avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Probleme cu transcrierea certificatului străin în ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Probleme cu transcrierea certificatului străin în registrele romane

M-am căsătorit în UK cu soțul meu britanic, și trebuie sa îmi transcriu certificatul de căsătorie în registrele romane.

Am apostilat documentul, l-am tradus la traducător autorizat aprobat de ambasada din UK și am trimis documentele pe platforma e-consulat pentru preavizare.

Aici începe "drama". Consulatul a respins documentele deoarece este o neconcordanta între numele de familie al mamei soțului străin de pe certificatul de naștere, și numele ei de pe certificatul nostru de căsătorie în cauza. Asta fiindcă între nașterea soțului și căsătoria noastră, dansa a divorțat și s-a recăsătorit, schimbându-si numele.

Drept urmare, consulatul îmi cere sa solicit modificarea certificatului de căsătorie britanic ca fiind eronat și el sa apăra cu numele anterior al mamei soțului străin. Acest lucru nu e posibil, acesta nefiind numele ei actual legal!

Am sugerat în schimb și degeaba depunerea unor acte adiționale care atesta numele ei schimbat prin căsătorie, de exemplu certificatul de căsătorie al dânsei, dar am primit răspuns ca dacă pe certificatul nostru de căsătorie nu scrie același nume al mamei soțului străin cu cel de pe certificatul de naștere, consulatul nu îmi poate transcrie certificatul. După cât timp, nervi și bani am plătit pentru toată treaba asta, chiar am ajuns la capătul răbdării.

Știe cineva vreun articol de lege care stipulează în mod clar cum ca numele terților străini trebuie sa coincidă cu numele de pe certificatele străine? Nu am găsit absolut nicio prevedere în acest sens. Cel mai apropiat articol pe care l-am găsit relevant cu certificatele străine se referă la neconcordante intre numele titularului sau al datelor înregistrate în registrele romane (adică datele mele sau ale părinților mei ca cetățeni romani înregistrați sub evidenta populației) : Art. 74 HG 64/2011 alineatul 5.

Va multumesc in avans.
Ultima modificare: Marți, 19 Septembrie 2023
trixie672, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 08:58, 17 Ianuarie 2024
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oare nu se poate face o plangere împotriva incompetenților din consulate?
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum incompetenti doamna, cei de la consulatelel romanesti din strainatate?
Ce, ei nu stiu sa cheltuie banii romanilor cu folos: 6500 lire-chirie in centrul Londrei( ca apartamentul pus la dispozitie de statul roman le pute) , 5000 lire salariu, 300 lire diurna si cate si mai cate - de persoana incompetenta. Si asa e peste tot . Va spun fiindca am rude in Germania care de fiecare data cand aveau de rezolvat vreun act, trebuiau sa vina in Romania. La consulatul roman din Munchen sau nu se putea sau era foarte scump si oricum nu se putea. Ei sunt numiti acolo doar sa mearga la receptii sau sa fraudeze alegerile din diaspora!!!
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2024
hhs, utilizator
Sincer m-am gândit să depun o plângere, pentru ca au fost prea multe informații eronate și atitudinea în sine a fost inacceptabilă. Consulatul dintr-o țară ar trebui să știe cel mai bine legal ce și cum există în țara în care activează, și ar trebui să te ajute să îți fie aliat și justificator către statul român. A fost fix invers pentru mine. Au înțeles mai repede cum stă treaba în UK cu certificatele lucrătorii în România la primărie, decât consulatul nostru din Londra. Sau, consulatul a văzut ca românii noștri se lasă cu sute de cheltuieli în plus să producă un document incorect legal, dar pe placul consulatului, și atunci nu acceptă nicio altă soluție. Josnic și amar.

gi-jane2 a scris:

Oare nu se poate face o plangere împotriva incompetenților din consulate?

Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2024
trixie672, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
sincer, asa as face, poate daca se strang destul;e, ii schimba sau macar ii scoleste.
asa cu numele eronat al soacrei, ma scuzati, dar e chiar ridicol.
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Situatie "normala " pentru unii reprezentanti ai diplomatiri romanesti.
Eu in locul Dumneavoastra as trimite o relatare succinta a aventurii (eventual cu "copy/paste de pe discutia pe avocatnet) Doamnei Ministru LUMINITA ODOBESCU la MAE, solicitand si un raspuns privitor la masurile luate.
Aceasta este adresa de mail:
[ link extern ]

Eventual puteti sa le trimiteti si un link la aceasta discutie:
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Nu renuntati, ganditi-va cate alte persoane au / vor patimi din cauza unor asemenea functionari !

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere copil nascut in anglia teodordunca teodordunca Buna ziua , Ma numesc Teodor si locuiesc in Londra.Impreuna cu sotia mea suntem cetateni romani cu domiciliul in Romania .In decembrie 2015 ne-am casatorit in ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume in ro cu deed poll din uk roberta996 roberta996 Mi-am schimbat numele aici in UK prin Deed Poll. Anterior mi-am schimbat carnetul de conducere si cardurile bancare etc. cu noul nume. Am apostilat, legalizat ... (vezi toată discuția)
Acte căsătorie Claus1988 Claus1988 Buna ziua , locuiesc in Danemarca cu domiciliu rămas pe buletin in România , in Danemarca m-am căsătorit cu o cetățeana de origine ucraineana care in ... (vezi toată discuția)