Imi mentin parerea ca nu constituie fapta de abuz de incredere. Imi argumentez opinia pe faptul ca nu se realizeaza elementul material al laturii obiective. Potrivit art 213 CP abuzul de incredere este:
I. Insusirea unui bun mobil al altuia detinut cu orice titlu - faptuitorul nu-si insuseste bunul. Aduc ca argument si opinia exprimata de Tudorel Toader potrivit careia faptuitorul infractiunii de abuz de incredere trebuie sa se comporte fata de acesta (bun) ca si cand ar avea calitatea de proprietar. Este necesar ca faptuitorul sa-si insuseasca in mod efectiv bunul.
II. Dispunerea de acest bun pe nedrept - pentru aceasta faptuitorul ar trebui sa realizeze cu privire la autovehicul acte de dispozitie prin vanzare, donatie etc. In cazul nostru nu face astfel de acte.
III. Refuzul de a-l restitui - refuzul de restituire a bunului trebuie sa se intemeieze pe intentia faptuitorului de a si-l insusi.
Infractiunea de abuz de incredere poate exista si un lipsa unui just titlu (unele acte sunt necesare ad probationem , nu ad valididatem , un exemplu e cel al contractului de inchiriere , valabil incheiat chiar verbal , si , in cazul remiterii unui bun , cu titlu gratuit , chiar in cazul unui contract de comodat ).
Insa , aceasta infractiune exista in cazul unei relatii de incredere.(nu este incidenta in speta sus mentionata ).
Daca exista o continuitate , in sensul de a refuza a restui un vehicul , in conditiile date, cred ca este intrunit continutul constituiv al infractiunii de furt calificat .(intr-un loc public).
Asteptam pareri.@GabrielaA, sunteti binevenita.:)
Nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat deoarece, desi se savarseste in public, deoarece lipseste scopul special al faptuitorului, acela de a-si insusi pe nedrept bunul respectiv.Sub acest aspect mi se realizeaza elementul material al laturii obiective care consta in actiunea de luare a bunului mobil din posesia sau detentia altuia fara consimtamantul acestuia. Actiunea de luare implica realizarea a doua acte: de depsedare si de imposedare.
Furt calificat? :D doar in cazul in care individul ar fi luat masina sa faca o plimbare , altfel, nu putem discuta despre furt.
Daca ramane in masina ,(nu-s date foarte multe date in acest sens ), tot nu e incidenta infractiunea de abuz de incredere .
(cred ca nu exista vreo reglementare a acestei actiuni ).
Totusi, luarea unui bun mobil , din detentia sau posesia altuia , in scopul de a si-l insusi (in acest sens putem avea in vedere o simpla folosinta , pe o durata detereminata, indelungata ) poate conduce la incadrarea juridica de furt calificat.
Furtul nu presupune sustragerea unui bun pe o perioada infinita, insa , consider ca trebuie sa existe o o durata considerabila pentru a fi imprimat un pericol social faptei.
E doar o parere, ca oricare alta.;)