avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ! Am și eu o întrebare în legătură cu orele ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ! Am și eu o întrebare în legătură cu orele lunare ...

Bună ! Am și eu o întrebare în legătură cu orele lunare total. La interviu mi-a zis ca lucrez 8 ore pe zi. După vreo 2 zile îmi zice ca in weekend lucrez 12 ore. Program meu sta asa : o saptamana lucrez toate zilele, in weekend 12ore , de luni pana vineri 8, cealalta saptamana am liber luni , sambata și duminica. Pe o luna calculat ar veni 206 ore. Este normal? Nu trebuie sa imi plateasca orele in plus ca și ore suplimentare ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:21, 4 Martie 2024
1. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

2. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut mai sus in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acestei si care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~