avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Ne rezervam dreptul de a ne selectiona clientela
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Ne rezervam dreptul de a ne selectiona clientela

Ne rezervam dreptul de a ne selectiona clientela

In anii comunismului exista in multe magazine acest panou cu "Ne rezervam dreptul de a ne selectiona clientii".
Mai poate fi asta legal?
Nu ma pricep la legislatia din Romania, am ceva experienta cu cea germana. Acolo un magazin sau un prestator de servicii este considerat unitate de deservire a publicului, pt. asta a primit autorizatie de functionare. Daca ar incepe sa defineasca el cine-i publicul dupa bunul sau plac, nu multe zile i-ar mai fi permisa functionarea.

Atat cu partea teoretica, intrebare care ma interesa de ceva vreme.

Practic mi-am adus aminte deoarece ieri am fost dat afara dintr-un magazin, spunandumi-se ca nu mai pot cumpara acolo, pt. ca as fi fost vazut ca am furat. M-ar cam durea in spitz, chiar daca este o minciuna. (Adevaratul motiv este, presupun, ca reclamasem ca din principiu nu le functioneaza aparatele de reciclare GRS.) Pana la urma nu trebuie sa-mi cheltui banii acolo. A fost insa superbenibil si injositor sa fiu acuzat de asa ceva si scos din magazin in vazul celorlalti clienti.

Deci intrebarea nu doar teoretica este: Poate un magazin sa refuze clienti sau este obligat sa deserveasca tot publicul care doreste sa cumpere acolo? Si daca da, unde depun plangere pt. ca se eschiveaza de aceasta obligatie?
Cel mai recent răspuns: Radu Palu , utilizator 06:46, 20 Iunie 2024
mai intai ca nu stiu in ce comunism ati trait dvs., dar in asta romanesc eu n-am vazut asa ceva
in al doilea rand, conduita personalului magazinului a fost reprobabila.
cat despre accesul in magazin, el este supus regulilor pe care le face patronul (nu exista prevedere expresa relativa la acces, dar e posibil sa fie prin HCL-uri).
ceea ce e nostim e ca aparatele de reciclare sunt obligatorii.
contradictii...
oricum, orice reclamatie pe aceasta tema se depune la Politia Locala
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2024
adriandimitriu, utilizator
Este vorba de comunismul romanesc si panourile respective erau vizibil batute pe cate un perete sau puse chiar in vitrina. De obicei in restaurante, baruri, frizerii, dar mai erau si prin alte magazine de prestari servicii (pantofari, croitorii, etc.). Prin magazin alimentare nici eu nu-mi amintesc sa fi fost.

Bun, si regulile facute de patron sunt valabile si neafisate vizibil? Ne bazam pe telepatie?

HCL=?

Nu stiu daca aparatele de reciclare sunt obligatorii. De ex. Kauflandul din apropiere nu are si le primesc manual. (Dupa ce astepti un sfert de ora sa vina un angajat.) Asa stiu ca daca aparatul nu functioneaza, au obligatia primirii manuale. Chestie la care mi-au ras in nas. (E vorba de Mega Image, de astia vorbeam si in postingul anterior.)

La politie argumentat in baza a ce?

~ final discuție ~