avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce infractiune este?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce infractiune este?

As vrea sa stiu in ce infractiune se incadreaza fapta de a refuza parasirea unui autovehicul la cererea proprietarului sau celui care il poseda cu orice titlu ? Mentionez ca patrunderea in autovehicul s-a realizat cu acordul proprietarului sau posesorului.

Personal, m-am gandit ca este violare de domiciliu, dar avand in vedere ca aceasta se refera la o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit ce tine de acestea, refuzu de a parasi autovehicului nu se incadreaza in aceste ipoteze. A doua varianta la care m-am gandit este aceea a tulburarii de posesie, dar aceasta potrivit Codului Penal se refera la bunurile imobile.
Puteti sa imi prezentati temeiul legal si unde se arata ca este indicata o astfel de atitudine? Cer aceasta in scopul de a ma documenta.
De exemplu, sa luam in calcul existenta Legii nt 61/ 1991, cu privire la tulburarea linistii si ordinii publice.
Art. 2. - Constituie contraventie savârsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise în astfel de conditii încât, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni :
1). savârsirea în public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;
Acum sigur , o sa imi spuneti ca nu se savarsesc acte deviolenta , nu exista injurii, insa , daca tot emitem ipoteze, pentru a gasi totusi un temei legal, sa admitem ca proprietarul masinii este suficient de indignat iar desi bunului sau, masina,nu i se produce vreo paguba, distrugere, totusi este ocupata abuziv. Momentan eu nu gasesc vreo alta varianta legala care sa permita organelor in drept o interventie.
T.Claudiu a scris:

T.Claudiu a scris:


PS: Ati prezentat ipoteza sosirii politiei la fata locului am de facut 2 observatii.
1. Nu am cunostinta de faptul ca pentru legitimare o persoana este obligata sa coboare din masina.
2. Politia nu-l pot forta sa coboare din masina neavand un temei legal. Iar daca nu au un temei legal ar savarsi infractiunea prevazuta de art 246 CP Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor.


Este adevarat ca la un moment dat tot va cobori din autovehicul, dar asta se poate intampla peste o anumita perioada indelungata, timp in care proprietarul sau posesorul cu orice titlu nu a putut folosi ori dispune de respectivul bun dupa bunul plac.


Stiti treba cu taierea Nodului Gordian?
Daca proprietarul il scoate cu forta din masina nu comite nicio o infractiunea daca nu il loveste.Il trage de haine si gata...treaba.
Il scoate in afara si inchide protiera si s-a terminat.
Daca respectivul este nemultumit poate sa cheme politie.
Politia nu il poate introduce inapoi in masina pentru ca nu are drept.
Si situatia se inverseaza...

Daca o luam si altfel, politia ii poate cere actele etc., il poate conduce la sediul politiei pentru legitimare, etc...

avocat Claudiu Lascoschi
@T.Claudiu
Nu e infractiune si nu e vid legislativ, oricat va straduiti sa convingeti…
Exemplul este… dezlanat, in primul rand: nu vrea X sa coboare dupa ce au discutat despre un contract de v / c motivand ca nu are unde sa locuiasca (??!!)
Imi imaginez, la randul meu, alta situatie: proprietarul masinii tocmai ii da papucii iubitei si aceasta nu vrea sa coboare din masina… E infractiune? Nu… E contraventie? Ar putea fi… Dar nu se va lasa decat cu avertisment, eventual…
Proprietarul vrea sa plece… sa-si vada de treaba lui, dar o persoana (ce motive o avea! ) nu vrea sa coboare… Chemi jandarmii si termini balciul…

Ne-am putea imagina aplicarea art 1 indice 1 al. 4 din L 61/1991 – daca persoana nu vrea sa coboare din masina care nu-I apartine si nu vrea sa se legitimeze…
Sau art 2 pct 33 aceeasi lege…
Cititi si O.G. 2/2001 privind contraventiile – printre altele: art 7… pt ca, pana la urma, incapatanatul ce nu vrea sa coboare din masina il impiedica pe proprietar sa isi vad de treaba…
Pana la urma… poate fi hartuire…

Altfel spus, vid legislativ nu e… referitor la exemplul dv.

In functie de circumstante poate fi… mai multe sau doar o sicana – care poate fi considerata contraventie…
Sau, vorba dlui Lascoschi: il iei de tzoale si-l dai in praf… pt ca ai dreptul sa iti aperi bunul (si) de… prezentze straine, iar daca nu-I convine incapatanatului sa cheme el jandarmii si sa-si motiveze gestul de a nu cobori…
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2010
trope_doi, utilizator
Atunci ma gandesc de ce mai exista infractiunea de violare de domiciliu in cazul in care subiectul activ al infractiunii refuza sa paraseasca locuinta, incaperea, dependinta sau locul imprejmuit tinand de acestea ? cel care le foloseste ar putea foarte bine sa cheme politia sa-l legitimeze pe cel care refuza sau ar putea sa il dea singur afara.
HARTUIRE ???? IN NICIUN CAZ! Nu se urmareste obtinerea unor satisfactii sexuale.
Legandu-ma iar de infractiunea de violare de domiciliu legiuitorul nu realizeaza o enumerare a motivelor care ar putea sta la baza refuzului de a parasi locuinta, incaperea, dependinta ori locul imprejmuit. Asadar, motivul pentru care subiectul activ in cazul situatiei propuse poate fi de orice fel cat timp scopul nu este de natura celui prevazute de art 213 CP.

Alte discuții în legătură

Masina imprumutata si refuz de restituire saeedelena saeedelena cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat ... (vezi toată discuția)
Incadrare juridica infractiuni creedy creedy Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la incadrarea juridica a urmatoarelor fapte: Salariatul unei societati comerciale a fost trimis ... (vezi toată discuția)
Art 213 din codul penal abuz de incredere costy223 costy223 am dat masina unuei cunostinte imprumut 2 zile dupa care urma sa mio inapoieze sau sa mi dea contravaloarea acesteia. nu am facut niciun act de vanzare sau ... (vezi toată discuția)