As vrea sa stiu in ce infractiune se incadreaza fapta de a refuza parasirea unui autovehicul la cererea proprietarului sau celui care il poseda cu orice titlu ? Mentionez ca patrunderea in autovehicul s-a realizat cu acordul proprietarului sau posesorului.
Personal, m-am gandit ca este violare de domiciliu, dar avand in vedere ca aceasta se refera la o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit ce tine de acestea, refuzu de a parasi autovehicului nu se incadreaza in aceste ipoteze. A doua varianta la care m-am gandit este aceea a tulburarii de posesie, dar aceasta potrivit Codului Penal se refera la bunurile imobile.
De acord ca odata si-odata tot va iesi, dar conteaza faptul ca proprietarului sau posesorului cu orice titlu al autoturismului i-au fost lezate anumite drepturi, cum ar fi dreptul de a se folosi de bun dupa bunul plac, prezenta subiectului activ impiedicandu-l in asta. De asemenea consider ca este o problema de drept penal si ca ar trebui sa fie incriminata.
Pentru numele tuturor autorilor si / sau practicantilor de drept penal! Ajungem de rasul curcilor! Chiar nu poate fi vazuta padurea din cauza copacilor?
Nu e infractiune in conditiile expuse in exemplul initial: X nu vrea sa coboare din masina lui Y… Perfect! Y cheama jandarmii si acestia ii cer lui X sa coboare din masina si sa se legitimeze. X le da jandarmilor doar actul de identitate, dar nu vrea sa coboare – desi jandarmii solicita aceasta, mai ales ca X nu e in masina proprietate personala. X refuza sa indeplineasca cererea… In acest moment putem spune ca intram in… aria contraventiei…
Cateva mesaje mai inainte am numit unele art din L 61… A oferit si @legally informatii…
Oricum o dam, infractiune nu va deveni in conditiile stricte ale exemplului initial.
Nu poate fi incriminata penal o fapta savarsita in conditiile exprimate in exemplul initial!
De aici inainte am afirmat ca “daca” nu isi are rostul… Daca X pune cheia in contact si vrea sa plece; daca X se apuca sa roada tapitzeria… Datele problemei se schimba si putem broda pe tema pana la sfantul asteapta!
:offtopic:
@avocat_lascoschi@yahoo.com, arcasul... o reprezinta pe zeita vanatorii.
Mie discutia imi pare interesanta.Nicidecum o pierdere de timp.Educativa si utila intrucat s-a decis in unanimitate cum sta treaba.
Raspunsurile au indicat si situatia in care o fapta fara relevanta juridica poate deveni infractiune in cateva secunda in functie de anumite imprejurari concrete, de actiunea subiectului respectiv.
Lipsa de informare duce la savarsirea de infractiuni din nestiinta.Spre exemplu, exista cazuri in care cel ce acorda un imprumut il agreseaza pe imprumutat in scopul de a-si recupera banii, nestiind ca savarseste o infractiune.Nu ma refer la lumea interlopa, ci la cazuri de oameni simpli enervati care isi fac dreptate singuri.
Se trezesc arestati si nu afla decat tarziu ca au savarsit o infractiune.
Daca ar intreba pe forum nu ar mai comite infractiunea.
De aceea, cred ca nicio discutie de acest gen nu este inutila.
@avocat_lascoschi@yahoo.com,
a facut cineva afirmatia ca discutia ar fi inutila?
Nu.
Ideea este ca atunci cad exista o speta – ca in exemplul initial – datele sunt concrete… Aceasta se discuta (ar trebui)… Apoi, intervenind in N directii evident ca putem ajunge chiar si la infractiunea de… crima impotriva umanitatii, imaginandu-de (prin “daca” ) acea persoana care refuza sa coboare din auto ca ar putrea avea asupra ei o… substanta care imprastiata in aer s-ar raspandi atat de repede incat in numai cateva minute pe o raza de N km n-ar mai ramane vreun om in stare de functionare…
La examene, de exemplu, se da o speta concreta iar studentul (sau ce-o fi) trebuie sa se rezume la datele respective – daca ar incepe sa devieze nu ar obtine o nota de promovare… La examinare (ca exemplu) se cere o solutie clara la o situatie prezentata.
“Broderiile” pe tema au un sens, dar nu cand se pleaca de la o situatie concreta…
Apoi, cine se gandeste sa intrebe pe forum daca e infractiune gestul sau de a da un pumn in nasul unuia care nu vrea sa-i inapoieze periuta de dinti? Aceasta ar insemna sa STIE ca, la un moment dat, cineva va refuza sa-i restituie periuta si S-AR PUTEA ca el sa se enerveze si sa-l pocneasca pe respectivul…
Oricum, concluzia care ar fi…? Ce infractiune este? Pentru ca nu e infractiune, asa cum e prezentata in mesajul initial, dar ar putea… deveni contraventie, infractiune… Dar multe pot deveni multe… in anumite conditii.