avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ...

Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers cu inculpatul la care el de pe banda interioara(banda 1) a intrat direct on mine virand la dreapta eu deplasandu-ma pe banda 2 care sagetile indicau inainte sau dreapta.Politia ma scos pe mine vinovata ptr ca el a intrat primul in sensul girat precizand ca eu am intrat a 2 dar deja eram intrata de mult si ma aflam in sens g.Va rog sa ma ajutati cu un model de contestatie si daca am sanse sa castig in instanta.Tin sa precizez ca politia a tinut cu inculpatul si la favorizat si mai tin sa precizez ca se cunosteau dupa comportament lor ajutandul cu ce trbuia scris si pe mine ca femei cu copilul langa mine nu ma bagat de loc in seama



hhs a scris:

Dacă sunteți în giratoriu pe banda 1 trebuie să-l părăsiți la prima ieșire( prima la dreapta cum se spune). Dacă vreți să mergeți inainte atunci trebuie să vă încadrați pe banda 2, după ce dați prioritate "camionului" .

Nu vreti sa ne luminati si pe noi din ce cod rutier ati luat aceste reglementari ?!? Ele nu exista.
Deocamdata, pentru a nu stiu cita oara, citez din RA OUG 195/2002 :
Articolul 107
(1) La intersectiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea directiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se incadreze pe benzile corespunzătoare directiei de mers voite cu cel puţin 50 m înainte de intersectie şi sunt obligati să respecte semnificatia indicatoarelor şi marcajelor.
(2) La intersectiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersectie, urmatoarele pozitii:
a) randul de lângă bordura sau acostament, cei care vor sa schimbe directia de mers spre dreapta;
b) randul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor sa schimbe directia de mers spre stanga. Când circulatia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează sa vireze la stanga sunt obligati sa ocupe randul de lângă bordura sau acostamentul din partea stanga;
c) oricare dintre randuri, cei care vor sa mearga înainte.


gi-jane2 a scris:


Care dintre noi avea prioritate fata de celalalt?
Eu as zice ca el trebuia sa îmi dea de dreapta ,
semnul de cedeaza adresandu-se amandurora.
In realitate, eu am cedat, ca el era mai mare si nici nu a avut intentia sa opreasca .
Sper ca am reusit sa ma fac înțeleasă.

Nu exista prioritate de dreapta in acest caz, ci doar prioritate pentru cei care sunt in sens, fata de cei care intra.
Asta e semnificatia semnului de cedeaza trecerea la sensul giratoriu.
Faptul ca cei de pe camioane "forteaza" in astfel de situatii nu e de mirare, cel mai des am intilnit lucrul asta in situatii mult mai periculoase, cum ar fi depasirile de carute sau biciclete, in care camionul intra pe contrasens, din fata ta si te forteaza sa frinezi violent, sau sa te scoate de pe carosabil, in dreapta.
Incercam sa explic ca nu era nimeni in sens, ci ambii voiam sa intram de pe cai diferite si nu incapeam ambii in acelasi timp. Intrebarea era : care intra primul?

Am patit si eu cu un camion, a taiat o curba si m-am.trezit cu el in fata.
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2022
gi-jane2, moderator

gi-jane2 a scris:

Intrebarea era : care intra primul?

Nu are nimeni prioritate, nefiind nimeni in sens, in principiu pot intra amindoi. De regula intra cel cu "tupeu", sau cel situat pe intrarea din stinga, care stie codul rutier dupa ureche si considera ca la intrarea in giratoriu se da prioritate de stinga. Prefer sa las de la mine in astfel de situatii, nu ma dau in vint dupa "in search of justice". Drumu-i lung....
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2022
latka, moderator
Pt. utilizatorul latka:
Din pacate nu pot sa va luminez. Dar dvs. circulati cum credeti ca e regulamentar. Un singur lucru vreau sa precizez: sensurile giratorii din realitate difera foarte mult de cele din poze si linkuri. De cele mai multe ori nu ai nici 10 m ca sa te incadrezi pe banda dorita.Sensurile giratorii sunt construite de administratorul drumului iar amenda o aplica polististul!
In ultima perioada am vazut foarte multi politisti bine instruiti care aplica OUG 195/2002 ca la carte. Insa am vazut si multi " Dorei" care construiesc unele sensuri giratorii de te apuca plansul sau rasul( dupa caz).
Pt. gi-jane2:
Ati procedat bine in situatia descrisa de dvs. In primul rand ati procedat regulamentar cedandu-i camionului trecerea si in al doilea rand ati evitat un accident din care dvs. erati scoasa vinovata de producerea lui.
Eu am un prieten care a patit un astfel de accident intr-un sens giratoriu. A intrat in sensul giratoriu pe banda 1 simultan cu un camion care era pe banda 2 si care a facut dreapta, dorind sa paraseasca sensul giratoriu la prima iesire. Cu rotile din spate a trecut peste botul masinii prietenului meu. Politistul chemat la fata locului i-a dat dreptate camionagiului si l-a amendat pe prietenul meu pt. neacordare de prioritate in sensul giratoriu. Si "culmea" prietenul meu care este inspector de daune la una din marile companii de asigurari a zis ca politistul are dreptate!!!!!!
Ganditi-va ca unii soferii conduc si camioane care au nevoie de un spatiu mult mai mare de manevra decat autoturismele mici. Daca acel camion se incadra pe banda 1 atunci cu rotile din spate trecea peste trotuar? Sigur !! Si daca mai avea si remorca!!! Si daca mai erau si doi trei pietoni pe trotuar !!!!
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2022
hhs, utilizator

Alte discuții în legătură

Legislatie: iesirea dintr-un sens giratoriu stelian222 stelian222 Am si eu o nedumerire legata de incadrarea corecta pe benzi, atunci cand iesi dintr-o intersectie cu sens giratoriu sau chiar si dintr-o intersectie ... (vezi toată discuția)
Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu ... Iammaxim Iammaxim Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu înainte ultima la stânga.Incadrat pe banda 2 la ieșire am fost lovit în aripa ... (vezi toată discuția)