avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Sancțiuni nedeclarare venituri la ANAF
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Sancțiuni nedeclarare venituri la ANAF

Bună ziua!
Cu deosebit respect, vă rog să mă lămuriți cu privire la urmatoarea situație de fapt:
În perioada pandemiei soțul meu a rămas fără loc de muncă și la rugămintea unui vecin care se ocupă cu comerțul de animale, a acceptat ca acesta ( vecinul) să primească prețul animalelor în contul soțului meu ( care avea card) deoarece vecinul nu avea cont și card.
De curând soțul meu a primit înștiințare de la ANAF că are de plătit 45 000 de lei (taxe, impozite pe sumele virate în cont, sume care erau retrase din cont imediat după depunere și date vecinului).
Am mers la ANAF ,am spus ca banii i-a incasat vecinului, a mers și vecinul și a declarat adevărul, însă nu i-a interesat.
Pentru că nu avem această sumă ne-au zis că putem esalona plata cu condiția sa aducem o garanție ( acte de casa, teren).
Noi am construit o căsuță pe terenul dat de Primărie (teren dat nouă în folosință, pe durata existenței construcției și pe care a zis că ne va face acte de proprietate după 20 de ani).
Pentru casă avem autorizație de construire și proces verbal de recepție a lucrării, însă nu avem un act de proprietate.
În condițiile în care vecinul ne duce cu vorba că plătește, noi ce putem păți?

1,Ne poate lua casa ( executare silită) dacă nu avem acte de proprietate pe teren ci doar de folosință, respectiv autorizație de construire pe numele soțului?

2.Poate soțul să ajungă la pușcărie?
Noi ne-am hotărât să plătim câte 1000 de lei lunar, însă ne-au spus că în lipsa unei esalonari oficiale (cu garanție), datoria crește ( penalizări si dobânzi de peste 10 000 de lei lunar).
Vă rog să ne ajutați cu un răspuns pentru că de 4 luni suntem intr-un mare stres .
Riscăm sa rămânem cu copii pe afară sau soțul să ajungă la închisoare?

Vă mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 8 August 2023
george-neagu, moderator
Da, poate face închisoare, vezi cazul bătrânei condamnată pentru nedeclarare a chiriei.
Faptele de evaziune fiscală (Legea nr. 241/2005) le fac toți cei care se sustrag, în linii mari, de la obligațiile pe care le impune legislația fiscală și se pedepsesc cu închisoarea de la doi la opt ani și interzicerea unor drepturi. Legea amintită nu prevede limite de la care fapta să fie considerată infracțiune, ci doar două limite diferite de la care pedeapsa devine mai grea, respectiv mult mai grea (una la 100.000 și una la 500.000 de euro).
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Părerea mea e că trebuie contestată decizia de impunere. Aceasta s-a făcut arbitrar de ANAF, nu în baza declarației de venit. A plati bani din contul tău pentru altă persoană respectiv a încasa bani în contul tău pentru altă persoană nu este o activitate ilicită, de vreme ce sumele pot fi justificate. Sumele încasate în această situație nu constituie venituri deci nu există motiv de impunere. Mai ales că vecinul recunoaște că veniturile îi aparțin. De obicei cei de la ANAF așa procedează, spun că nu-i problema lor, nu-i interesează, dar când ajung în instanță începe să-i intereseze. Consultați de urgență un avocat, cât timp se mai poate contesta decizia.
Din păcate, la suma de 45 000 au venit penalizări și dobânzi de 18 000 de lei ( practic astăzi datoria depășește 60 000 de lei.
Ni s-a spus că trebuia să fim PFA, să plătim la sănătate, la asigurări sociale, etc și că fără garanție nu putem eșalona datoria.
În ceea ce-l privește pe vecin, realizez că ne duce cu vorba și că nici nu intenționează să plătească vreodată.
Din ceea ce spuneți dvs.nu ne rămâne decât să așteptăm executarea silită ( dacă există această posibilitate, având în vedere ca locuința noastră e construită pe terenul primăriei) iar cu această ocazie să probam cu martori că vecinul este cel care desfășoară astfel de activități aducătoare de venituri).

Am vorbit cu un nepoata unei cunoștințe care este jurista și mi-a zis să fac plangere impotriva vecinului, însă nu vreau să-i fac rău. Când voi fi tras la răspundere legal, mă voi apara și voi spune pentru cine am făcut aceste încasări în cont.

Din dorința de a face bine, ne -am creat niște probleme și un mare mare stres.
Am fost și la primar și mi-a zis că nu ne pot lua casa deoarece este pe terenul primăriei.
Nici nu știu ce să mai cred și ce să mai facem să ieșim cu bine din acest necaz.

Mulțumesc tuturor celor care și-au făcut puțin timp pentru cazul nostru!
Aștept opinii întemeiate pe dispoziții legale.
Care este temeiul legal potrivit căruia încasarea unor sume de la srl în contul propriu nu constituie venituri? Care este termenul de contestare a deciziei de impunere?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 10 August 2023
Adevar2, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exact asta vroiam si eu sa intreb, exista vreo legea prin care o persoana fizica daca incaseaza anumite sume in contul personal de la terti trebuie sa plateasca taxe si impozite ?
Adevar2 a scris:

Care este temeiul legal potrivit căruia încasarea unor sume de la srl în contul propriu nu constituie venituri? Care este termenul de contestare a deciziei de impunere?
Mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Poprire cont pentru datorii pisicaneagra77 pisicaneagra77 Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: din 2004 pina in 2007 am lucrat ca PFA. in 2010, mi s-au calculat datorii catre CAS pentru contributii ... (vezi toată discuția)
Executare silita ContSters369458 ContSters369458 Am de incasat de la un debitor suma de 5.000 euro prin sentinta definitiva. Acesta doreste sa imi plateasca suma in transe, modalitate cu care eu nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Pensie aimentara de la data introducerii cererii de divort eionela eionela Buna ziua In urma hotararii definitive de divort, s-a stabilit ca tatal sa plateasca\" 1/3 din venitul net realizat lunar incepand cu data introducerii ... (vezi toată discuția)