avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... REABILITARE
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

REABILITARE

Buna dimineata.
Va cer ajutorul intr-o problema foarte presanta.
Am fost condamnat in anul 2000 la o pedeapsa de 9 luni( " pentru art 208 al.1, 209/1 lit a,g,i prin sentinta nr. 2856/31.08.00 a Jud. Sector 5 Bucuresti ", citat din 'frumosul' meu cazier). Pedeapsa a fost executata, daunele acoperite, etc.
Din cele citite in Codul Penal si mai nou si pe Internet, exista o reabilitare de drept care apare dupa 3 ani de la executare.
In cazul meu au trecut 5 iar cazierul este NEschimbat. Inca nu am putut primi un raspuns pertinent de la nici un consilier juridic solicitat pana acum.
Ce inrautateste situatia este un curs intensiv in turism pentru care va trebui sa ma prezint luni dimineata in Bucuresti (eu fiind din Brasov) si de care-mi depiinde in mare masura viitorul.
Cu un cazier patat nu exista nici o sansa.
CE AS DORI SA VA ROG DIN SUFLET: daca mi-ati putea spune care sunt etapele ce ar trebui parcurse in momentul de fata. Daca este vreo sansa de a obtine un cazier curat si care ar fi aceea.
In momentul de fata imi este imposibil sa iau o decizie in privinta cursului. Este destul de costisitor (aprox. 500 euro) si nu pot risca sa il platesc si parcurg pentru a fi respins din cauza cazierului, la final. Tot ce doresc sa stiu este ca se poate sau nu se poate face ceva in privinta cazierului pentru a lua decizia de a ma inscrie sau nu la acest curs.

Din punctul meu de vedere: pedeapsa impusa a fost sub 1 an, beneficiam de reabilitare de drept dupa 3 ani, dar .... ceva intre acestea nu functioneaza ...
Orice sfat este binevenit
Va multumesc!
Bogdan

PS: Imi cer scuze ca repet mesajul si in aceasta sectiune. Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Noiembrie 2006
Bogdan_m, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 18:55, 3 Februarie 2012
GabrielaA a scris:

Faceti o cerere pentru constatarea reabilitarii de drept.
Nu strica sa faceti si o cerere la cazier.

Buna seara,
Stimata doamna Gabriela, sunt si eu intr-o situatie similara ca si cea a domnului cu reabilitarea.
Mentionez ca: eu am avut o problema de genul sa fiu internat intr-un spital neuro, cu mentiunea fapta nu sa dovedit deloc ca asi fi faptasul, in baza articolului 10 litera c C.P., fapta nu a fost savarsita de catre mine, dar sa dispus internarea mea la cerere. Asta sa intamplat in 1992 cu privire la art. 208-209 C.P..

Pe tot parcursul perioadei nu am avut un cazier cu referire la vreo fapta penala.
In urma cu 4 ani am avut o altercatie cu un vecin in care am fost condamnat la 1 an de zile la pedeapsa penala de 1000 RON, unde sa cerut cazierul. Culmea figuram ca am cazier in urma acelei internari aratate mai sus.
Mentionez ca inaite de comiterea, cu 2 ani de zile mai precis 6 ani, m-i s-a eliberat cazierul alb pentru Scoala de Soferi, SRL, Armata, si altele care in decurs de 10 ani de zile nu figuram deloc cu cazier.
La cererea Judecatoriei Oradea am sesizat ca sunt posesorul unui cazier anterior faptei amenzi penale.
Ce este de facut intr-o asemenea eroare cu buna stiinta a Justitiei sau al Politiei.
Am facut proteste si inscrisuri la care am incercat sa dovedesc ceea ce spun dar am fost amendat cu suma de 1000 RON amenda administrativa, adica nu puteam sa arat faptul ca sa comis o eroare juridica, si ca atare m-i s-a inchis gura cu alte 1000 de RON. Va rog respectuos domnilor juristi sa ma informati ce am de facut ca sa nu mai se comita asemenea greseli in sistemul JudiciarX-(:rtfm:. Va multumesc anticipat asteptand un raspuns din partea d-vs.
cu multa stima
Cu privire la intrebarea initiala:

Categoric nu se poate face reabilitare judecatoreasca pentru simplul fapt ca nu sunt indeplinite conditiile cerute de lege.

Conf "Art. 135 - Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;"

Din moment ce pedeapsa este sub un an ne incadram doar in prevederile art. 134 C.p cu privire la reabilitarea de drept.

In acesta situatie, aveti 2 cai de a rezolva problema dintre care eu va recoman sa o alegeti pe prima:

1. O cerere de rectificare a datelor inscrise in cazierul judiciar daca acestea nu corespund situatiei reale in temeiul art. 32 din Legea 290/2004 privind cazierul judiciar

Odata intervenita reabilitarea de drept, infractiunea nu ar mai trebui sa apara in cazierul judiciar, iar daca apare inseamna ca date din cazierul judiciar nu corespund realitatii.

O eventuala solutionare nefavorabila a cererii poate fi atacata la instanta de judecata in baza art. 33.

2. Actiune la judecatorie prin care solicitati sa se constate interventia reabilitarii de drept.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
nikseldon, utilizator
capitan a scris:

in cazul de fata trebuie sa te prezinti la organul de politie de unde ti s=a eliberat cazierul si sa faci o contestatie si o cerere pt eliberarea unui nou certificat de cazier curat ,totul trebuie sa se rezolve pe cale administrativa doar in cazul in care nu reusesti prin contestatie te adresezi instantei de contencios!Da reabilitarea de drept a intervenit in cazul tau si cazierul trebuia sa fie curat!....succes la curs!</b></i></u>

Da, politia este obligata sa rezolve problema.
Are aceasta obligatie.

Cat priveste amenda administrativa aplicata userului AUCR aceasta nu se inscrie in cazierul judiciar.
In prezent, una din exceptiile de la regula, potrivit careia amenda administrativa nu se inregistreaza in cazierul judiciar, ar fi cea prevazuta de art. 74 indice 1 alin. (2) C. pen.

avocat Claudiu Lascoschi
Buna seara!
Ma intereseaza sa formulez si sa depun o cerere de reabilitare pentru sotul meu. Nu am studii juridice insa din motive financiare as incerca sa depun singura aceasta cerere, insa nu exclud varianta de a apela la serviciile unui avocat.
Sotul are o condamnare cu suspendare de 2 ani din anul 2001. Dorim sa emigram in alta tara iar dosarul lui ne impiedica in acest sens.
1. Cum trebuie formulata cererea?
2. Cum pot face rost de dosarul penal, sentinta judecatoreasca, chitanta care face dovada platii daunelor? Am fost la arhiva judecatoriei si a tribunalului dar nu gasesc nici un dosar pe numele lui.
3. Se poate reprezenta singur la procesele ce vor urma?
4. Care ar fi termenul mediu de obtinere a hotararii? (ne intereseaza pentru obtinerea vizei de imigrare)
5. Dupa obtinerea hotararii trebuie sa facem o sesizare la politie pentru a sterge tot din cazier sau se face de la sine?

Multumesc pentru timpul acordat!

Sotul dvs. a fost reabilitat de drept daca nu a mai savarsit vreo infractiune.
Scoateti dvs. un cazier si vedeti daca mai este trecut ceva acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de incercare/ reabilitare m1ha1 m1ha1 buna ziua, referitor la problema mea am consultat deja 2 avocati dar raspunsurile lor erau diferite. in data de 15 05 2005 s a pronuntat sentinta in urma ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea pedepsei aplicate munteanu razvan munteanu razvan buna ziua an 2010 am fost condamnat la 1 an cu suspendare pentru ca am condus un auto cu numere false si pe atunci mi sa facut dosar penal si mi sa anulat ... (vezi toată discuția)
Reabilitare judiciara sumynyk sumynyk In anul 2004 in luna octombrie am fost condamnat la 1an si 6 luni cu suspendare. si o perioada de proba stabilita de instanta la 3 ani si 6 luni. M-ar ... (vezi toată discuția)