Trebuie sa clarificati de ce a primit sotul o suma atat de mare de bani (inteleg ca, este vorba de o suma care nu a fost incasata in timp). cu titlu de pensie, care i-a permis sa cumpere un imobil.
Pensia este considerata bun comun al sotilor, ca si salariul (banii sunt considerati bunuri mobile, din punct de vedere juridic) daca a fost incasata in timpul casatoriei.
Apartamentul este prezumat (pana la proba contrara) ca fiind bun comun in cote egale al celor doi soti, fiind dobandit, de asemenea, in timpul casatoriei.
Legea prevede ca, bunurile dobandite în timpul regimului comunitaţii legale de oricare dintre soti sunt prezumte, data dobandirii lor, bunuri comune in devalmasie ale sotilor.
Se prezuma ca sotii au contribuit in mod egal la dobândirea bunurilor (50%-50%), dar aceasta prezumtie poate fi rasturnata prin orice mijloc de proba si oricare din soti poate dovedi ca a avut o cota mai mare de contributie la dobandirea bunurilor comune.
Este neobisnuit, ca o pensie atat de mare sa fie primita dintr-o data, doar daca banii nu au fost depusi intr-un cont si apoi folositi pentru cumpararea apartamentului.
Daca este asa, doar acea parte din pensie care a fost incasata de sot in timpul casatoriei este considerata comuna, restul este proprie a sotului.
In situatia unui partaj, este posibil ca apartamentul sa ii fie atribuit sotului in cota majoritara sau chiar in intregime, daca acesta dovedeste că a avut venituri semnificativ mai mari in timpul casatorie si ca cota lui de contributie este mai mare sau ca este singurul care a contribuit la dobandirea acestuia.
In cazul imbunatatirilor, cota fiecaruia la realizarea acestora va fi stabilita in functie de contributia avuta.