avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Va rog sa imi spuneti daca sotia tatalui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Va rog sa imi spuneti daca sotia tatalui meu (decedat) ...

Bună ziua! Va rog sa imi spuneti daca sotia tatalui meu (decedat) are cota parte la bunurile tatalui meu, pe care le a dobandit inainte de casatoria cu ea.
Care sunt demersurile legale care le pot face pentru a afla conturile sotiei tatalui meu, pentru ca aceasta nu vrea sa le declare la notar pentru succesiune. Va mulțumesc anticipat!


hotumattua a scris:

Vorbim paralel. De banii tăi din bancă poți dispune când vrei, în exclusivitate, banca ți-i protejează, prezumă că ești proprietarul absolut al lor; de acea nu permite altei persoane accesul nici măcar la informații despre cont. În momentul în care cineva, recte moștenitorii soțului, revendică un drept de proprietate asupra banilor, chiar parțial, tu trebuie să reglezi această situație, tu nu mai ești proprietarul unic al banilor.. Cum sunt bani dobândiți în timpul căsătoriei, sunt bani comuni; ți s-au dat suficiente referințe de către alți forumiști.

Moștenitorii, la stabilirea masei succesorale, pot apela și la justișie și, la solicitarea acesteia, băncile vor prezenta lista cu toate sumele deținute de tine, mișcări pe cont, etc. Și de acolo se pot deduce și eventualele manevre făcute cu scopul de a ascunde valori pretendenților de drept; chiar dacă tu ai pierdut banii la cazino, după moartea soțului, ești bună de plată. Ai auzit de Boris Becker, care este la închisoare, că a căutat să ascundă niște bani, nota bene, ai lui, ca să nu-și plătească niște datorii? Banca nu dă informații despre banii tăi lui Gigel, de pe stradă, dar la cererea justiției nu are ce face.

raluk0207 a scris:

Referinta e practica bancilor.
Incearca sa scoti banii din contul lu' nevasta-ta, pe motiv ca sunt comuni si aveti drepturi egale. Ia vezi dacă ti-i da fără împuternicire și spune-ne și noua.
Care e referința pentru care ar fi bunuri comune?






Nu, nu vorbim paralel.
De unde ideea ca banii din cont sunt bunuri comune?
Asta m-ai întrebat. Alte bălării de Antena 3 nu ma interesează
Și eu te-am întrebat simplu: mergând pe raționamentul tău, cum ca banii din contul unui soț ar fi comuni, ai fost la banca sa încerci sa retragi, fără împuternicire, vreo suma din contul nevestii-tii, invocând faptul ca ești soțul ei și banii din conturi sunt comuni?
Ti-a ieșit? Ti-a dat banca suma ceruta din contul soției, pe motiv ca ești soțul ei?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu un excel si extrasele de cont pe toata perioada care ar putea reprezenta interes (ex. BCR, contra unei taxe rezonabile, pune la dispozitie extrase pe ultimii 7 ani), evident daca sursele respective au fost decontate via conturi bancare.




Asa și?
De unde deducem ca banii din cont sunt din munca sau din proprietate intelectuala?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am trecut prin asa ceva! La cererea avocatei mele instanta a facut o adresa catre bancile din oras, vreo 14. Surpriza! Sotia supravietuitoare, care era imputernicita, ````````````````s-a infruptat dupa decesul tatalui. Am solicitat sa se aplice art. 703 vechiul cod civil : ,,Erezii care au dat la o parte, sau au ascuns lucruri ale unei succesiuni, nu mai au facultatea de a se lepada de dinsa; cu toata renuntarea lor, ei ramin erezi si nu pot lua nici o parte din lucrurile date la o parte sau ascunse." Asa ca niste bani, vreo 60.000 de euro, nu s-au ma impartit, mi-au revenit mie. Sotia nu avea cont bancar! Cererea catre banci a fost solicitata dupa interogatoriu, cand sotia a declarat ca nu stie de existenta unor sume de bani, conturi, etc, etc. @Bordeiu Si notarul poate face cereri catre banci, dar... Daca e notarul ales de sotie, sa va luati gandul, va tine cu sotia! Nu veti avea incotro, veti merge in instanta.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2022
DlGoe, utilizator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. La masa succesorala sunt aduse bunurile defunctului. Punct. Daca suspectati ca banii din conturile unde sotia este titulara, provin (si) de la tatal dvs., aveti posibilitatea sa demonstrati acest lucru in instanta.
2. Notarul face adrese la banci. Nu stiu daca este obligat sau o face la cerere dar la mine, si la succesiunea sotului si la cea a tatalui, a facut. Din conturile sotului am putut retrage banii cu CM si nu pe considerentul ca eram sotia lui.
3. Titularul contului este proprietarul banilor. Ca atare, pana la proba contrarie, orice bani se afla in conturi unde titular este sotia, sunt bunuri proprii. Acelasi rationament se aplica si la conturile tatalui, indiferent ca sotia este sau nu imputernicita. Pana la proba contrarie, NU sunt bunuri comune
deci, ea nu e obligata sa declare conturile pe care este titular dar nu poate nici lua din conturile in care este imputernicita.
Cota parte are, 1/4, din tot ce este adus la masa succesorala
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

In cadrul procedurii succesorale, notarul cere tuturor bancilor ... Bazy Bazy In cadrul unei mese succesorale,notarul cere tuturor bancilor extrasele de cont si/sau istoricul conturilor respective ale defunctului. In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Succesiune - conturi bancare miara miara Daca o persoana are bani depusi in banca ( cu un imputernicit care poate scoate banii), dupa decesul sau acei bani revin imputernicitului sau se impart la toti ... (vezi toată discuția)
Succesiune. am făcut succesiune după soția tatălui meu (am ... Lukas90 Lukas90 Succesiune..am făcut succesiune după soția tatălui meu (am avut împuternicire) iar la suma de bani care a avut-o la banca notarul a împărțit 1/2 cu ... (vezi toată discuția)