Firma are 3 asociati, administratorul este unul dintre asociati si in urma neantelegerilor dintre ei cei 2 asociati care nu sunt administratori vor sa-l scoate pe al trei-lea care este si asociat si administrator. Partile sociale ale celor 2 asociati sunt majoritare fata de partile administratorului care vor sa-l scoata, insa administratorul nu doreste sa semneze hotararea asociatilor in care acestia il elibereaza din functia de administrator, si nici nu doreste sa semneze un document in care el sa-si cesioneze partile din firma, cum il scoatem....?
Discutia este putin mai complexa. In primul rand, in cazul SRL -urilor, hotararile AGA se iau cu majoritate absoluta (participarea asociatilor 100%).
Verificati clauzele actului constitutiv cu privire la conditiile de adoptare a hotararilor, precum si cele legate de convocare.
Daca nu puteti adopta hotararile doar cu majoritatea participantilor, faceti dovada convocarii si introduceti actiune in instanta.
Da, o actiune in instanta imi pare inevitabila.
Insa pentru instanta va trebuie si motive pe care sa le dovediti.
Instanta nu poate interveni pur si simplu in acest caz.
Va multumesc pt ajutor, in urma celor prezentate se pare ca ne-am decis sa schimbam lucrurile, eu si asociatul putem fara sa luam legatura cu el sa iesim din firma, mergem doar noi doi la un avocat facem un act in care ii cedem partile noastre sociale si a iesim din firma, acel act de cesiune chiar fara el prezent are valoare putem sa-l ducem noi la registrul comertului pt inregistrare ? Cu alte cuvinte putem fara sa dam ochii cu el sa iesim din firma si sa ramana singur in societate, pur si simplu mergem la avocat ii cesionam partile noastre si ducem actele la registru pentru modificare toate acestea fara a ne intalnii cu el se pare ca a si
- eu nu vad cum puteti sa cesionati partile sociale? cui le cesionati ? se face un constract de cesiune - dvs si asociatul cedati partile sociale - dar cine le cesioneaza(=cine le ia??) trebuie sa i se aduca la cunostinta asociatului-administrator faptul ca doriti sa cesionati partile sociale - are un drept de preemtiune.
Nu puteti sa il excludeti pe asociatul-administrator decat daca ar fi comis frauda in dauna societatii sau se foloseste de semnatura sau de capitalul social in interesul lui sau al altora. Cesionarea partilor sociale se poate face doar cu acordul lui si cu respectarea dreptului lui de preemptiune.
Pentru motive temeinice, va puteti retrage voi din societate daca aceste motive sunt admise de instanta.
Cat despre incetarea functiei de administrator al acestui asociat, daca a fost numit prin actul constitutiv, se cere unanimitate, deci nu vad cum ar putea fi revocat. Daca a fost numit prin hotararea adunarii generale, atunci poate fi revocat cu majoritate absoluta.
Daca a fost numit prin actul constitutiv si nu a fost prevazut un termen, cred ca se prezuma ca a fost numit pe 4 ani (asa e reglementat expres la S.A.-uri si nu vad de ce la S.R.L.-uri functia de administrator ar fi perpetua). Acelasi termen s-ar prezuma si daca a fost numit prin hotararea adunarii generale. Poate avocatii de pe forum ar putea sa imi confirme sau infirme ideea aceasta.