avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Penalitati de intarziere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Penalitati de intarziere

As avea si eu o intrebare, poate mai banala pentru unii, insa avand in vedere faptul ca sunt "debutant" in domeniu, va rog sa aveti rabdare cu mine :D

In legatura cu penalitatile de intarziere as dori niste clarificari.
Care este in concret legea care impune un prag maxim al penalitatilor, daca exista o asa reglementare. Mentionez, ca ma refer la firmele particulare...........
Stiu de firme care au 0,5% pe zi, stiu altele care au 0,06% pe zi, spunandu-mi ca ar exista o lege care nu-i permite sa aiba penalitati mai mari. Care este defapt situatia ? Sau unde as putea sa citesc in legatura cu aceasta intrebare ?

Mie personal nu mi se pare in neregula faptul sa ai penalitati in valoarea stabilita de comun acord de parti, nu vad de ce cele doua parti ar trebui sa tina cont de vreo reglementare, cu mentionea ca sunt SRL-uri.

va multumesc si astept raspunsurile
Ultima modificare: Marți, 19 Decembrie 2006
magyari, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 01:50, 9 Septembrie 2007
Exista un ordin al ministerului de finante prin care se stabileste cuantumul majorarilor de intarziere la 0,1% /zi , valabil insa doar pt. bugetari.(inainte era 0,6%)
Cred ca la acesta fac trimitere cei care doresc sa nu fie depasit acest procent, chiar daca nu sunt bugetari.
Insa persoanele de drept privat pot trece in contract ce cuantum doresc la penalitati.
Daca nu trec, in eventualitatea unui litigiu, pot solicita actualizarea debitului cu rata dobanzii de referinta (publicata in fiecare luna prin circulara BNR), asa cum a mentionat Romy.
Exista un ordin al ministerului de finante prin care se stabileste cuantumul majorarilor de intarziere la 0,1% /zi , valabil insa doar pt. bugetari.(inainte era 0,06%)
Cred ca la acesta fac trimitere cei care doresc sa nu fie depasit acest procent, chiar daca nu sunt bugetari.
Insa persoanele de drept privat pot trece in contract ce cuantum doresc la penalitati.
Daca nu trec, in eventualitatea unui litigiu, pot solicita actualizarea debitului cu rata dobanzii de referinta (publicata in fiecare luna prin circulara BNR), asa cum a mentionat Romy.
Exista un ordin al ministerului de finante prin care se stabileste cuantumul majorarilor de intarziere la 0,1% /zi , valabil insa doar pt. bugetari.(inainte era 0,06%)
Legea 469/2002 prevede doar pragul maxim al totalului penalitatilor, in lipsa de stipulatie contrara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Info plz micdetot micdetot Cine ma poate lamuri si pe mine cu o problemuta plz!Conform carei legi se reactualizeaza o suma datorata, care sunt dobanzile etc.....mai pe scurt cum se face ... (vezi toată discuția)
Penalitati valica_21 valica_21 poate cineva sa-mi spuna si mie care este legea si articolul care prevede ca procentul maxim de penalitati cerut intr-un contract este de 0.1% ? (vezi toată discuția)
Impozit din chirii bea_foris bea_foris Buna ziua, am urmatorul caz: persoana fizica cu dubla cetatenie(romana si ungara), cu domiciliul in Ungaria, inchiriaza din 2003 un imobil aflat in Romania. ... (vezi toată discuția)