avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce infractiune este?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce infractiune este?

As vrea sa stiu in ce infractiune se incadreaza fapta de a refuza parasirea unui autovehicul la cererea proprietarului sau celui care il poseda cu orice titlu ? Mentionez ca patrunderea in autovehicul s-a realizat cu acordul proprietarului sau posesorului.

Personal, m-am gandit ca este violare de domiciliu, dar avand in vedere ca aceasta se refera la o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit ce tine de acestea, refuzu de a parasi autovehicului nu se incadreaza in aceste ipoteze. A doua varianta la care m-am gandit este aceea a tulburarii de posesie, dar aceasta potrivit Codului Penal se refera la bunurile imobile.
Codul penal al Romaniei reglementeaza in articolul nr. 213 infractiunea de abuz de incredere ca fiind fapta unei persoane de a-si insusi un bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui. #-o
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
ContSters112731, utilizator
@ trope_doi Am mai discutat problema, daca se cheama jandarmii ce se intampla ? Ce temei legal ar avea jandarmii sa constate contraventie ? Daca e sa luam prin comparatie, si in cadrul violarii de domiciliu poti incuia usa si sa-l lasi pe respectivu in apartament spre exemplu. Nu sunt de acord ca nu prezinta importanta incriminarea unor aceste fapte. Consider ca legiuitorul, in momentul in care a incriminat fapta prevazuta la infractiunea de tulburare de posesie, a avut in vedere faptul ca, la acea vreme, realitatea sociala era diferita de cea din zilele noastre, in sensul ca nu era cu putinta ca un bun mobil sa depaseasca in valoare un bun imobil. In acea vreme terenurile si casele erau considerate cele mai de valoare elemente patrimoniale. Cu timpul vremurile s-au schimbat, acum un bun mobil (diamantele spre exemplu) pot avea o valoare mult peste multe bunuri imobile. In opinia mea, ar trebui extins obiectul material al infractiunii de tulburare de posesie si la bunurile mobile. In acest sens am avut o discutie cu cativa provesori universitari si mi-au impartasit opinia, iar un fost magistrat mi-a spus ca daca s-ar fi confruntat cu asemenea situatie ar fi incercat un rechizitor de trimitere in judecata cu incadrarea juridica prevazuta la art. 220 CP.

@jus80 Am mai discutat anterior referitor la infractiunea de abuz de incredere si s-a ajuns la concluzia ca nu isi are aplicabilitate in speta de fata.
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
ContSters119945, utilizator
T.Claudiu a scris:

Asa cum puneti problema, nici in cazul infractiunilor de violare de domiciliu si tulburare de posesie legiuitorul nu a prevazut motivele pe care le are subiectul activ cand refuza parasirea locuintei, incaperii, dependintei sau locului imprejmuit ori cand refuza sa elibereze bunului imobil ocupat. Ce-ar fi daca la fiecare infractiune legiuitorul prevedea motivele avute in vedere de subiectul activ pentru savarsirea faptei ?


Nu despre motiv este vorba, ci despre fapte.
Asta conteaza.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masina imprumutata si refuz de restituire saeedelena saeedelena cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat ... (vezi toată discuția)
Incadrare juridica infractiuni creedy creedy Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la incadrarea juridica a urmatoarelor fapte: Salariatul unei societati comerciale a fost trimis ... (vezi toată discuția)
Art 213 din codul penal abuz de incredere costy223 costy223 am dat masina unuei cunostinte imprumut 2 zile dupa care urma sa mio inapoieze sau sa mi dea contravaloarea acesteia. nu am facut niciun act de vanzare sau ... (vezi toată discuția)