faty a scris:
Am gasit urmatorul articol in : DREPTURILE SI OBLIGATIILE ASIGURATILOR
Art. 222
Fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel puţin o datã pe an, prin casele de asigurãri, asupra serviciilor de care beneficiazã, a nivelului de contribuţie personalã şi a modalitãţii de platã, precum şi asupra drepturilor şi obligaţiilor sale.
Acuma eu fiind obligat sa platesc aceste contributii sunt considerat sau nu asigurat ? Adica eu daca nu am acel contract cu casa de asigurari nu pot beneficia de servicii de sanatate dar in acelasti timp platesc ca o persoana care beneficiaza, chiar mai mult acuma cu penalizari ?
Care ar fi situatia ?
Care e situatia legala acum :
Dupa cum spune si titlul, articolul face referire la ASIGURATI.
Cei care obtin venituri din PFA sunt obligati prin EFECTUL LEGII la plata contributiei catre casa de sanatate. Aceasta obligatie nu trebuie confundata cu calitatea de asigurat.
Calitatea de asigurat se obtine incheind un contract de asigurare cu casa de sanatate si este CONDITIONATA, de plata la zi a obligatiilor datorate.
De regula problema apare cand cei care devin PFA uita, sau nu stiu ca trebuie sa-si plateasca contributiile datorate casei de asigurari. Nefacand acest lucru ei nu sunt pot fi asigurati, deci nu intra sub incidenta articoului de mai sus, deci e "normal" sa nu fie informati.
Deci inca o data, obligativitatea platii contributiilor la sanatate si a contibutiilor sociale(daca e cazul) survine prin efectul legii, iar unul din principiile fundamentale ale dreptului e ca lege "e cunoscuta". Nimeni nu poate invoca în apararea sa necunoasterea legii. Iar atat timp cat legea nu se specifica acest drept al contibuabilului nu ne putem lega de nimic.
Intradevar ar trebui modificata legea si introduse aceste prevederi, de a fi instiintati cu privire la obligatiile de plata. Insa chiar si cu aceasta prevederea acum e aproape imposibil de aplicat. Casa de sanatate nu are de unde sa stie ca cineva obtine venituri pentru care trebuie sa plateasca contributii, doar daca ia aceste informatii de la administratiile financiare. Sistemul are multe lacune si comunicarea intre aceste institutii e deficitara. Doar cand au vazut ca au punga goala s-au obosit putin ca sa ia aceste informatii de la ANAF si tocmai de aceea au aparut unele somatii de plata cu atat de mare intarziere.
@faty
Decizia de impunere de la finante nici nu are cum sa nu vina. Administratia financiara locala e obligata sa o emita (art 86 din codul de procedura fiscala).
Iar facturile de cheltuieli pt servicii sunt cu totul altceva.
Si mie mi se pare normal ca pentru orice obligativitate de plata sa fim instiintati, insa pana nu se modifica legea nu putem decat sa asteptam,.. sau sa incercam sa o schimbam.
In concluzie pretentiile de care vorbiti sunt perfect justificate legal.
Toate cele bune.