Vă mulţumesc mult pentru răspunsurile dumneavoastră, şi în plus doresc să vă spun că de toată "afacerea" aceasta s-a ocupat un POPĂ (care le este şi duhovnic) care i-a prostit pe toţi cei din această mică comunitate, inclusiv pe fiica mea, când le-a promis (la toţi cei 9) că le va cumpăra un teren extravilan, pe un deal) pe care să-şi construiască aşazise case de vacanţă.
Fiecare au plătit la acest POPĂ o cotă parte din suprafaţa de 5000 mp, mai puţin nudul proprietar care şi-a rezervat 2/10 din suprafaţă.
Totul a fost cordial între aceşti cumpărători inclusiv fica mea, şi POPĂ până în luna ianuarie 2023, cănd acest POPĂ î-a convocat la notar, mai puţin pe fiica mea, ca să-şi preia cota parte de teren
prin donaţie .
De ce prin donaţie ?
Pentru a ocoli termenul de 90 de zile prevăzut de legea preemţiunii. Prin donaţie se poate iar prin vânzare-cumpăre nu se poate.
Fiica mea a aflat despre această "mârlănie" a POPII deabia după ce s-a încheiat actul Notarial, şi de aici există discuţii între coindivizarii terenului şi fica mea şi POPĂ, care acum îi pun condiţii şi o îzolează .
Acum că aceasta este cam toată povestea prostiei ficei mele de a se încrede în POPĂ, ce soluţii ar mai putea fi ?
Eu ca tată am încercat o mediere cu POPA, dar se eschivează de a da o soluţie de rezolvare.
Eu i-am propus şi o variantă simplă de rezolvat, în sensul ca să convingă un coindivizar din 2 care au cota 2/10 (1/10 plătită şi 1/10 primită MOCA, gratis de la POPĂ, mai puţin nudul proprietar cu cota de 2/10), dar încă nu a rezolvat cu toate că l-am somat că va fi dat în penal pentru înşelăciune, şi în paralel o acţiune Confesorie de Superficie.
Nudul proprietar nu se pricepe cum este cu actele de proprietate, care ce drepturi au, şi mai mult NU ARE nici un act notarial sau unextras CF, pentru că toate actele le ţine acest POPĂ. Nici coindivizarii nu au nici un act Notarial de primire donaţie.
În completarea acestei poveşti, ce şi cum mă sfătuiţi să fac ?
Vă mulţumesc încă odată, cu deosebit respect, ing. O.Mihai
adriandimitriu a scris:
daca e vorba de nudul proprietar, acesta nu poate dona decat terenul, fara dreptul de a edifica. astfel ca sunteti si mai in ilegalitate. in plus va contraziceti: ba a fost donatie, ba s-au platit bani. e clar ca nu s-a facut nici un contract de vanzare conform legii. intr-o chestie 100% ilegala, tot ce s-ar putea respecta este intelegerea dintre oameni. care din ce scrieti cam dispare. nudul asta va foloseste ca grup de presiune, ca sa bage gratis terenul in intravilan, fiindca sunt convins ca intre locul cu casele de vacanta si localitate este un teren viran, al lui.
sfatul competent pe care-l vreti e o munca avocateasca serioasa.
omatcons a scris:
Pe acel teren sunt 9 consttctii, asa zise case de vacanță.
Toată povestea se rezuma la faptul că recent in ianuarie 2023 , nudul proprietar le-a donat o suprafață de teren de 500 mp.....