avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce se întâmpla daca decizia de concediere este ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce se întâmpla daca decizia de concediere este datata si înmânata ...

Ce se întâmpla daca decizia de concediere este datata si înmânata (la saptamâni bune) DUPA expirarea termenului de preaviz din notificarea initiala?

Respectiv:
1. La 20 ianuarie mi s-a înmânat notificarea de preaviz de concediere, invocându-se o decizie a Administratiei de desfiintare a postului meu
2. Perioada de preaviz începea la 25 ianuarie si s-a încheiat la 23 februarie.
3. Nu au intervenit suspendari
4. La 23 februarie nu mi-a fost înmânata nici decizia de concediere si nici vreo noua notificare referitoare la prelungirea perioadei de preaviz
5. La data de 18 martie am primit, în fine, decizia de concediere începând cu 21 martie

Altfel spus: e posibila prelungirea unilaterala de catre angajator în mod tacit a termenului de preaviz d.p.d.v. legal, sau decizia de concediere din martie ar fi trebuit sa contina un nou termen de preaviz?

Si: daca prelungirea tacita e legala, atunci care e în mod teoretic durata maxima de prelungire a ei (luni, ani, decenii, etc.)
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 19:29, 24 Mai 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Paulus20
In notificare scrie ca CIM va inceta la data expirarii preavizului sau ca la data expirarii preavizului se va emite o decizie de concediere? Se mentioneaza emiterea unei decizii de concediere?
In cazul concedierilor individuale angajatorul nu este obligat sa va acorde un alt loc de munca.
Scuze de întârziere, tocmai am gasit raspunsurile Dvs. ajunse în ... spam...

Revin si citez din Notificarea de Preaviz: "urmare a desfiintarii postului pe care îl ocupati raporturile de munca dintre Dvs. si societatem desfasurate în baza CIM nr. ... urmeaza a înceta din data de 23 februarie în temeiul Art.65 din CM republicat, (adica) la data expirarii termenului de preaviz, acordat cf. prezentei Notificari".

În Notificarea de Preaviz nu se afla nicio referire la vreo decizie de concediere care ar fi urmat sa-mi fie prezentata.

Ei bine, cum va spuneam, la data expirarii preavizului (23.febr.) nici nu am primit decizia de concediere si nici n-am fost trimis acasa.
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2022
Paulus20, utilizator
Notificarea de preaviz nu este reglementata in legislatie si ,prin urmare, in continutul acesteia se poate mentiona sau nu ca vi se va comunica devizia de concediere la expirarea preavizului.
@ Cornel Vasile: raspunsul anterior îl adresasem (din pacate fara sa specific) d-lui Cioaca, d-sa dorind sa stie la obiect daca notificarea contine vreo referire la decizia de concediere.

Tin însa sa va multumesc în mod deosebit pentru precizarea anterioara, potrivit careia „nu exista prelungire tacita a preavizului , (…) doar suspendarea c.i.m. duce la o prelungire a duratei preavizului“!

Asta se reduce în cazul meu (caz în care nu a existat nicio astfel de suspendare a c.i.m. pe perioada preavizului) la faptul ca încetarea raportului meu de munca cu angajatorul s-a facut practic FARA preaviz, cu încalcarea prevederilor legale în acest sens, fiind ca atare atacabila si pe acest temei (în conditiile în care termenul de preaviz era deja depasit / expirat cu circa o luna la momentul primirii deciziei de concediere, eu ramânând în rastimpul dintre expirarea preavizului si primirea deciziei de concediere angajat al companiei pe postul de dinainte de înmânarea preavizului expirat), nu-i asa?

Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2022
Paulus20, utilizator
Buna ziua
Actul prin care angajatorul dispune incetarea CIM prin concediere individuala este un act aunilateral. Indiferent de denumirea pe care i-o da angajatorul (Decizie, hotarare, notificare), din continutul actului rezulta intentia angajatorului, manifestarea lui de vointa in sensul producerii de consecinte juridice, in acest caz incetarea CIM.
Dpmdv contractul dvs a incetat in 23 februarie, la expirarea preavizului, acea Notificare de preaviz reprezentand actul de incetare al CIM. In Notificare se mentioneaza expres durata preavizului precum si faptul ca CIM va inceta la expirarea lui, insa nu se mentioneaza emiterea unei decizii de incetare a CIM in acest sens si nici nu s-a emis o Decizie in data de 23 februarie. Aceasta este vointa angajatorului, de incetare a CIM in data 23 februarie, nu doar de incetare a CIM "dupa expirarea preavizului".
Angajatorul nu este obligat sa comunice preavizul printr-un act separat de decizia de incetare si nici nu este obligat sa inceteze CIM imediat dupa expirarea previzului, insa si aceste aspecte depind de modul in care sunt formulate documentele care practic reflecta manifestarea unilaterala de vointa a acestuia.
Intrucat acea Notificare nu contine probabil toate elementele necesare unei decizii de concediere, aceasta concediere este nula.
Faptul ca dupa data de 23 februarie ati continuat sa va desfasurati activitatea la societate, consider ca ati muncit "fara forme" legale in baza unui alt contract care nu a fost incheiat in forma scrisa si la a carui incetare nu s-au respectat prevederile legale.
Nu e simplu de demonstrat in instanta, insa e posibil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte concediere desfiintare post miha254 miha254 Buna, stie cineva cu certitudine ce documente trebuie sa emita societatea care doreste concedierea unui salariat datorita desfiintarii postului ocupat de ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare de primire a deciziei de desfintare a unui post de conducere conf. art.65(1). Elisa Seat Elisa Seat Buna ziua,. Ca urmare a hotarari AGA in cadrul firmei s-a decis desfintarea unui post de conducere conf. art.65(1).In urma acestei decizi s-a intocmit o ... (vezi toată discuția)
Renuntare la preaviz in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului macros macros Buna ziua, am primit de la societatea cu raspundere limitata la care lucrez un preaviz cu urmatorul continut: \"Va aducem la cunstinta ca incepand cu data de ... (vezi toată discuția)