avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Ma aflu intr.o situatie din care nu gasesc ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Ma aflu intr.o situatie din care nu gasesc iesire. ...

Buna ziua!
Ma aflu intr.o situatie din care nu gasesc iesire. Situatia sta in felul urmator. Acum doi ani am divortat de fosta sotie. In urma casatoriei avem un baiat care acum are putin peste 20 de ani. Problema este cu copilul. De cativa ani se drogheaza, l.am avut internat si pe la Obregia unde a stat trei saptamani la dezintoxicare. Intre timp eu am ramas in orasul natal iar mama lui s.a mutat la Bucuresti impreuna cu baiatul. De cand a terminat liceul nu face absolut nimic decat sa ceara bani de la mine si de la maica.sa iar cand nu primeste urmeaza scandal. Nu mai putem sa mai traim asa. Intrebarea mea este: El avand peste 20 de ani, nu s a dus o zi la facultate si serviciu nu are. Doar face scandal si se drogheaza. Care ar fii solutia sa nu mai avem nicio treaba cu el? Sa putem sa.l dam afara din casa, sa se duca sa traiasca dupa propriile reguli pentru ca regulile de la maica.sa din casa nu ii convin? Maica.sa nu mai vrea sa mai aiba de a face cu el, ii este frica de el. Si pe mine si pe maica.sa ne a injurat de nenumarate ori, nu exista pic de respect din partea acestui copil pentru parintii lui. Care este solutia sa nu mai avem nimic de a face cu acest copil nerecunoscator?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 13:50, 3 Iulie 2022
Domnule Alexandru Surcel aveti perfecta dreptate. Din punctul meu de vedere este adult si ar trebui cumva sa deschida ochii si sa revina cu picioarele pe pamant. El sta cu maica-sa in Bucuresti. Toata ziua nu face decat sa doarma iar noaptea sa stea sa o terorizeze pe maica-sa. Da drumu la muzica la maxim si canta cu aia de la televizor. Le-a venit politia de nu stiu cate ori la usa. Zilele trecute a imbrancit-o pe maica-sa si a dat cu pumnul in usa de la lift. S-a lovit la mana si i-a dat sangele. Dupa acest episod maica-sa s-a dus la politie. L-a dat afara din casa si a dormit pe bancute prin parc o noapte. Dupa o noapte de dormit afara, ziua urmatoare s-a dus la un interviu de angajare. Semnase contractul cu respectivii dupa care l -au intrebat ce a patit la mana. Le-a zis ca s-a certat cu maica-sa ca a imbrancit-o si ca a dat cu pumnul in usa de la lift. Atunci angajatorul a zis ca nu poate sa colaboreze cu el. Planul meu ar fi sa incerc sa-l internez intr-un spital de psihiatrie sa i se puna un diagnostic sa ia un tratament. Comportamentul lui nu este al unui om normal. Nu stiu exact ce fumeaza dar comportamentul nu este al unui om care fumeaza iarba. Iarba nu da reactii violente din ce am citit. Cand l-am internat acum 2 ani la Obregia incepuse cu pastile. El zicea ca a luat mdma dar nici simptomele de atunci nu erau de mdma. Atunci delira si halucina. Zicea ca el este Dumnezeu si ca are 5000 de ani. Vreau sa l duc la un psihiatru si la psiholog. Poate ia un tratament. Dar nu vrea sa auda de asa ceva. Exista vreo posibilitate sa-l oblige cineva? Vreo instanta? Un judecator? Ce trebuie sa fac sa il poata obliga un judecator sa mearga la tratament? Nu mai putem cu el. Nu avem liniste. Copiii dupa o varsta ar trebui sa fie sprijin pentru parinti nu poveri. Maica-sa ieri a vrut sa-si dea demisia de la serviciu pentru ca nu mai poate. Ce ma sfatuiti sa fac pentru ca am ajuns la capatul puterilor cu el? Va multumesc din suflet pentru timpul acordat.
Este posibil, dar o spun cu rezerva că nu sunt calificat în psihiatrie sau psihologie, ca fiul dumneavoastră să fie schizofrenic paranoid. De multe ori această afecţiune se asociază cu consumul de alcool şi/sau droguri, fără să fie cauzată de acest consum. E, mai degrabă, un cerc vicios, în care boala psihică şi adicţia se potenţează reciproc.

În această ipoteză se poate proceda la punerea sub interdicţie pe cale judiciară (este practic un proces în instanţă) şi la stabilirea unei tutele. Punerea sub interdicţie nu este automată la simpla stabilire a diagnosticului, e nevoie ca din probe să rezulte că boala este atât de gravă încât persoana respectivă nu mai are discernământ, nu mai deosebeşte binele de rău şi nu se poate controla. Halucinaţiile de care spuneţi şi actele de violenţă par să indice că asta ar putea fi situaţia.

Primul pas către stabilirea unui diagnostic este o internare forţată de 3 săptămâni, dar ca să ajungeţi la asta nu e foarte simplu, exceptând situaţia în care chemaţi poliţia în timpul unui episod violent.

Cel mai bine oricum, consultaţi un avocat. Nu e genul de caz să-l rezolvi cu căterva sfaturi primite pe un forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacure din locuinta doru anghel doru anghel Fiul meu de 28 de ani este dependent de heroina de vreo 10 ani si se poarta execrabil: ne ameninta, ne santajeaza, o hartuieste pe maica-sa. Ne ia toti ... (vezi toată discuția)
Pot sa retrag un recurs introdus de avocat fara permisiunea mea? doru anghel doru anghel Fiul meu e incarcerat pt o delapidare. Avocatul a introdus recurs in ultima zi trimitandu-l prin posta. Pana sa ajunga recursul in sistem, a fost ... (vezi toată discuția)
Dobandire mostenire ioanavsp ioanavsp Buna seara, Am o intrebare la dumneavoastra, sper sa reusiti sa ma ajutati. Parintii mei sunt divortati, insa nu au facut partajul unui apartament. Acest ... (vezi toată discuția)