avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara, și un an fericit va doresc! Am o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara, și un an fericit va doresc! Am o întrebare, tatăl ...

Bună seara, și un an fericit va doresc! Am o întrebare, tatăl meu are un titlu de proprietate de moștenitor pe care este trecut el și încă frați, precizez ca și tata și cei trei frați sunt decedați, am dezbătut succesinie de pe tata fiind singurul copil mi sa eliberat certificat de moștenitor, Casa unde au stat părinții mei și unde locuiesc eu în prezent este pe acest titlu de moștenire, precizez ca am făcut cadastru pe suprafața terenului! Casa este trecuta și în certificatul de moștenire, eu am titlul în original! Întrebarea mea este, mă pot da din casa ceilalți moștenitori de pe titlu? Sau pot face ceva în instanta fără titlul în original sau fără semnătura mea?? Vreau sa precizez din nou ca sunt singur nu sunt căsătorit, și la rândul meu am făcut testament unui nepot, după moartea mea bunurile mobile și imobile cât și cele trecute în titlul de moștenire cu cei 3 frații o sa îi revină cota parte și lui? Va mulțumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:01, 8 Ianuarie 2023
Va mulțumesc pentru răspuns! În acest titlu de proprietate este înscrisa doar suprafata terenului, nu și casa! Casa a fost construita în 1970 de tatăl meu, după ce am dezbătut succesiunea după ambii părinți, casa îmi este trecuta în certificatul de moștenitor, aici vroiam sa jung, persoanele care sunt moștenitoare de pe titlul de moștenire unde se afla mai exact și casa vor avea dreptul la aceasta casa construita de tatăl meu? Precizez ca în urma cu 5 ani am renovat-o sia am păstrat toate bonurile din investiție! Îmi cer scuze dacă nu m-am exprimat bine! Mulțumesc
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2023
gi-jane2, moderator
Mai exact, citez din certificatul de moștenitor! B. CONSTRUCȚII
1.UNA CASSA DE LOCUIT CU ANEXA, CONSTRUITA CU PEREȚI DIN LEMN ȘI ALTELE, IN ANUL 1970 ÎN SUPRAFATA DE 85MP CONSTRUCȚIA DESCRISA LA PCT1 DE MAI SUS, CONSTRUCȚIE EDIFICATA SE CĂTRE DEFUNCT ÎNAINTE DE CĂSĂTORIE, FĂRĂ ACTE DE PROPRIETATE (AUTORIZAȚII DE CONSTRUIRE) DAR PE CARE A STĂPÂNIȚO ÎN MOD PERMANENT ȘI UTIL CA PROPRIEAR CONFORM CERTIFICATULUI PENTRU ATESTAREA POSESIEI SUB NUME DE PROPRIETAR NR 2421/2019 A PROCESULUI VERBAL DE IDENTIFICARE A IMOBILULUI ȘI A CERTIFICATULUI DE ATESTARE FISCALA ELIBERAT DE PRIMĂRIA COMUNEI X! PRECIZEZ CA ACEASTA CASA ESTE PE TITLUL CU MOSTENIRE! DECI, ÎNTREBAREA MEA ESTE, CÂND SE VA DEZBATE SUCCESIUNEA LI SE VOR CUVENI ȘI CELORLALȚI COTA PARTE DIN CASA?

romascanu a scris:

Eu nu sunt sigură că am înțeles exact (pentru că n-am citit niciun act cu ochii mei, ca să-mi ofer singură răspunsul, fără să mai întreb).

Ce, mai exact, era în coproprietatea celor 4 frați:
- atât terenul, cât și casa
sau
- numai terenul, în vreme ce casă era a tatălui dvs.?

Pare varianta 2. Dar cred că ar fi mai bine să discutați cu un avocat cu actele pe masă. Aici (pe ghici ciupercă ce-i) există riscul să plecăm de la vreo premisă greșită.

Spre pildă, dacă spuneți că "și tata și cei trei frați sunt decedați", nu pricep care-i acela unul "din cei 4 moștenitori" pus pe gălăgie (sau, citez, "mai tare în gură".)
Mda. Presupun că vorbiți despre unul dintre moștenitorii lor subsecvenți (căci, la prima citire, am avut senzația că ar fi plecat din cimitir vreunul dintre cei 4 frați decedați). Serios, este mult mai bine cu actele pe masă.

Aici avem o moștenire pe tulpini și ramuri. (așa se cheamă, n-am botezat-o eu)
Sunt 4 tulpini (corespunzătoare celor 4 frați).
Și știm că una dintre tulpini (tatăl dvs.) a produs o ramură (ați spus că sunteți singurul copil).

Dar în rest, cum este?
Acesta, unul, pus pe ceartă (văr al dvs., presupun) este singur "pe cracă" (tulpina din care provine a produs o singură ramură)?
Dacă da, atunci are o parte egală cu a dvs. (1/4 din teren).
Dacă nu, atunci are mai puțin. (împarte o pătrime cu celelalte ramuri ale tulpinii din care provine, adică, mai pe românește, cu frații/surorile lui, dacă există). Și poate ar fi preferabil să achiziționați cota lui parte.

Iertați stilul distractiv. Nu-i pe gustul oricui, dar, cu siguranță, explicațiile astfel date sunt mai greu de uitat.

Nu. Casa e a dvs.
Se va împărți doar terenul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate ionuthau ionuthau Hristos a Inviat ! O sa incep sa scriu mai detaliat ca sa primesc si un raspuns concret .In luna ianuarie am inceput succesiunea unei mosteniri de pe un titlu ... (vezi toată discuția)
Mostenire si titlu de proprietate Luminita Mihaela Luminita Mihaela Buna ziua. In anul 1995, cand s-a facut tiltul de proprietate pt o suprafata de 9 ha, la proprietari a fost trecut strabunicul meu (decedat in 1983)si ca ... (vezi toată discuția)
Pe titlul de proprietate sunt trecuți 5 moștenitori, din care ... Buța Nelu Buța Nelu Pe Titlul de proprietate sunt trecuți 5 moștenitori, din care 3 decedați. Eu sunt fiul unuia dintre cei decedați și am solicitat Anexa 24 la Primărie ... (vezi toată discuția)