avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se interpreteaza urmatorul articol din legea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se interpreteaza urmatorul articol din legea 196/2018: ...

Cum se interpreteaza Art 49 pc 3 d) din legea 196/2018:

proprietarul, membru al asociației, poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă și semnată de către proprietarul în numele căruia votează;

Daca este reprezentat de un membru al fam mai are nevoie de împuternicire sau asta se refera doar la un "alt reprezentant"?

Iata 2 păreri de avocati:

În textul indicat avem conjunctia disjunctivă "sau" care presupune excludere unei variante, sau una, sau cealalta, urmata de verbul a avea, la singular, cee ce presupune ca cel ce trebuie sa dețină împuternicire este doar un alt reprezentant decât membru de familie.

Interpretarea mea, este că un membru al familiei nu are nevoie de împuternicire. Altfel legiuitorul s-ar fi exprimat simplu „ .......poate fi reprezentat în adunarea generală de către un reprezentant care are o împuternicire scrisă și semnată de către proprietarul în numele căruia votează;

Legiuitoru a facut o delimitare clară între „ un membru al familiei” și „ un alt reprezentant”.
Ultima modificare: Joi, 6 Aprilie 2023
prettydaniola, utilizator
Prin urmare, nu e nici o problema de a participa la AG.

In aceasta calitate, fiind unica fiica a răposatului meu tata , fost membru al asociației, am vrut să particip la AG, dar nu mi s-a permis. Am făcut un pic de "taraboi", menționând că legea specifica doar faptul că proprietarii membri pot vota, neinterzicand proprietarilor nemembri sa participe la AG in calitate de observatori... de ex. Culmea absurdului este ca am fost președinte al asoc timp de 6,5 ani, fiind aleasa in aceasta functie de 5 ori consecutiv, cunoscandu-se faptul că nu sunt proprietar (erau părinții mei dar nu a vrut niciun proprietar sa fie presedinte ). Pana la urma mi-am impus vointa si am participat la AG dar nu mi s-a permis sa votez in numele tatălui meu, fost membru al asoc .
Daca noua conducere este atat de scrupuloasa si dvs. chiar vreti sa participati cu drept de vot, nu va ramane decat faptul de a dezbate mostenirea, deveniti proprietar cu acte in regula, intocmiti o cerere de a deveni membru al asociatiei, semnati acordul de asociere si cred ca este indeajuns.
Succes!
Se utilizeaza definitia din codul penal pe civil?
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2024
Manuela Rășină, administrator
Uttilizati dvs. definitia membrului de familie din codul civil.

LetitiaM a scris:

Se utilizeaza definitia din codul penal pe civil?


Sot sotie si copii, la fel ca in art. 17 din legea nr. 114/1996.
Dar va intreb pe dvs, eu nu sunt avocat si nici legist ci doar membru de asociatie care incerc sa gasesc o persoana care sa ma reprezinte la adunarile generale (nu se prezinta la ele decat 8 persoane, din care 5 sunt in comitet deci nu ma pot reprezenra si 3 deja reprezinta alti 3 dintre proprietari - suntem 39 in total, iar daca niciun membru de familie al celor 8 nu ma pot reprezenta, mi se îngrădește dreptul de membru doar pt ca fizic nu pot fi prezenta.
Daca definitia membrului de familie este cea a familiei extinse din codul penal, nimeni nu ma poate reprezenta. Dacă este cea din codul civil sau din 114/1996 de ex care are directa legatura cu locuintele, atunci mai exista nepoti adulti ai proprietarilor care pot fi prezenți sa ne reprezinte.
In trecut o facea presesintele, dar cel anterior a decedat, iar persoana de incredere care ma reprezenta e acum in imposibilitatea de a ma reprezenta.

latka a scris:

Uttilizati dvs. definitia membrului de familie din codul civil.

LetitiaM a scris:

Se utilizeaza definitia din codul penal pe civil?




Alte discuții în legătură

Împuternicire pentru adunarea generalĂ. conform legii196/2018, ... mira55 mira55 ÎMPUTERNICIRE PENTRU ADUNAREA GENERALĂ. Conform Legii196/2018, art.49, alin(3): d) proprietarul, membru al asociației, poate fi reprezentat în adunarea ... (vezi toată discuția)
Reprezentare proprietar in adunarea generala Rozalia99 Rozalia99 Buna ziua, Am urmatoarele nelamuriri: 1. cf. Legii 230/2007 art.25,lit.c: “ proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al ... (vezi toată discuția)
Este necesara o "imputernicire scrisa " data de titularul contractului unui membru de familie ? aur1940 aur1940 Buna ziua , In legea 230/2007 privind infiintarea ,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari \\" la art. 25 (1) litera ... (vezi toată discuția)