avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Am următoarea problema: vecinul meu si-a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Am următoarea problema: vecinul meu si-a ridicat ...

Bună ziua! Am următoarea problema: vecinul meu si-a ridicat o casa în anul 2017, depășind cu 30cm limita de hotar, intrând cu aceasta pe proprietatea mea. De asemenea, a turnat fundația unui gard în întregime pe terenul meu, pe o lungime de 7 m din totalul hotarului aflandu-se și casa. În momentul în care am început și eu sa construiesc pe terenul meu, în urma cu 4 luni a ridicat și un gard pe acea fundație, a cărui constructie am reușit sa o opresc cu ajutorul politiei abia în momentul în care gardul era în proporție de 80% ridicat( mentionez ca vecinul nu deține nici autorizatie pentru acel gard, nici nu sunt de acord cu gardul ales de dumnealui). Am acționat vecinul în instanta privind granituirea și revendicarea imobiliara însă nu doresc sa aștept ani întregi pana decide instanta ca am dreptate, cu un gard pe care nu il agreez,care oricum se afla pe terenul meu. Pot apela la ordonanta presedintiala privind granituirea chiar dacă procesul implica și o revendicare imobiliara? Pentru a ridica gardul pe care eu îl doresc, care bineînțeles va fi întrerupt pe alocuri de construcția vecinului...
Mulțumesc!
Nu inteleg sensul in care folositi cuvantul halucinant de mai sus. Intr-o tara in dezvoltare, adica nedezvoltata inca, serviciile sunt slabe, de regula mai slabe decat produsele. Statul presteaza servicii.
Serviciile se imbunatatesc odata cu dezvoltarea educatiei si a cresterii nivelului de trai. Din pacate, din 2012 rezultatele practice ale educvatiei se traie la acelasi nivel. Cum spune OECD, nici nu se imbunatatesc, nici nu scad.
Functionarii publici trebuie bine educatia sa isi asume imensa povara de a servi binele publilc, nu e simplu. In lipsa, toti se acopera, toti se simt atacati.
In ultimii ani avem o serie de profesii in afara functionarilor care se considera atacati, profesii care se simt amenintate si care se plang ca sunt atacate si ca trebuie sa se apere (medici, profesori, chiar avocati). Asta arata ca nu avem inca o educatie a muncii, a ce sunt atributiile noastre, cum poti sa muncesti sa le faci bine... e regretabil, insa in unele profesii sunt declaratii publice.

Intr-o tara dezvoltata, un serviciu trebuie prestat la fel de profesionist de stat sau de privat, in prag sau peste grag de alegeri. Este adevarat ca uneori insistentele pot aduce rezultate, insa costurile sunt mari si, de regula, nu pot fi usor sustinute de justitiabil. De aceea o colaborare mai degraba decat un atac la institutii este mai productiv si ieftin.
Pe de alta parte, plangeri, plangeri peste plangeri nu aduc nici in tari dezvoltate rezultate stralucite...
Repet: este o experienta, a mea, cu autoritti din Romania si din afara. NU e musai sa fie generala. Dar ca prinzi mai multe muste cu miere o stiu si cei din afara, este pacat sa nu incerci.
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2024
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Am scris "halucinant" fiindca vad ca in dreptul dvs. scrie" avocat" si atunci ar trebui sa stiti ca la o petitie adresata unei institutii, legea spune ca trebuie sa primesti raspuns in termen de "x" zile. Raspunsul acela il poti folosi ulterior in cadrul unui proces. Chiar daca primaria nu demoleaza gardul ea este obligata sa iti spuna daca acel gard are autorizatie de construire sau nu, daca a dat vreo dispozitie in acest sens, etc. Politia la fel!
Si nu te costa nimic sa intrii pe site-ul institutie si sa scrii o petitie sau sa depui una la secretariatul acelei institutii!

Sa intri pe site-ul unei institutii trebuie sa te coste macar timp, daca vrei sa faci o adresa decenta sa obtii ceva in scopul urmarit. Altfel risti sa faci o cerere neclara, fara sustinere sau dovezi anexate si te trezesti cu un raspuns care nu iti foloseste deloc. Si asta e tot din practica, am vazut oameni care au trimis adrese peste adrese, erau atat de neclar facute, ca era dificil sa primeasca un raspuns conform interesului lor. Nu era nici rea-credinta si nici altceva, pur si simplu nu erau clare.
Stiti ca sunt cereri facute fara adresa de expediere a raspunsului? Legea spune ca trebuie anumite date, functionarii raspund si in lipsa lor, dar uneori nu au unde trimite raspunsul...

Totusi, am scris eu mai sus ceva contra a ceea ce aratati dv.? Scrie cumva ca nu trebuie sa raspunda? Nu inteleg de unde ati concluzionat ca eu as transmite informatii contrare celor aratate de dv. Exceptand partea cu politia, care nu este corecta.
Partea teoretica e una, cea practica alta. Pentru ca am experienta in a dialoga cu autoritatile, i-am spus omului cum pot fi vazute actiunile lui. Pentru ca, daca comunici constructiv, in orice domeniu primesti mai mult decat prin comunicari distructive (aka plangeri etc.). De aceea aproape toate sfaturile mele juridice sunt inspre informare, negociere si abia in ultima instanta, cand si daca nu mai merge altfel, instanta si razboaie.
Buna ziua,
In primul rand petitiile anonime sau fara date de contact nu se iau in considerare, asa zice legea! Oricum pe site-urile institutiilor nu poti incarca o petitie daca nu ti-ai trecut toate datele solicitate, asta ar trebui sa stiti daca spuneti ca ati facut atatea petitii !
In al doilea rand negocierea cu vecinul a cam picat si de aici necesitatea acestor demersuri. Doamna care a deschis topicul de aceea l-a deschis fiindca nu s-a inteles amiabil cu vecinul care a construit pe terenul ei. Atunci trebuie facute toate demersurile necesare opriri actiunii vecinului si tragerea acestuia la raspundere! Iar unele demersuri inseamna petitii si plangeri catre institutiile care ar trebui sa rezolva problema inaintea instantei de judecata!!
Mai departe ceea ce spuneti dvs. este beletristica!!!
Ultima modificare: Marți, 19 Noiembrie 2024
hhs, utilizator
Doamna vrea sa stie ce sa faca in instanta, din pacate nu functioneaza ordonanta. Si-a primit raspunsul si, la demersurile la autoritati, cum spunea, nu avut rezultate bune, ca atat stiu autoritatile sa rezolve in practica. Sigur ca demersurile trebuie facute, insa plangerea impotriva unui functionar nu o ajuta pe doamna in opinia mea, atata tot. Sigur ca trebuie facute solicitari, ca autoritatile de regula raspund, nu inseamna ca e de ajutor. Doamna spune ca a facut de 4 ani demersuri la autoritati. Nu i-a spus nimeni sa nu faca, ba ele sunt deja facute.

Sigur ca putem avea opinii diferite, experiente diferite, este ok. Nu vad de ce trebuie sa ne contram pe „eu cred asa, eu invers”. Ma retrag, multumesc de discutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Granituire Mutunel Mutunel Buna ziua. Va rog sa mă sfatuiti in următoarea problema. Am cumpărat o casa care era pe limita de proprietate, am vrut sa o mansardam dar la expertiza s- a ... (vezi toată discuția)
Vecinul demoleaza gardul.va rog sa ma ajutati. Maria161 Maria161 Buna ziua.Am o problema mai dificila.Acum doi ani am primit de la parinti un teren pe care am inceput sa construim.In vecinatatea noastra din stanga uitandu-ne ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie ion04 ion04 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se poate da autorizatie de construire pentru demolarea unui gard despartitor si construirea altuia de catre vecinul meu ... (vezi toată discuția)