avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Daca într-un dosar penal cer sa se faca din nou ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Daca într-un dosar penal cer sa se faca din nou expertiza nefiind ...

Daca într-un dosar penal cer sa se faca din nou expertiza nefiind de acord cu raportul lor ,cine trebuie sa o plateasca?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:40, 22 Iunie 2022
Depuneti observatii scrise la raportul de expertiza. Expertul va raspunde la observatiile dvs. daca acestea vor fi acceptate de catre organul judiciar.
Daca nici raspunsurile primite nu va lamuresc, puteti solicita o contraexpertiza. Daca aceasta se aproba, plata va fi facuta tot de catre parchet. Procurorul poate intreba partile in dosar daca pentru urgentare doresc sa plateasca onorariul expertului. In final, partea care pierde procesul isi poate recupera cheltuielile cu expertiza. La fel si parchetul, isi recupereaza cheltuielile cu expertiza de la partea care a pierdut procesul.
Nu ati precizat daca dosarul este la parchet sau a ajuns in instanta. Mesajul meu anterior este valabil pentru cazul in cadr dosarul este inca la parchet.
Daca dosarul a ajuns in instanta penala si s-a efectuat o expertiza dispusa de instanta, atunci depuneti observatii scrise la raport si daca acestea sunt aprobate de catre instanta, expertul va da un raspus scris. In conditiile in care raspunsul primit nu este acceptabil pentru dvs. puteti cer instantei sa aprobe o contraexpertiza.
Daca instanta va aproba contraexpertiza, aceasta se va efectua de 1-3 experti. Onorariul pentru experti va trebui platit de partea careia i se incredinteaza expertiza (de regula, partea care o cere, dar poate fi si in cota parte pentru partile in dosar; dupa cum apreciaza instanta penala).
Daca veti castiga procesul puteti cere instantei sa aprobe recuperarea cheltuielilor de la partea care a pierdut procesul.
Dosarul este la parchet Am primit pe email raportul de expertiza ,insa pe raport nu este scrisa nici o concluzie
Cititi cu atentie raportul. La sfarsitul fiecarui obiectiv fixat de catre procuror, la care raspunde expertul vis a vis de prevederi legale, pot fi fraze care reprezinta concluzii. Puteti cere lamuriri suplimentare (ca observatii la raport) daca aveti neclaritati.
Este bine ca in fata organului judiciar sa mergeti insotita de un avocat.
Ma puteti ajuta cu un model de cerere pt contraexpertiza?

Alte discuții în legătură

Daca se solicita de catre reclamant o noua expertiza intr-un ... Alina Avila Alina Avila Daca se solicita de catre reclamant o noua expertiza intr-un dosar penal deoarece concluzile expertului nu corespund realitatii ,va trebui sa fie platita? (vezi toată discuția)
Prețul unei contraexpertize VIonela VIonela Bună ziua ! Mă constitui parte vătămată într-un proces penal în care tatăl meu a fost lovit mortal de o mașină al cărei șofer nu avea permis și a ... (vezi toată discuția)
Expertiza casa dodorel62 dodorel62 Buna ziua . La o casa a trebuit sa se faca o expertiza , iar judecatoarea a emis catre expert o hartie cu punctele pe care trebuia sa le respecte si de care ... (vezi toată discuția)