avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Am de recuperat de la o firma o suma mare de bani
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Am de recuperat de la o firma o suma mare de bani

Buna ziua,
sunt administratorul unui srl si am de recuperat de la o firma o suma de bani.
Firma a intrat in faliment anul trecut, am depus documentele necesare cereri de inscriere la tabelul de creante si la tabelul suplimentar. Insa am si eu o factura de platit catre ei, pe care nu am compensat-o crezand ca se va face compensarea de catre tribunal.
Zilele trecute m-au sunat cei de la soc de insolventa (care a preluat firma cu datoria fata de mine) si mi-au cerut sa platesc aceea factura pe care eu nu am mai compensat-o.
Ce trebuie sa fac eu acum, cum pot sa cer compensarea deoarece suma pe care eu o am de recuperat de la ei e mult mai mare fata de aceea pe care o am de platit care ei.
Mi s-a spus ca mi se va trimite o convocare la conciliere. Ce inseamna asta, ar fi bine sa le trimit si eu o astfel de convocare pt suma ce o am eu de recuperat?
Daca nu platesc (pt ca nu am suma si nici nu cred ca imi recuperez banii mei de la ei ) ce mi se poate intampla? Mentionez ca nu imi permit sa angajez avocat.
Va rog sa ma sfatuiti ce e mai bine sa fac in aceasta situatie.
Va multumesc si astept raspunsurile dumneavoastra cu interes.
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 10:03, 24 Februarie 2010
Va multumesc pentru promptitudine si bunavointa de a-mi raspunde, stiu acum ca am facut o serie de erori insa acestea nu trebuiau verificate de cineva, in notificare scrie asa:
"-termen limita pt verificarea creantelor, intocmirea si afisarea si comunicarea -tabelului suplimentar.
-termen pt inregistrarea eventualelor contestatii formulate impotriva tab. suplim. al cr.
-termen pt inregistrarea si solutionarea eventualelor contestatii formulate impotriva tab suplim."
Toate aceste termene nu erau tocmai pt a se repara eventualele erori?
Eu, evident, nu am stiut de comiterea acestor erori iar lichidatorul nu a contestat aceste erori aparute in cererea mea.
Am anuntat verbal lichidatorul despre faptul ca am trecut in cererea de admitere a creantelor suma totala dupa ce am scazut factura necompensata si nu au spus nimic, iar eu am considerat ca se accepta compensarea din oficiu.
Eu acum nu pot decat sa astept convocarea la conciliere? Nu exista o modalitate, de exemplu, sa solicit judecatorului sau altcuiva indreptatit, corectarea acestor erori ?
Va exista o alta notificare si un alt termen pentru tabelul definitiv?
Daca se va ajunge ca lichidatorul sa formuleze actiune in pretentii la care eu sa formulez o intampinare prin care cer instantei sa constate ca in cauza a intervenit compensatia legala in temeiul art 52 din legea 85 si cu indeplinirea conditiilor prevazute de art 1144 c civil, asa cum mi-ati recomandat, sunt sanse sa-mi fie acceptata solicitarea?
Cu multa recunostinta si respect!
nina_2005ro a scris:

Am anuntat verbal lichidatorul despre faptul ca am trecut in cererea de admitere a creantelor suma totala dupa ce am scazut factura necompensata si nu au spus nimic, iar eu am considerat ca se accepta compensarea din oficiu.
Eu acum nu pot decat sa astept convocarea la conciliere?


Mergeti la conciliere. Prezentati-va punctul de vedere cu privire la compensarea legala a creantelor.
Rezultatul concilierii se va consemna intr-un inscris.

Daca lichidatorul este de acord cu punctul dvs de vedere, se va intocmi un proces-verbal de compensare. Pe baza acestui proces-verbal se va confirma, in tabelul de creante, suma pe care dvs ati solicitat-o prin cererea de admitere a creantei (valoarea facturii dvs – valoarea facturii societatii falite).

Daca lichidatorul nu este de acord cu compensarea, urmeaza judecarea actiunii in pretentii, ocazie cu care dvs, prin intampinare, veti solicita aplicarea art. 52 din lege.

Este adevarat ca, atunci cand sunt intrunite conditiile prevazute de lege (vezi art. 1143 - 1144 C.civil), compensatia se opereaza de drept, chiar fara stiinta debitorilor.
Totusi, in caz de litigiu, paratul va trebui sa o invoce (prin intampinare). Aceasta deoarece compensatia nu constituie o chestiune de ordine publica si nu poate fi invocata din oficiu de judecator.


nina_2005ro a scris:

in notificare scrie asa:
"-termen limita pt verificarea creantelor, intocmirea si afisarea si comunicarea -tabelului suplimentar.
-termen pt inregistrarea eventualelor contestatii formulate impotriva tab. suplim. al cr.
-termen pt inregistrarea si solutionarea eventualelor contestatii formulate impotriva tab suplim."
Toate aceste termene nu erau tocmai pt a se repara eventualele erori?



Legea nr. 85/2006 (legea privind procedura insolventei):

Art. 72. - (1) Ca rezultat al verificarilor facute, administratorul judiciar/lichidatorul va intocmi si va inregistra la tribunal un tabel preliminar cuprinzand toate creantele impotriva averii debitorului, precizand ca sunt: chirografare, garantate, cu prioritati, sub conditie sau nescadente si aratand pentru fiecare numele/denumirea creditorului, suma solicitata de creditor si suma acceptata de administratorul judiciar.
(3) Tabelul preliminar de creante va fi, totodata, afisat de grefa la usa instantei (…).
(4) Odata cu afisarea tabelului, administratorul judiciar/lichidatorul va trimite de indata notificari creditorilor, ale caror creante (…) au fost trecute partial in tabelul preliminar de creante sau inlaturate, precizand totodata si motivele.

Precizari:
Legea obliga pe lichidator ca, odata cu afisarea tabelului preliminar, sa trimita notificari doar creditorilor ale caror creante nu au fost acceptate sau au fost acceptate doar partial.
Prin urmare, creditorii ale caror creante au fost acceptate fara rezerve de catre lichidator, nu vor mai primi niciun fel de notificare cu aceasta mentiune.


Art. 73. - (1) Debitorul, creditorii si orice alta parte interesata vor putea sa formuleze contestatii cu privire la creantele (…) trecute de administratorul judiciar/lichidator in tabelul preliminar de creante.
(2) Contestatiile trebuie depuse la tribunal cu cel putin 10 zile inainte de data stabilita, prin sentinta de deschidere a procedurii, pentru definitivarea tabelului de creante (…).
(3) La termenul stabilit prin sentinta de deschidere a procedurii pentru definitivarea tabelului de creante, judecatorul - sindic va solutiona deodata, printr-o singura sentinta, toate contestatiile, chiar daca pentru solutionarea unora ar fi nevoie de administrare de probe (…).

Precizari:
Judecatorul-sindic va dispune efectuarea de modificari in tabelul preliminar de creante numai daca se formuleaza contestatii si acestea sunt admise.
Cu alte cuvinte, judecatorul-sindic nu este obligat sa verifice corectitudinea tabelului preliminar, daca debitorul sau creditorii nu depun contestatii.


Art. 74. - (1) Dupa ce toate contestatiile la creante au fost solutionate, administratorul judiciar/lichidatorul va inregistra, de indata, la tribunal si va avea grija sa fie afisat la sediul acestuia tabelul definitiv al tuturor creantelor impotriva averii debitorului, aratand suma, prioritatea si situatia - garantata sau negarantata - a fiecarei creante.
(2) Dupa inregistrarea tabelului definitiv, numai titularii creantelor inregistrate in tabelul definitiv pot sa participe (…) la orice repartitii de sume in caz de faliment in procedura simplificata. (…)

Precizari:
Tabelul definitiv nu se comunica nici debitorului, nici creditorilor. In consecinta, veti putea consulta tabelul definitiv la arhiva instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare legala pe art.52 din l.85/2006 maurizio maurizio dragi colegi iata povestea : sc X srl intra in faliment sc A srl are de plata catre x suma de 10 lei si are de incasat de la x o suma egala ; totul la ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi salariale firma insolventa iuliana Dragoi iuliana Dragoi Buna ziua, Firma la care am lucrat a intrat in insolventa, a doua zi dupa declararea oficiala a insolventei si-a mutat o mare parte din salariati pe alta ... (vezi toată discuția)
Cum fac dovada neprimirii notificarii Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Azi am aflat ca nu sunt trecut in tabelul definitiv de creante. Lichidatorul mi-a aratat confirmarea de primire a notificarii, trimisa pe adresa mea de ... (vezi toată discuția)