avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme instalații bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme instalații bloc

Dețin un apartament și am o problema în baie cu conductele de scurgere ce vin de la apartamentul de deasupra ce nu este locuit. Acestea s-au corodat și s-au spart datorita varstei și neutilizarii instalațiilor sanitare din apartamentul de deasupra de mai bine de 10 ani. Mentionez ca fiind o clădire veche țevile de scurgere sunt de fonta și sunt aparente la mine pe planșeu. Am luat legătura cu proprietarul de deasupra în vederea realizării reparațiilor și înlocuirii țevilor ce vin de la el . I-am propus sa împărțim cheltuielile jumate jumate dar acesta refuza susținând ca dacă scurgerile de la apartamentul sau sunt pe planșeul meu este doar problema mea.
Problema este ca nici dacă vreau sa efectuez reparațiile pe propria cheltuiala tot nu pot pentru ca ar trebui sa le tai pentru înlocuire ceea ce ar rezulta ca îl las fără scurgeri pe perioada reparațiilor si mi-ar trebui acordul sau, acord pe care refuza sa îl dea.

Întrebarile ar fi urmatoarele:
1. Legal cui aparțin acele scurgeri ce se afla la mine pe planșeu?
2. Cui revine responsabilitatea reparării sau mentenanța lor?
3. Exista o instituție/lege ce reglementează astfel de cazuri?
4. Care ar fi soluția legala de rezolvare a unei astfel de probleme?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Insemna ca ONMK conform domnului LATKA poate sa faca ce vrea ca doar ii apartin.
Prin urmare le va taia apoi armeaza si tencuieste cu beton.

Le taie si il lasa pe cel de sus fara canalizare .


Ati vazut pozele inainte sa ne spuneti asemene lucruri?
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2024
Manuela Rășină, administrator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu tot ce trece prin apartamenul tau si nu e comun iti apartine. Ca daca e asa le elimina ca daca sunt ale lui face ce vrea cu ele. Ati vazut pozele? Dati click pe link
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2024
Nivea, utilizator
După ce studiați legea 196/2018 mai ales art. 34 și următoarele veți descoperi cu "surprindere" ca nu poți face chiar ce vrei pe proprietatea individuală, dacă afecteaza functionarea instalațiilor din condominiu.

Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2024
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


latka a scris:

instalațiile de pe proprietatea oricui, care nu sunt părți comune, îi aparțin.


Domnul Latka nu ati vazut pozelel alea ca se vede clar ca nu sunt comune si nu sunt ale lui.
Vecinul de deasupra trebuie sa si le inlocuiasca cu permisiunea vecinului de jos. Dar intrucat nu mai este posibil sa refaca ca acum multi ani se vor moderniza si va ramane doar teava verticala.
incercati sa il convingeti daca nu apelati la administatia daca aveti asociatie de proprietari.
In cazul ca tot nu vrea ca evident va fi deranj si trebuie inlocuita gresia la el si multe altele evident ca se ajunge la metode de constragere. ca asa e la romani. il lasa fara apa etc.Stim ca unii au mai avut problema asta "w_v_w_v.
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cand au refuzat s-a ajuns in instanta si acolo a platit tot.
A trebuit sa cautam in i9 [ link extern ] ).

1.4. Prevederile normativului se aplică atât la obiectivele noi, cât şi la reabilitarea sau la modernizarea instalaţiilor existente indiferent de forma de proprietate. Pentru instalațiile existente, se va analiza situația creată de diferențele de norme, actuale și cele care au stat la baza realizării instalației existente, și se va alege soluția optimă din punct de vedere tehnico - economic.


Pe scurt la interventia sau modernizarea asupra unei instalatii sanitare (si la fel e si la curent electric) se aduca instalatia la norma si standardul actual.
Adica se permite doar o teva orizontala si isolata fonic ( din fabrica sau ghena cu izolatie) si tevi verticale de apa rece calda precum si tubulatura de aer.
ONMK va notifica vecinul de deasupra (ca sa aveti dovada) apoi daca refuza notofcati primaria care trimite p;otia locala si il amendeaza si apoi daca tot refuza il dati in judecata.
Cel care a refuzat a platit atunci accesul la un SR cerut de instanta care a costat cat toata schimbare instalatie din bloc pe toate coloanele.
Prostia se plateste!
Nu voia sa faca el deranj ca el era la ultimul etaj si nici nu prmitea sa exista tevi de aerisire mai deprte la acoperis.
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2024
w_v_w_v, utilizator