avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotie visatoare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotie visatoare

Buna ziua.
Am doua cunostinte. Sot si sotie.
Sotul este cu capul pe umeri, ancorat in realitate, foarte de treaba.
Sotia are o pensie de handicap. Insa cam pierde notiunea de realitate. Are 64 ani, insa traieste intr-o fantezie. Vorbeste pe Youtube cu diverse conturi false ale unui anumit artist din strainatate. Persoanele respective o conving sa le trimita bani. Ba 500 ron, ba 400 euro... Unii chiar i-au cerut datele personale, adresa, adresa de mail si parola, numele parintilor... Ea le-a dat.
Chiar daca familia i-a explicat ca sunt tepe, ea tot face ce vrea.
A facut credite pe la Provident, se tot imprumuta de bani pe la diverse persoane., si apoi ii zice sotului sa ii plateasca datoriile. Cand e in public parca ar fii un copil... vrea tot ce vede, cheltuie peste bugetul familiei. Crede ca i se cuvine mai mult decat ofera. Daca sotul nu face cum vrea ea, il ameninta ca divorteaza, face scandal, se plange ca niciodata nu ii cumpara nimic....
Intrebarea este;
Se poate face ceva in privinta aceasta, adica sotul sa nu se trezeascs ca din cauza ca sotia si-a dat datele personale unor necunoscuti, nu va ajunge in strada sau ceva care sa o impiedice sa faca credite pe la diferite banci?
Orice sfat e bine venit. Sotul nu mai stie cum sa gestioneze problema.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Ultima modificare: Luni, 7 August 2023
mihaelaardelean, utilizator
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna are probabil demență senilă. Să o ducă la psihiatrie, apoi să înceapă demersurile pentru punerea sub interdicție și numirea lui ca tutore.
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,
se pare că doamna nu realizează consecințele faptelor sale. Trebuie solicitată opinia de specialitate a unui psihiatru, și în funcție de rezultatele evaluării, luate măsurile necesare.
Conform art. 164. - (1) din Codul civil, ” Majorul care nu se poate îngriji singur de interesele sale din cauza unei deteriorări a facultăţilor mintale, temporare sau permanente, parţiale sau totale, stabilite în urma evaluării medicale şi psihosociale, şi care are nevoie de sprijin în formarea sau exprimarea voinţei sale poate beneficia de consiliere judiciară sau tutelă specială, dacă luarea acestei măsuri este necesară pentru exercitarea capacităţii sale civile, în condiţii de egalitate cu celelalte persoane.
(2) O persoană poate beneficia de consiliere judiciară dacă deteriorarea facultăţilor sale mintale este parţială şi este necesar să fie consiliată în mod continuu în exercitarea drepturilor şi libertăţilor ei.
(3) Instituirea consilierii judiciare se poate face numai dacă nu poate fi asigurată o protecţie adecvată a persoanei ocrotite prin instituirea asistenţei pentru încheierea actelor juridice.
(4) O persoană poate beneficia de tutelă specială dacă deteriorarea facultăţilor sale mintale este totală şi, după caz, permanentă şi este necesar să fie reprezentată în mod continuu în exercitarea drepturilor şi libertăţilor ei.
(5) Instituirea tutelei speciale se poate face numai dacă nu poate fi asigurată o protecţie adecvată a persoanei ocrotite prin instituirea asistenţei pentru încheierea actelor juridice sau a consilierii judiciare.
(6) ...
Instituirea măsurii consilierii judiciare și a tutelei speciale este competența Judecătoriei în a cărei rază teritorială are domiciliul doamna. Soțul trebuie să se adreseze și serviciului public de asistență socială din cadrul primăriei, pentru ca doamna să fie încadrată într-un grad de handicap, astfel ca, dacă situația impune să se poată angaja un asistent personal pentru a o îngriji,
Consider, că după 40 de ani de căsnicie domnul nu poate divorța doar așa de la soția cu care a trăit mai mult de jumătate din viață... , nu va avea suflet să o abandoneze acum, când ea are cea mai mare nevoie de dragoste și înțelegere. Nu ar fi moral și ar fi împotriva a cea ce a făgăduit în fața lui Dumnezeu: că îi va fi alături la bine și la rău... (Asta nu înseamnă că trebuie să o îngrijească personal).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura pentru a instaura curatela at_1970 at_1970 Buna ziua, as vrea sa stiu care e procedura pentru a instaura curatela pentru mama care are certificat de handicap pentru Alzheimer? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Pentru obținerea tutelei speciale pentru un fiica de 23 de ani ... Vasile Simona Vasile Simona Pentru obținerea tutelei speciale pentru un fiica de 23 de ani handicap grav fara discernământ am înțeles că nu mai este valabilă comisia IML ci un ... (vezi toată discuția)
O persoana cu schizofrenie compensata, care se descurca bine ... Mirare!23 Mirare!23 O persoana cu schizofrenie compensata, care se descurca bine in societate, poate fi scoasa de sub interdictie? Cine ar trebui sa o monitorizeze? (vezi toată discuția)