avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate montare senzori wireless
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate montare senzori wireless

Obligativitate montare senzori wireless?
Buna ziua, prezint situatia:
Bloc 12 garsoniere/etaj, 9 etaje. Seara, cand am venit acasa si am observat ca nu sunt gaze la bucatarie, am telefonat la deranjamente si am aflat cauza. Mi s-a precizat ca in cursul zilei a avut loc o explozie intr-un spatiu de depozitare (fosta spalatorie/uscatorie, exista pe fiecare etaj), a fost apel la 112, a venit politia, etc, au constatat ca explozia nu a fost cauzata de gaze (nici nu exista posibilitatea de a conecta vreun consumator acolo).
Au oprit gazele, asociatia urmand sa cheme o firma autorizata sa le deschida.
A fost gasita firma, a venit, in prima bucatarie unde a intrat, a constatat ca exista senzor de gaz+electrovalva (functionale) dar a cerut sa le schimbe cu altele wireless conectate la o electrovalva generala. Ne-a spus ca cele existente nu mai corespund legislatiei, daca nu le montam pe cele noi, nu dau drumul la gaze. Daca nu ar fi o diferenta considerabila de pret intre simpla verificare si ce propun ei, nu scriam aici. Intrebarea mea este:
Cei de la firma au sau nu au dreptate? Majoritatea dintre noi banuieste ca ar fi o forma de a ne impune o lucrare nu neaparat necesara care genereaza costuri suplimentare pentru noi si castiguri pentru ei.
Putem ramane cu vechiii senzori cu electrovalva individuala sau legea ne obliga la schimbare?
Am incercat sa obtin un raspuns de la ANRE prin telefon, mi s-a raspuns ca mi se va raspunde doar daca fac sesizare scrisa, online. Ori noi stam fara gaze de 10 zile, din ce spune lumea, inainte de minim 15 zile, nu voi primi raspuns la sesizare. Deci sperante de a folosi aragazul.......poate prin septembrie.

Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2024
oldgeorge, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:34, 6 August 2024
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Colega, nu ma lua la rost si nu sugera ce nu am spus, eu nu vorbesc din auzite, eu lucrez cu persoane care cu,para in blocuri noi, dezvoltate de te-miri-cine. Stiu cum functioneaza si se apreciaza de la proiect la proiect. Ordinul cred ca e 969, nu retin exact toate ordinele ANRE, eu sunt avocat pentru ca stiu interpreta legea si stiu unde si ce sa caut, nu ca am doar o memorie buna.
Nu prevede nimeni sa fie wireless, pot fi si cu fir, doar ca trebuie trase fire de la fiecare apartament la electrovana, ceea ce ar face ca lucrarea sa fie urata, neprofesionista, situatie pentru care se apeleaza la senzori fara fir.

In domeniul energiei operatorii au anumite atributii de revizie si verificare, sunt autorizati in acest sens, asta e baza de la care se pleaca, la fel ca in domeniul securitatii, de exemplu. De acolo trebuie inceputa intelegerea acestui domeniu.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu cred ca ar trebui sa cititi subiectul, de la inceput, citez din el:

A fost gasita firma, a venit, in prima bucatarie unde a intrat, a constatat ca exista senzor de gaz+electrovalva (functionale) dar a cerut sa le schimbe cu altele wireless conectate la o electrovalva generala. Ne-a spus ca cele existente nu mai corespund legislatiei, daca nu le montam pe cele noi, nu dau drumul la gaze.


Deci oamenii au deja instalat sistemul. In plus lucrarea cu fir nu e neprofesionista, va spune un profesionist.
V-am rugat sa precizati doar care e temeiul legal de a le conditiona datul drumului la gaze, de lucrarea cu senzori wireless. Din punct de vedere SIL (safety) e mai sigura lucrarea cu fir.

Asta e subiectul.
Nu v-am luat la rost, v-am pus doar niste intrebari, parea ca stiti raspunsul . Ma insel ? Faceti un efort pentru persoana care a deschis subiectul si cautati, din moment ce ati dat peste el, cindva, acel temei legal, ordin ANRE. Nu pentru mine, pentru utilizator, a ramas cu banii luati si vrea sa stie daca e legal.
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2024
latka, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, oamenii nu au sistemul recomandat de OE, are fiecare cate un sistem individual. In cazul acestuia, datorita numarului redus de senzori precum si distantei scurte de la senzori la ventil se pot lega cu senzori cu fir.
Pentru legarea a 25 sau 49 sau 100 de apatamente la o singura electrovana nu este fezabila varianta cu fir, tot blocul ar fi impanzit de fire. Nu este vorba ca e mai sigur, ci ca nu e fezabil sa faci panza de paianjen in intreg imobilul.

In esenta, diferenta este cam asa: daca in apartamentul vecin are loc o situatie pentru care senzorul inchide conducta de gaze, vecinii sai vor continua sa aiba gaz si, deci, au inca posibilitatea sa ia foc si sa mai sara in aer cate o teava... In cazul unui sistem integrat, gazul se opreste in intreg imobilul, asa incat sunt sanse mai mici ca, in caz de extindere a problemei, sa existe afectari ale structurii imobilului.

Eu nu pot aici sa discut daca OE are temei sa recomande sau nu aceasta solutie tehnica, eu discut temeiul legal care este o Procedura de realizare a verificarilor si reviziilor instalatiilor de gaze. I-am gresit numarul, nu este 969, ci a fost aprobata prin Ordinul 179 din 2015 al ANRE. Scuze pentur numar, nu prea retin toate numerele de articole si ordine, principiile imi raman in minte. Poate de aceea am suparat, ca am dat numarul gresit...
Gasiti procedura actualizata in mod gratuit pe portal.just.ro si pe site-ul ANRE, insa, din ce retin, aici nu are modificarile ulterioare. Gasiti pe siteul ANRE diferite norme tehnice, standarde si STASuri de unde poate reiesi daca recomandarea unui OE este corecta intr-un caz sau altul. Eu nu am ajuns pana acolo cu analiza, am apelat la un specialist tehnic.

Daca doriti sa continuam discutia, atunci va rog tare mult fara bolduri, intrebari retorice si alte semnalizari ale agresiunii scrise. Multumesc tare mult.
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2024
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Greșiți, nu se leagă 100 de apartament la electrovana și nu se umple blocul de fire, e un singur cablu, cu 2 fire. Se foloseste montajul in paralel, secvential. Nu e loc aici de descriere și, presupun, nici nu ați înțelege tehnic. Să mă scuzați dacă știți partea tehnică.

În esență as dori sa-mi explicați cum ia foc un spațiu care nu are gaz și e supravegheat de senzor , de la un alt spațiu care are gaz, a semnalizat senzorul din acel spatiu și a închis deja gazul în spațiul cu probleme. Hint suplimentar, senzorul declanșează închiderea gazului înainte de atingerea limitei de aprindere.

Deci, până la urmă nu există temeiul legal pentru sistemul wireless. Oprirea gazului de la o electrovana generală e obligatorie doar dacă e supravegheat spatiul ce reprezintă casa scării, acela doar fiind comun. Proprietățile individuale sunt supravegheate de senzorul de pe proprietate.
[ link extern ] /

Sublinierea unor cuvinte nu reprezintă agresiune scrisă, conform regulamentului.

Liliana Gradinaru a scris:

Nu, oamenii nu au sistemul recomandat de OE...

Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2024
latka, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ba da, se conecteaza toate apartamentele (cate sunt, 10, 100, cate sunt) la o singura electrovana. Asa poate recomanda OE, nu spun eu asta. Repet: tine de operator, procedurile nu prevad cand este obligatoriu sau nu ca acesta sa decida astfel. Poate ai vreun alt act normativ care imi scapa.
In cazul asta nu recomanda OE montaj secvential si nu vad cum sa fie montati senzori in paralel, nu pot acum digera tehnic aceasta informatie. Pentru asta, cei in cauza trebuie sa duca proiectul la un specialist. Este voie sa aiba o a doua opinie in oprice domeniu.

Nu inteleg ce sa explic, un spatiu care nu are gaz nu are nevoie de senzor.

Senzorii si electrovanele nu se monteaza doar pentru protectie la incendiu, ci si pentru alte situatii si calamitati in urma carora se pot produce acumulari de gaz cu risc pentru imobil.