar interesa asistenta cu 2 lucruri: 1. cum pot afla ce s-a întâmplat cu apartamentul, unde pot găsi planurile originale? 2. Mai am vreun drept de proprietate asupra spatiilor lipsa?
Mulțumesc mult.
Mai bine interesați-vă unde era prevăzută uscătoria scării. Sunt foarte multe povești cu aceste uscătorii înglobate abuziv în spații locative.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am întâlnit personal o situație în care cineva voia să-mi vândă un ap. alcătuit din X camere, dar în realitate avea X-1 (una dintre ele fiind o încăpere din spațiile comune ale imobilului, pe care o înglobase pentru ... cât avea să-i țină figura).

Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2022
romascanu, moderator
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca situati descrisa de utilizator este exact invers. Apartamentul a fost compus din mai multe camere iar in timp, cineva a separat incaperea respectiva si a schimbat inclusiv intrarea in apartament.

@Eugen000 a scris:

”Mai exact lipsesc holul de la intrare și o camera, care se găsesc acum în afara apartamentului. Camera este acum biroul asociației, iar întrarea în ap. e mutata.”
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2022
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Da exact.
Apartamentul are tot 2 camere ca în actele originale, dar fosta bucătărie este acum in afara apartamentului, iar bucătăria este acum unde pe releve apărea un oficiu și o debara.
La Cartea funciara este înscrisa acum situația din prezent. Proprietarul anterior a dat o declarație notariala ca nu știe ce s a întâmplat și el nu a făcut nici o modificare și asa a înscris noul releveu. Apartamentul s-a tot vândut cu banii jos și nimeni n-a refacut sau verificat releveul din 1992.

Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina a scris:

Cred ca situati descrisa de utilizator este exact invers. Apartamentul a fost compus din mai multe camere iar in timp, cineva a separat incaperea respectiva si a schimbat inclusiv intrarea in apartament.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eugen000 a scris:

Apartamentul s-a tot vândut cu banii jos și nimeni n-a refacut sau verificat releveul din 1992.

Mă îndoiesc că vreun proprietar (cumpărător) ar fi făcut cadou administrației vreo odaie (fie ea și bucătărie).
Aș crede, mai degrabă, că cineva și-a însușit o încăpere (spălătorie, bunăoară, numai bună de transformat în „bucătărie”) și a reușit chiar să vândă ap. astfel „îmbunătățit”.
Dar la un moment dat, după intrarea în vigoare a dispozițiilor de carte funciară, ultimul cumpărător (și posibil păgubit, în funcție de câți mp. a plătit mai exact), dorind la rândul lui să vândă, s-a aflat în fața a două alternative: ori nu va vinde, pentru că nu va reuși să înscrie ap. „lărgit”, ori renunță el ,de bună voie, la mp. cumpărați în plus fără ca vânzătorul să-i fi avut, în mod real, de vânzare. Fiindcă nu-i vreo problemă să înscrii mai puțin, dar (prea) mult devine o problemă.

Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2022
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Referinte cadastru gabrici gabrici Buna ziua In extrasul CF la un apartament pe care il detin este o descriere care cred ca imi da dreptul la un spatiu care administratorii blocului sustin ca ... (vezi toată discuția)
Proprietate boxa subsol bloc delia89 delia89 Buna ziua, Bunicii mei sunt proprietarii unui apartament la parter intr-un bloc din Bucuresti, construit in anii 80, ei sunt primii proprietari (fiind ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preemtiune / eu si statul paius paius Buna ziua, Buna ziua / Ma poate ajuta cineva cu un sfat?,o indrumare? o sugestie? / Cazul meu este urmatorul: Locuiesc intr-un imobil format din parter si un ... (vezi toată discuția)