avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara! Daca in timpul casatoriei,unul dintre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara! Daca in timpul casatoriei,unul dintre parteneri incaseaza ...

Buna seara! Daca in timpul casatoriei,unul dintre parteneri incaseaza o suma de bani (iesire la pensie) si cu aceasta se achizitioneaza un imobil,celalalt partener are vreun drept la acesta,in cazul divortului? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:12, 16 Martie 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa clarificati de ce a primit sotul o suma atat de mare de bani (inteleg ca, este vorba de o suma care nu a fost incasata in timp). cu titlu de pensie, care i-a permis sa cumpere un imobil.

Pensia este considerata bun comun al sotilor, ca si salariul (banii sunt considerati bunuri mobile, din punct de vedere juridic) daca a fost incasata in timpul casatoriei.

Apartamentul este prezumat (pana la proba contrara) ca fiind bun comun in cote egale al celor doi soti, fiind dobandit, de asemenea, in timpul casatoriei.

Legea prevede ca, bunurile dobandite în timpul regimului comunitaţii legale de oricare dintre soti sunt prezumte, data dobandirii lor, bunuri comune in devalmasie ale sotilor.
Se prezuma ca sotii au contribuit in mod egal la dobândirea bunurilor (50%-50%), dar aceasta prezumtie poate fi rasturnata prin orice mijloc de proba si oricare din soti poate dovedi ca a avut o cota mai mare de contributie la dobandirea bunurilor comune.

Este neobisnuit, ca o pensie atat de mare sa fie primita dintr-o data, doar daca banii nu au fost depusi intr-un cont si apoi folositi pentru cumpararea apartamentului.
Daca este asa, doar acea parte din pensie care a fost incasata de sot in timpul casatoriei este considerata comuna, restul este proprie a sotului.

In situatia unui partaj, este posibil ca apartamentul sa ii fie atribuit sotului in cota majoritara sau chiar in intregime, daca acesta dovedeste că a avut venituri semnificativ mai mari in timpul casatorie si ca cota lui de contributie este mai mare sau ca este singurul care a contribuit la dobandirea acestuia.

In cazul imbunatatirilor, cota fiecaruia la realizarea acestora va fi stabilita in functie de contributia avuta.

Ultima modificare: Marți, 14 Martie 2023
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In Romania, daca iesi la pensie anticipat PIERZI o suma mare de bani.
Sa nu fie un soi de fond care acumuleaza cat esti salariat si apoi la momentul pensionarii elibereaza banii catre beneficiar, cum este si la noi nu stiu care pilon de pensii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ContSters94817 ContSters94817 Ma intereseaza cum se face partajul bunurilor in cazul unei familii dupa o casatorie de 6 ani si cu un copil minor ( 5 ani ).Bunurile comune sunt un ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort dany1972 dany1972 Buna sera,am si eu o intrebare Dupa plecare mea la munca in strainatate sotia a parasit domiciliul a luat si fetita noastra cu ea a bagat divort si s-a si ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj Adycristina Adycristina Cum se impart bunurile daca un barbat s-a casatorit cu o tipa care dupa ce i-a stricat casnicia desi avea un copil l-a facut sa-i treaca apartamentul pe nume ... (vezi toată discuția)