avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Cât de sigură este oferta donație și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Cât de sigură este oferta donație și acceptarea ...

Buna ziua,
Cât de sigură este oferta donație și acceptarea ofertei in momentul unui partaj? Când vrei că totul să rămână copiilor fara a avea dreptul de înstrăinare. Ce drept are soțul/soția și ce drept au copiii din această ofertă pe timpul vieții părintelui? Poate fi atacată în vreun fel în viitor?

Mulțumesc

Cel mai recent răspuns: AlexA00 , utilizator 12:16, 8 Octombrie 2024
parintii vor sa divorteze/ au divortat deja, daca inteleg eu bine.

gi-jane2 a scris:

nici nu partajati, se lichideaza regimul matrimonial si ambii donati copiilor si va pastrati drept de uzufruct, macar stati in casa pana la deces si putin proibabil sa vanda

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
asa am inteles si eu, ca au divortat.
dar nu partajeaza, nu platesc taxa ca la iun partaj, se lichideaza regimul, e o formalittae prin care isi recunosc cota 1/2 din casa si doneaza impreuna. Sigur, daca unul nu mai locuieste sau nu doreste, nu isi pastreaza drepul de uzufruct.

AlexA00 a scris:

Daca am impartii, ar trebui sa vindem, niciunul dintre noi nu are puterea despagubirii. Ambii ne dorim sa le ramana copiilor dupa decesul nostru, fara sa instrainam.

Dvs, amândoi donati copiilor imobilul și va rezervați dreptul de uzufruct viager.
Adica: cât trăiți amândoi, aveți dreptul de a locui în acea casa și de a o folosi.
Proprietari vor fi copiii, dar fără a avea posesia bunului.
Proprietari deplini vor deveni după decesul dvs și al soțului.
Dar contractul de donație cu clauza de uzufruct viager este o înstrăinare.
Nu aveți cum sa le dați copiilor ceva, dar fără sa înstrăinati. Ca nu are niciun sens.
Pastrati-va bunurile cat traiti si dupa ..va mosteni cine trebuie, nu e tocmai inteleapta aceasta decizie.Va recomand sa va mai ganditi.
Daca notarul nu v-a lamurit ca sa intelegeti m,ecanismul actului, poate ca e ce va doriti, poate nu. Sau poate este ce va doriti acum, dar nu va mai fi mai tarziu.
Luati in calcul sa discutati cu un avocat solutia aceasta si alta solutie juridica, sa vedeti al cui ramane uzufructul, ce efecte are in functie daca va refaceti sau nu viata vreunul, ce efecte sunt pentru copii dupa deces etc. Verificati toate aceste ipoteze, nu faceti acte cu ochii inchisi, va puteti trezi ca nu era ce va trebuie.

Alte discuții în legătură

Act donatie Adelina772 Adelina772 buna ziua,am si eu o problema.Am primit mostenire de la tatal meu mai multe proprietati din care in una am lasat-o pe mama mea.Eu sant singura mostenitoare si ... (vezi toată discuția)
Renuntare la cota de mostenire cu clauza OctaviaMaria OctaviaMaria In urma decesului mamei noastre, eu si fratele meu vom dezbate succesiune pentru un apartament. Eu as dori sa cedez dreptul la cota care mi se cuvine din ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.va rog sa-mi spuneți care e cea mai buna soluție ... Carmen-Camelia Carmen-Camelia Bună ziua.Va rog sa-mi spuneți care e cea mai buna soluție de adoptat pt următoarea speță.Eu și soțul meu suntem fiecare la a doua casatorie ,fiecare ... (vezi toată discuția)