avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Expertiza contabila poate stabili vinovatia ???????
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Expertiza contabila poate stabili vinovatia ???????

Societatea X,angajeaza o societate de audit pentru servicii contabile.Conducere societatii X,dispune verbal ca registrul de casa sa fie tinut de o anume persoana,iar de casierie se ocupau mai multe persoane ,toate din cadrul societatii X,cu precizarea ca niciuna din aceste persoane nu avea inscrisa in fisa postului aceasta atributie.Dupa intocmirea registrului de casa si alte acte de contabilitate ,acestea erau trimise societatii de audit spre verificare si validare.
Dupa un an si jumatate de lucru in acest stil,se constata scriptic lipsa unor sume de bani.
Cine se face vinovat si de ce fapta:
1. conducerea societatii X
2. persoana care tine registrul de casa,angajata societatii X
3. persoanele care efectuau operatiuni de casierie,angajate ale societatii X
4. societatea de audit.

In caz de culpa comuna cum se stabileste raspunderea penala avand in vedere urmatoarele:
1. dispozitia directiunii a fost verbala
2. persoanele din societatea X nu aveau in atributii de acest gen in fisa postului si nici gestiune in primire
3. societatea de audit care avea contract privind intocmirea actelor contabile si nu a verificat la timp actele intocmite de angajatii societatii X.

Expertiza contabila efectuata in acest caz este necesara pentru a stabili vinovatia celor de mai sus?
Cel mai recent răspuns: ContSters11166 , utilizator 18:38, 31 Ianuarie 2010
Expertiza contabila impreuna (coroborata)cu celelate probatorii administrate in cauza(acte,martori,alte probatorii prevazute de lege) este de natura sa stabileasca starea de fapt si problema culpabilitatilor.
Expertiza contabila,fara a fi coroborata cu alte probe nu este suficienta pentru a stabili o culpa.
Persoanele care nu aveau inscrisa in fisa postului o astfel de obligatie,pot raspunde in limita eventualei lor culpe ,astfel cum va fi stabilit prin materialul probatoriu administrat in cauza(culpa lor constand in faptul ca au acceptat ,desi nu aveau atributii in acest sens,sa faca operatiuni contabile sau/si de alta natura si comitand erori imputabile in derularea acestora-in masura dovedirii lor)
Aici functioneaza principiul de drept conform caruia "nimeni nu poate invoca necunoasterea legii"-"nemo censetur ignorare legem".
Faptul ca nu aveau asemenea atributii,poate constitui o circumstanta atenuanta la o eventuala dozare a pedepsei,dar si un transfer al unei parti din culpa catre cel/cei din conducerea societatii cu acceptul carora ,direct sau indirect ,au fost posibile anumite fapte ilicite
Sa inteleg ca ,daca 10 persoane spun ca un om este vinovat,desi nu este,declaratiile lor sunt luate in seama si acea persoana se face vinovata????
Chiar nu conteaza ca in spatele unor angajati care executau anumite operatiuni(de mai mult de 5 ani in felul asta),exista o firma de contabilitate,care trebuia sa verifice si sa inregistreze documentele contabile???
Ce vina are un angajat ca superiorul il pune sa execute mai multe sarcini,neavand fisa postului, nici pentru functia pe care este angajat???
Nu se stie ca la patron trebuie sa faci tot ce se spune ,ca altfel iti pierzi locul de munca?
Este normal ca intr-o societate sa se ocupe mai multe persoane de casierie,neexistand nici macar un loc amenajat pentru asta.
Mentionez ca de 5 ani se intampla acest lucru in societatea respectica.
Este nedrept fata de situatia unor persoane obligate sa faca orice pentru "painea" lor si a familiilor lor(situatie de care angajatorii chiar profita),dar atata timp cat accept sa depun activitati la care nu ma pricep si pe care nu am obligatia sa le fac pentru ca nu este stipulata in niciun act si le fac fie, defectuos,fie prin icalcarea legii,raspund pentru aceasta,singur sau alaturi de cei care m-au pus sa fac aceasta.
Astfel cum am aratat ,totul depinde de probatoriile administrate
Multumesc mult pentru raspus,mi-ar fi placut sa aud mai multe opinii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa bani din casierie ContSters126274 ContSters126274 Buna ziua, va rog sa ma lamuriti intr-o problema; - o persoana intocmeste registrul de casa si alte persoane se ocupa de colectarea banilor si nicuna dintre ... (vezi toată discuția)
Probe aparare ContSters126274 ContSters126274 Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti care ar fi cele mai convingatoare probe in aparare, pentru acuzatia de delapidare. (vezi toată discuția)
Probe ContSters126274 ContSters126274 Am lucrat acum un an la o firma si m-au dat in judecata pentru delapidare. Ce se intelege prin proba, cu care trebuie sa vin in apararea ea? Daca nu am, cum ... (vezi toată discuția)