Buna seara!
Sunt într-o situație care mă depășește și m-ar ajuta enorm sfaturile dumneavoastră.
Situația este urmatoarea: sunt căsătorită de 10 ani, înainte de căsătorie el avea o garsoniera cumpărată prin prima casa la care am contribuit amândoi. In timpul casniciei am făcut doi copii si am achiziționat o casa în care locuiesc eu cu cei doi copii, el fiind plecat de acasă cu actuala partenera de 3 ani.
Salariul meu a fost unul mediu de 600-700 euro, iar al lui mult mai mare decât al meu. Acum dorește să divorțăm la notar iar eu nu știu ce este mai bine sa fac din punct de vedere legal pentru a nu fi evacuată din locuința (casa luată în timpul căsătoriei) sau aceasta sa intre la partaj.
Ce sfaturi îmi oferiți în legătură cu procedura de divorț notariala? La ce lucruri trebuie sa fiu atenta, cum stabilesc programul (nu îl interesează prea mult sa îi vadă), pensia alimentara cum va fi stabilită? Am dreptul la procent din dividende sau profit din vânzări sau doar din salariu?
Partajul se poate face la cabinet notarial sau numai la tribunal? Ținând cont că, copiii sunt mici se poate sa fim dați afară din casă în caz că el dorește să vândă?
Copiii au cota parte din locuința fiind minori, exista o lege în acest sens?
Se tine cont la un eventual partaj de diferența salarială dintre noi doi?
Poate pune anumite clauze la divorț care sa îmi facă rău?
Va mulțumesc anticipat pentru eventualele sfaturi, raspunsuri și timp acordat
Toader Mihai
Utilizator 5din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimată Doamnă,
În ceea ce priveste situația dumneavoastră, aceasta poate fi tranșată atât pe cale notarială (dacă se poate ajunge la un acord de desfacere a căsătoriei cu soțul atât asupra situației minorilor (autoritate părintească în comun, locuința minorilor la mamă, pensie de întreținere, program de relații personale) cât și asupra bunurilor comune dobândite în timpul căsătoriei, în sens contrar se va apela la concursul instanței - judecătoria în circumscripția căreia soții si-au avut ultimul domiciliu comun. Personal vă recomand ca pentru situația minorilor să inițiați o procedura de ordonanță președințială, în paralel cu procesul de divorț, astfel încât, cu titlu provizoriu, de urgență, fară să se antameze discuții asupra fondului cauzei, instanța, văzând că aparența în drept a solicitărilor dumneavoastră subzistă, să dispună ca dvs să locuiți cu minorii în casa respectivă, până la soluționarea dosarului de divorț la judecătorie (prima instanță a fondului). În ceea ce privește partajul bunurilor comune, instanța, judecând cererea de partaj în cadrul procesului de divorț, va dispune împărțirea acestor bunuri ținând cont de contribuția părților la dobândirea bunurilor. Evident că se va lua în considerare și aportul dumneavoastră în gospodărie, la creșterea efectivă a copiilor, în afara aportului financiar al dvs la dobândirea acestor bunuri, dar proporția acestui aport în gospodărie va fi minimă (10-15 % în practică).
Dacă bunurile nu sunt comod partajabile, se poate dispune atribuirea acestora către una dintre părți cu obligația acesteia de a achita o sultă către celalalt soț corespunzător cu cota sa de proprietate rezultată în urma calculului instanței. Dacă niciuna dintre părți nu dorește sau nu poate lua bunul în integralitate, se va proceda la vânzarea acestuia și împărtirea prețului încasat potrivit cotelor stabilite de instanță.
In privința minorilor, dacă aceștia sunt trecuți de 10 ani, atunci este obligatorie ascultarea lor de către instanță în camera de consiliu, iar aceștia pot relata în privința relației lor concrete cu ambii părinți, dar și că doreesc să rămână cu dumneavoastră. E mai greu de crezut că instanța ii va deferi tatălui custodia minorilor, atâta vreme cât mama prezintă garanțiile necesare creșterii, educării și îngrijirii minorilor în condiții optime, cu atât mai mult cu cât are un venit stabil, la care se va adăuga și pensia de întreținere pe care o va plăti părintele necustodian, în cuantum maxim de 1/3 din venitul net lunar.
Daca locuiti deja in casa si nu va ameninta sotul cu ceva pana la divort, nu vad necesar sa cereti in instanta sa locuiti unde deja locuiti. Vorbiti pentru variantaa amiabila totusi cu un avocat, nu va axati pe instanta. E mai rapida, adesea mai avantajoasa financiar, analizati bine varianta amiabila.