avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... traducator autorizat-PFA sau PFI?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

traducator autorizat-PFA sau PFI?

Buna ziua,

Un traducator autorizat de Ministerul Justitiei, cu CIF de la Finante, neinregistrat in Registrul Comertului, ce statut are- Persoana fizica autorizata, sau persoana fizica independenta (PFI, cu autorizatie de la Min.Just)? Care ar fi diferenta intre aceste 2 forme (din punct de vedere fiscal, contabil etc)?
Mi-ati putea indica anumite acte normative?

Va multumesc din suflet.
Cu deosebit respect,
Dana
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 16:47, 29 Martie 2010
grandanat a scris:

Vad ca parerile sunt impartite si totodata ambigue, inducandu-se astfel multa confuzie.
Eu stiam ca :
Persoana fizica autorizata (PFA) este definita de lege ca fiind persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca;
Si cei ce presteaza activitati liberale intra tot in aceasta categorie, de persoane fizice autoritate
Mai departe, PFA-urile se impart in PFA-uri normale, al carui statut este reglementat de og 44/2008 si cele care desfasoara activitati liberale( insa tot PFA_uri sunt). Acesta este si motivul pentru care in OG 44 se specifica explicit ca Prezenta ordonantă de urgentă nu se aplică profesiilor liberale....
Pe scurt ordonanta prin titlul ei, se aplica PFA-urilor (lasand deoparte ii si af), iar articolul 1 alineat 2 exclude aplicarea ei pentru PFA-urile profesii liberale.. Logic.
Cat priveste inregistrarea la registrul comertului, legea spune ca spune "Procedura de autorizare si inregistrare la ORC nu este obligatorie pentru Profesiile liberale." - citat din "Procedura de autorizare si inregistrare a PFA" din codul fiscal

Legea inca este f neclara in ceea ce priveste profesiile liberale, sau cel putin greu de digerat si rezumat. Insa eu asa inteleg situatia.
Si ca sa revenim la intrebarea initiala a postului, PFI nu exista, e doar o conventie populara pentru PFA-urile ce au ca activitate profesii liberale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza legala efectuare traduceri alinda2 alinda2 Buna ziua. Posed autorizatia de traducator eliberata de Ministerul Justitiei in anul 2000, insa am lucrat in domeniu doar pe baza de contract de munca (adica ... (vezi toată discuția)
Pfa - profesie liberalã traducãtor autorizat sonia1978 sonia1978 Buna ziua! M-ar interesa pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a deveni traducator autorizat PFA. Am primit autorizatia de la Ministerul Justitiei. Stiu ... (vezi toată discuția)
Nedumeriri pfa neinregistrat la registrul comertului rrramor rrramor Imi permit sa va deranjez cu o intrebare careia nu ii gasesc raspuns in cadrul institutiilor publice. Sunt traducator autorizat de MJ in august 2006 si CIF ... (vezi toată discuția)