avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mașina de spălat s-a stricat și trebuie înlocuită ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mașina de spălat s-a stricat și trebuie înlocuită - cine trebuie s-o cumpere, proprietarul sau chiriașul?

Buna ziua,am inchiriat un ap.pe o perioada mai lunga si in al patrulea an de inchiriere se stricamasina de spalat si trebuie schimbata,cine plateste chiriasul,propietarul sau amandoi in mod egal.Ce spune legea.
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2022
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Carmen988 , utilizator 01:09, 24 Iunie 2022
Depinde ce s-a stricat. Legea spune asa :
Locator=proprietar
Locatar=chirias
Art. 1788

Sarcina reparaţiilor

(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit Art. 1799.
(2) Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului.
(3) Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor.
(4) În caz de urgenţă, locatarul îl poate înştiinţa pe locator şi după începerea reparaţiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înştiinţării.
[ link extern ]
Daca piesa stricata e datorita uzurii din folosinta, platiti dvs. Daca nu, plateste proprietarul.
Asa e cu o clanta, un robinet, etc.
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2022
latka, moderator
Atat timp cat masina de spalat s-a stricat dupa 4 ani de folosinta de catre locatar,legal,acesta detine obligatia sa achite reparatiile
Dacă în garsoniera respectivă, unde stau cu chirie, au mai stat minim 3 chiriași, maxim 1 an fiecare, și eu am stat 2 ani, cine trebuie să repare mașina? Ea nefiind nouă când m-am mutat, având stare de uzură avansată.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2022
Carmen988, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirias spatiu comercial aurora 13 aurora 13 Buna seara, Va rog indrumati ma ce anume am de facut in cazul in care am inchiriat un spatiu comercial de o luna de zile si acum o saptamana a inceput sa ... (vezi toată discuția)
Am stat cu chirie cu contract... mi s-a spart o țeavă la bucătărie ... MitrofanGheorghe MitrofanGheorghe Am stat cu chirie cu contract... Mi s-a spart o țeavă la bucătărie și a fost inundat vecinul de dedesupt.. În urma acesteia am chemat un instalator care ... (vezi toată discuția)
Imputare termopan fisurat/crapat/spart SebastianTM SebastianTM Buna seara...am o intrebare...sunt chirias intr-un spatiu comercial( proprietar de magazin) si am constatat ieri ca e geamul termopan din interior este ... (vezi toată discuția)