avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce infractiune este?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce infractiune este?

As vrea sa stiu in ce infractiune se incadreaza fapta de a refuza parasirea unui autovehicul la cererea proprietarului sau celui care il poseda cu orice titlu ? Mentionez ca patrunderea in autovehicul s-a realizat cu acordul proprietarului sau posesorului.

Personal, m-am gandit ca este violare de domiciliu, dar avand in vedere ca aceasta se refera la o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit ce tine de acestea, refuzu de a parasi autovehicului nu se incadreaza in aceste ipoteze. A doua varianta la care m-am gandit este aceea a tulburarii de posesie, dar aceasta potrivit Codului Penal se refera la bunurile imobile.
Trope_doi, ai zis ceva care denota acest gand.
Pumnul in nas pentru neinapoierea periutei de dinti constituie infractitune.:D

Situatia prezentata de T. Claudiu se poate intampla chiar daca pare greu de crezut.
Hadeti sa il lasam pe el sa ne dea ipoteza tip.:)
Adica, din ce motiv nu ar parasi autoturismul persoana.Aici e de fapt treaba...

avocat Claudiu Lascoschi
Stiu ca un pumn in nas poate insemna infractiune – daca se va face o plangere prealabila (evident, putem lansa serialul “daca” )… :D
Exemplul cu pumnul se refera la “premeditarea unei enervari in caz ca…” pentru ca cineva sa intrebe pe forum ce si cum… Adica, sa intrebe in ideea ca – cine stie? – poate, vreodata se va enerva…

Tocmai: situatia prezentata – initial – de @T.Claudiu e nu doar posibila ci chiar probabila… Si in acele conditii… nu prea poate fi “transformata” in infractiune.

Am imaginat un motiv: o tipa careia proprietarul masinii tocmai i-a dat papucii – refuza sa coboare… E infractiune? :-/
Pai, eu tocmai pe daca il apar :))

Chestia cu tipa poate genera foarte mari probleme.
Si inevitabil apare iarasi...daca#-o

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Daca si cu parca se plimbau in barca; daca a cazut si parca a murit… :D

Fie!
Un tip isi conduce iubita acasa – cu auto proprietate personala. Pe drum el ii spune ca de maine “pa”. Ea se supara si, la destinatie, refuza sa coboare din masina. Dar nu face nimic altceva: nu ameninta, nu roade tapiteria, nu zgaraie bordul… Doar sta acolo si nu vrea sa coboare… Nimic-nimic altceva… Acestea sunt circumstantele si punct.

Sesizati ca nu exista vreun “daca” ce necesita aparat. Si intrebarea este simpla: comite tipa o infractiune? Si raspunsul… este… ?!

Multe s-ar putea intampla – corect – dar in cazul dat nu se intampla… Fara daca, fara parca… Doar fapte.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
trope_doi, utilizator
Daca analizam problema mai serios vom putea ajunge la concluzia ca nimeni nu ramane in masina altuia daca nu are un motiv.
Daca nu are un motiv nu ramane.
Si de aici apare o alta problema.Are dreptul de a se ingrijora proprietarul autoturismului sau nu?
De fapt, nu este vorba de simpla ramanere a unei persoane in masina, ci ce poate face proprietarul acesteia.Si pana la urma de ce ar face ceva.Prin reducere la absurd.

Si ce poate face?Daca abordam problema altfel?
Nu mai zic daca pentru ca este subinteles.
Problema esentiala nu este ca ramane in masina, ci problemele concrete pe care acestea le vrea a le evita...Scopul intrebarii era de fapt cum se poate evita acest lucru.
Pentru ca nu putem sa contestam ca problemele pot fi multe si variate...daca ( scuze) ramane in autoturism...

Alte discuții în legătură

Masina imprumutata si refuz de restituire saeedelena saeedelena cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat ... (vezi toată discuția)
Incadrare juridica infractiuni creedy creedy Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la incadrarea juridica a urmatoarelor fapte: Salariatul unei societati comerciale a fost trimis ... (vezi toată discuția)
Art 213 din codul penal abuz de incredere costy223 costy223 am dat masina unuei cunostinte imprumut 2 zile dupa care urma sa mio inapoieze sau sa mi dea contravaloarea acesteia. nu am facut niciun act de vanzare sau ... (vezi toată discuția)