In 1995, s-a incheit un contract de vanzare-cumparare a unui imobil; actele au fost incheiate in sectorul 2, iar imobilul e in sectorul 3, (in baza Legii 377/1960). Nelamuririle mele sunt urmatoarele: contractul e valabil incheiat chiar si daca a fost facut intr-un alt sector decat cel in care se afla imobilul (exista vreo lege in care sa se prevada unde trebuie incheiat actul? care e? ) si a doua nelamurire cartea funciara are sau nu intaietate fata de registrul de transcriptiuni? Multumesc!
1. Conform principiului competentei generale a notarului public, orice notar din orice circumscriptie poate incheia orice tip de act notarial cu exceptia procedurii succesorale unde se aplica principiul teritorialitatii. Asadar chiar daca a fost incheiat in sectorul 2 si imobilul se afla in sectorul 3 sau in orice parte a tarii este perfect valabil cu conditia ca partile sa se fi prezentat in sectorul 2 in fata notarului public pentru a semna contractul de vanzare-cumparare.
2. Conform legii nr.7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare prin care sistemul cartilor funciare s-a implementat la nivel national, evident acesta are intaietate asupra invechitului registru de transcriptiuni. Vechiul Regat (Moldova si Tara Romaneasca) a preluat acest sistem de publicitate imobiliara care este mult mai compatibil cu necesitatile din ziua de astazi.
O zi buna.
Va multumesc pt raspuns; insa mai am o (din nou o nelamurire): am observat ca prin legea 36/1995, a fost abrogat decretul 377/1960. (astfel, orice prevedere din aceast decret nu mai e aplicabila). Am citit legea noua ,dar nu gasesc pe nicarieri, nici un art, din care sa rezulte competentea notarului public de a incheia orice fel de acte, din/in orice zona (Bucresti/tara). Sau exista vreun astfel de art in statutul notarilor publici?
Cartea funciara
Mihaela Elena
Va rog sa ma lamuriti/ajutati in ceea ce priveste intaietatea in cazul cartii funciare fara de registrul de transcriptiuni. Daca se poate un decret, o lege. Ma ... (vezi toată discuția)
Extras c.f.
stefan pop
buna ziua,va rog daca poate cineva sa explice in ce categorie de acte se poate incadra un extras cf.emis in 1992 de notariatul de stat,are stampila ... (vezi toată discuția)