avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot contesta fisa de lichidare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot contesta fisa de lichidare?

Ce valoare are o fisa de lichidare primita dupa aproape jumatate de an de la incetarea CIM si care nu are semnatura mea pe ea?
Pot contesta fisa de lichidare pe motiv ca mi se imputa o datorie care nu mi-a fost adusa la cunostinta? Daca da, spuneti-mi va rog cum trebuie sa procedez.
Societatea la care am lucrat m-a scos datoare cu aproape 55.000 RON, din cauza faptului ca mi-am cerut drepturile salariale restante si salariul compensator pt. cei disponibilizati (motiv - nerealizare cifra de afaceri). Asta s-a intamplat dupa ce am incercat sa-i deconspir si le-am trimis ITM-ul in control si am anuntat si presa despre magariile facute. Cand redactorul unei publicatii i-a intrebat despre cele relatate de mine, ei au afirmat ca n-au facut nici o disponibilizare in 2009, desi, fiind societate cotata la bursa, erau obligati sa anunte. Oricum, exista dovezi ce pot fi verificate, iar disponibilizarile sunt inregistrate la ITM..

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters114698 , utilizator 17:37, 23 Ianuarie 2010
in nota de lichidare poate fii trecuta mentiunea : " in curs de obtinere"
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspunsuri. Oricum nu au curajul sa ma actoneze in instanta, eu avand foarte multe dovezi ca nu m-au lasat sa-mi exercit atributiile de servici..
Sa nu bagatelizam ceea ce scrie in fisa de lichidare. Acea datorie inscrisa in fisa de lichidare apare in contabilitatea societatii si cum salariata are de recuperat bani de la aceasta societate dar apare cu datorie, pe cale de consecinta, nu va mai beneficia de salariul sau drepturile neincasate.
In functie de ceea ce doriti dvs., daca doriti sa va recuperati banii sau nu contestati existenta debitului respectiv in instanta.
Trebuie spus ca un debit motivat prin nerealizarea planului trebuie sa aiba la baza un act in baza caruia a fost calculat si convenit. Daca este ca o santiune trebuie sa aiba o cercetare efectuata............ este mult de discutat pe aceasta tema.
Sa nu credeti ca daca obtineti in instanta plata drepturilor salariale dar nu contestati debitul nu va poate fi retinut acesta. Angajatorul va stinge debitul si va lasa la latitudinea dvs. sa contestati operatiunea din contabilitate. Pentru aceasta operatiune nu este necesar sa va actioneze in instanta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ Adelaida_07:
Intelg forte bine ce vreti sa spuneti si cum vedeti dvs. inregistrarie contabile si ideea de compensare a creantelor/datoriilor, insa imi permit sa va contrazic:
in dreptul muncii, in relatia dintre angajat si angajator, nu exista posibilitatea compensarii datoriilor in contra vointei salariatului!
Adica nu merge pe principiul: firma mai are de platit 15 salarii, dar, printr-un document intern unilateral, constata (pardon, banuieste si estimeaza dupa ureche) ca salariatul a prejudiciat firma cu fix... 14,(3) salarii, si deci nu-l mai plateste pe salariat pentru un an si jumatate.
Argumentul este: Codul muncii
ART. 164 (2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. (adica nu prin fisa de lichidare, angajament de plata, act notarial etc.)

Repet: angajata nu are ce sa conteste, pentru ca debitul nu exista din punct de vedere juridic, in relatia salariat-firma (o fi existand el in contabilitatea firmei, dar asta nu il face executoriu fata de salariata). Adica isi poate linistita cere drepturile banesti in instanta, fara ca firma sa poata opune cu succes faptul ca exista o datorie a salariatei, constatata prin ... fisa de lichidare, in contul careia firma este indreptatita sa nu remunereze activitatea prestata.
Insist si cu faptul ca, daca obtineti in instanta drepturile salariale, trebuie sa le primiti in totalitate, asa cum vor fi acordate de instanta! Orice retinere a angajatorului in acest caz va fi nu numai ilegala fata de prevederile legale citate mai sus, dar poate constitui si infractiune, prin refuzul de a executa o hotarare judecatoreasca.

Insa este perfect adevarat si oportun explicat ceea ce a subliniat Adelaida: chiar daca salariata isi obtine drepturile in instanta, asta nu nu are nicio legatura cu o eventuala (viitoare si posibila in termen de 3 ani) actiune in instanta a angajatorului impotriva salariatului, prin care se va stabili, conform art.164, raspunderea patrimoniala a salariatului.

Daca s-ar intampla asa, iar firma ar castiga un astfel de proces, ar urma o executare silita conform legii (muncii si civile), in care debitorul executat silit beneficiaza de o anumita protectie: notificari, posibilitatea de a plati de bunavoie, si, mai ales, o limita maxima pentru cat i se poate retine din salariu (sau din drepturile salariale restante!!). In nicio imprejurare nu se poate ajunge la: nu-ti mai dau salariul timp de 4 luni, deloc-deloc, nici un banut, fiindca atata datorie ai de platit.

p.s.
1. De contestarea operatiunii din contabilitatea firmei de catre un salariat n-am mai auzit. Ce am eu (sa zicem) brutar care am un salariu si niste drepturi in contract, daca patronul "a uitat" sa ma plateasca in ultimele 6 luni, de-a face cu contabilitatea? Adicatelea, unde, cum si de ce sa contest eu ce-are el in contabilitate, cand eu nu cunosc si nu am de ce sa cunosc contabilitatea lui? Eu stiu ca am muncit atata, atatia bani trebuie sa primesc. Contabilitatea lui nu ma priveste pe mine, salariat, nu imi este ... opozabila.
Pe mine nu m-a angajat / ma plateste pe baza de contabilitate (daca o avea sa ceva), ci pe baza de... contract si munca prestata.
Cum isi tine el evidenta platilor, nici ca m-ar putea interesa vreodata (ca daca ma interesa, ma faceam contabil).
Ce, adica trebuie eu, brutar, sa imi angajaez un contabil sa imi explice contabilitatea patronului? Si daca da, cum il oblig pe patron sa ma lase sa ma uit in hartiile lui? Cu politia?
2. In privinta unei retineri salariale asociata unei sanctiuni disciplinare: scopul existentei raspunderii disciplinare (specifica dreptului muncii) este sanctionarea salariatului pentru incalcarea disciplinei muncii, NU constatatea si recuperarea de eventuale datorii. Chiar si stabilita o abatere disciplinara si aplicata o sanctiune, tot nu se pot retine daune din salariu in lipsa unei hot. jud. (se poate retine un procent din salariu pe o perioada determinata, dar cu titlul de sanctiune, nu de recuperarea creanta). Si oricum, acesta sanctiune nu are de ce sa apara in fisa de lichidare...

:offtopic:
Imi cer scuze fata de toata lumea ca insist cu astfel de explicatii, care depasesc intrebarea autoarei.
Motivul pentru care o fac este ca, personal, m-am lovit de multe ori de folclorul "retinerilor din salariu" facute in mod abuziv, si, in viata profesionala am depus si depun un mare efort sa imi conving colegii si colaboratorii despre modul corect de a aplica legea. (asta pentru ca cei cu mai multa experienta au practica pe vechiul cod al muncii, contabilii le stiu pe ale lor, salariatii sunt putin informati, autoritatile mai dau si ele gres uneori).
Mai stiu si ca o parte dintre acesti colegi si colaboratori consulta frecvent avocatnet, si n-as vrea ca si aici, in acest mediu foarte aproape de profesionalism, sa gaseasca raspunsuri care tin de traditii pe langa lege.

Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
smeagull, utilizator
Eu ce aveam de recuperat de la ei am recuperat (din cca 5500 RON brut, mi-au platit cca 5100 RON brut) deoarece am facut plangere la Inspectia muncii pt. recuperarea datoriilor si pt. neplata salariilor compensatorii catre cei disponibilizati. Aceasta datorie pe fisa de lichidare, a aparut (dupa aproape jumatate de an de la incetarea CIM) ca prin minune, abia dupa ce i-am deconspirat, dar au facut-o doar sa ma sperie si sa-mi inchida gura. Nu ma vor actiona in instanta ca asta ar insemna dezvaluirea multor lucruri negative si oricum n-ar avea castig de cauza si in plus, n-ar da bine la imaginea pe care o afiseaza. M-a deranjat faptul ca, eu fiind de buna credinta, ei au procedat in felul acesta, dar n-au facut decat sa ma starneasca mai tare, nicidecum nu m-au facut sa tac in fata magariile lor. Imi pare rau pt. faptul ca nici pana azi n-au platit acel salar compensator celor disponibilizati.

Alte discuții în legătură

Nota de lichidare MoniMgh MoniMgh Buna, va rog frumos daca poate sa imi spuna cineva legal ce se intampla cu Nota de Lichidare pe care angajatorul si-a scris si calculat zeci de milioane din ... (vezi toată discuția)
Plata salariu predaangela predaangela in situatia in care nu s-a intocmit nota de lichidare in ultima zi a preavizului de 20 de zile lucratoare, pentru disponibilizare, dar nu exista datorii ale ... (vezi toată discuția)
Dupa incheierea preavizului nu mi s-a virat ultimul salariu robert888 robert888 Am si eu o problema, am terminat preavizul in urma cu doua saptamanii si azi trebuia sa iau ultimul salariu, dar nu l-am luat si nimeni din magazinul in care ... (vezi toată discuția)